Home > Πρώτο Θέμα > Από 20 έως 29 Μαΐου-Η καρδιά του Οινοτουρισμού χτυπά τον Μάιο στη Δράμα με τη ΔραμΟινογνωσία

Από 20 έως 29 Μαΐου-Η καρδιά του Οινοτουρισμού χτυπά τον Μάιο στη Δράμα με τη ΔραμΟινογνωσία

Από 20 έως 29 Μαΐου η ΔραμΟινογνωσία

Η καρδιά του Οινοτουρισμού

χτυπά τον Μάιο στη Δράμα

με τη ΔραμΟινογνωσία

► Ένα συνέδριο για τον Οινοτουρισμό και μια μεγάλη συναυλία με την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης► Με τη συμμετοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και του Δήμου Παρανεστίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΤΑ από μια διακοπή δύο χρόνων εξαιτίας των μέτρων της πανδημίας, διοργανώνεται φέτος για άλλη μια χρονιά η γνωστή μας «ΔραμΟινογνωσία».

Στις φετινές εκδηλώσεις μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και ένα τριήμερο συνέδριο για τον Οινοτουρισμό καθώς και μεγάλες συναυλίες όπως και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Αν και το επίσημο πρόγραμμα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό σχετικά με τις φετινές εκδηλώσεις της ΔραμΟινογνωσίας, παρ’ όλα αυτά τις τρεις πρώτες ημέρες (20 – 21 και 22 Μαΐου) θα διεξαχθεί στη Δράμα ένα μεγάλο συνέδριο για τον Οινοτουρισμό, ενώ θα έχουμε και μια μεγάλη συναυλία με την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης στην πλατεία Ελευθερίας στην πόλη της Δράμας, η οποία θα γίνει την πρώτη μέρα, την Παρασκευή 20 τρέχοντος.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά προς το παρόν, θα γίνουν διάφορες άλλες εκδηλώσεις στην πόλη της Δράμας, ενώ το τελευταίο Σαββατοκύριακο τα οινοποιεία της περιοχής θα είναι ανοικτά προκειμένου να δεχθούν επισκέπτες.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, «η εκδήλωσης της ΔραμΟινογνωσίας είναι πάρα πολύ σημαντική για τη Δράμα και για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Είναι σημαντική για τη Δράμα, γιατί κατ’ αρχήν προάγουμε τον Οινικό Τουρισμό, που για εμάς είναι πολύ βασικό ζήτημα μιας και είμαστε ευλογημένος τόπος σε σχέση με τον οίνο και τα τοπικά προϊόντα όπως το κρασί».

Όπως σημειώνει, «στην ομάδα έργου συμμετέχουν επίσης οι οινοπαραγωγοί, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Σωματείο των Επισιτιστών, το Σωματείο Ιδιοκτητών Καφέ και Κέντρων Διασκέδασης, το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα και πολλοί φοιτητές θα δραστηριοποιηθούν στις εκδηλώσεις ως εθελοντές και βέβαια η Διεύθυνση Εμπορίου και Ανάπτυξης με το Τμήμα Τουρισμού μέσω του οποίου υλοποιείται η δράση και άλλοι».

Όπως τόνισε ο κ. Παπαεμμανουήλ, «θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορία και να συνδέσουμε το μύθο με την πραγματικότητα. Γι’ αυτό γίνεται κι αυτό το τριήμερο συνέδριο με τέσσερις θεματικές ενότητες. Ενώ το Σάββατο 21 Μαΐου θα επισκεφτούμε τα Αναστενάρια στη Μαυρολεύκη το βράδυ και το πρωί στην Καλή Βρύση. Την Κυριακή 22 τρέχοντος, το συνέδριο θα κλείσει με μια συναυλία από ένα συγκρότημα με ανατολική μουσική».

Και άλλοι Δήμοι

Σημαντικό είναι ότι φέτος, με πρωτοβουλία του κ. Παπαεμμανουήλ έχει γίνει μια πρόταση ώστε να συμμετέχουν και οι υπόλοιποι Δήμοι της Π.Ε. Δράμας. Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Δήμος Δράμας συμμετέχει πάντα στις εκδηλώσεις, ενώ για πρώτη φορά φέτος συμμετέχει και ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, με ένα ποσό 11.000 ευρώ.

Όπως είπε μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος κ. Κυριακίδης, «ήταν μια πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ώστε να ενισχύσουμε κι εμείς τον προϋπολογισμό της ΔραμΟινογνωσίας, με μια μεγάλη κεντρική εκδήλωση που θα γίνει στη Δράμα, αλλά και με μια συναυλία που θα γίνει στο Νευροκόπι με την Γλυκερία. Είναι πολύ θετική η συμμετοχή του Δήμου μας στη ΔραμΟινογνωσία και αυτό είναι κάτι που ενισχύει τη διαδημοτική συνείδηση και ότι όλοι μαζί είμαστε ένα και στηρίζουμε αυτές τις εκδηλώσεις».

Να σημειωθεί πάντως ότι, στη συζήτηση που υπήρξε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου, υπήρξε και μία αρνητική ψήφος από το δημοτικό σύμβουλο κ. Τσέρνιο, ο οποίος τη δικαιολόγησε ως εξής: «Ψηφίζω με αρνητική ψήφο, διότι θεωρώ αφενός ότι η οργανωτική επιτροπή της «ΔραμΟινογνωσίας 2022» δεν συμπεριέλαβε στον αρχικό σχεδιασμό των εκδηλώσεων τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, παρά μόνο όταν του ζητήθηκε να συνδράμει οικονομικά στο κόστος των εκδηλώσεων, και αφετέρου διότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ο Δήμος δεν αποκομίζει κάποιο ιδιαίτερο όφελος».

Επίσης, για άλλη μια χρονιά στη ΔραμΟινογνωσία συμμετέχει και ο Δήμος Παρανεστίου. Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος κ. Καγιάογλου, εξηγεί: «Εμείς συμμετέχουμε κάθε χρόνο και διοργανώνουμε τον αγώνα wine trail», και όπως τονίζει «ο αγώνας wine trail περνάει από τα οινοποιεία που βρίσκονται στην επικράτεια του Δήμου μας.

Όπως κάθε χρόνο, συμμετέχουμε επίσης και οικονομικά με ένα ποσό και πρόκειται για ένα ευχάριστο γεγονός, επειδή έρχονται πολλοί επισκέπτες στο Δήμο μας, εκείνη την ημέρα τα οινοποιεία γιορτάζουν και ο κόσμος μπορεί να τα επισκεφθεί. Αυτό σημαίνει ότι, ο Δήμος μας γίνεται γνωστός και βοηθάει σημαντικά στον τοπικό τουρισμό. Εμείς έχουμε κάνει μια πρόταση ώστε παράλληλα να γίνει και ένας ποδηλατικός αγώνας, προς το παρόν όμως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν φέτος μπορέσει να πραγματοποιηθεί. Αυτός ο ποδηλατικός αγώνας θα είναι για όλους, χωρίς εγγεγραμμένους και χωρίς βραβεύσεις απλά για τη συμμετοχή».

Τέλος, ο Δήμος Προσοτσάνης αρνήθηκε να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της «ΔραμΟινογνωσίας», ενώ ο Δήμος Δοξάτου εξαιτίας άλλων υποχρεώσεών του, δεν μπορεί να συμμετάσχει, αν και είχαν προγραμματιστεί κάποιες άλλες εκδηλώσεις.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος κ. Καραμπακάλης, «είχαμε προετοιμάσει κάποιες εκδηλώσεις στο Κεφαλάρι ώστε να συνδυάσουμε το πάτημα των σταφυλιών, αλλά δυστυχώς δεν θα μπορέσει τελικά να πραγματοποιηθεί για λόγους καθαρά τυπικούς».