Home > Πρώτο Θέμα > Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Σχολείου – Social School» δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος ► Ωφελήθηκαν 120 παιδιά, 80 οικογένειες και 31 ενήλικες

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Σχολείου – Social School» δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος ► Ωφελήθηκαν 120 παιδιά, 80 οικογένειες και 31 ενήλικες

Από το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων»

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα

του «Κοινωνικού Σχολείου – Social

School» δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος

► Ωφελήθηκαν 120 παιδιά, 80 οικογένειες και 31 ενήλικες

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Χωριστής κα. Τσάνα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ πολύ ωραία εκδήλωση, έληξε το βράδυ της Πέμπτης 15 Ιουνίου, το πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο – Social School» του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής.

Η εκδήλωση για τη λήξη του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή βίντεο όλων των δράσεων του «Κοινωνικού Σχολείου – Social School» καθώς και βράβευση των  παιδιών που προκρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής.

Επιπλέον, δόθηκαν  βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλα τα παιδιά που παρακολούθησαν το πρόγραμμα στη Ρομποτική, στην Πληροφορική, στα Εικαστικά και τις Συνεδρίες Συμβουλευτικής Γονέων.

Το πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο – Social School», υλοποιήθηκε από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» και είναι αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ενώ είχε διάρκεια 3 χρόνων.

Για την υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου,  μίλησε στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Χωριστής κα. Μαρία Τσάνα, η οποία επισήμανε αρχικά ότι «το Κοινωνικό Σχολείο – Social School, είναι ένα πρόγραμμα τριών ετών, δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η υλοποίηση έγινε από το Σύλλογό μας».

Όπως σημείωσε η κα. Τσάνα, «μέσα από τα τρία δύσκολα χρόνια της πανδημίας, καταφέραμε και βγάλαμε το πρόγραμμα εις πέρας. Είχαμε 120 παιδιά, 80 οικογένειες, 31 ενήλικες και διδάχθηκαν τα μαθήματα Ρομποτικής, Πληροφορικής, Εικαστικών και Σχολές Γονέων».

Ιδιαίτερα σημειώνει η ίδια, ότι, «ήταν μια επιμόρφωση και των γονέων και των παιδιών, σε μια εποχή δύσκολη, όπου τα παιδιά δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα τέτοιων μαθημάτων. Οπότε, κάναμε ένα πάντρεμα για όλη την οικογένεια, γονείς και παιδιά για να έχουμε καλύτερους αυριανούς πολίτες».

Όπως τόνισε η κα. Τσάνα, «το πρόγραμμα είναι τόσο σημαντικό, ακριβώς επειδή απευθύνεται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν αυτά τα καινοτόμα και πρωτοπόρα προγράμματα. Το πρόγραμμα αγαπήθηκε από όλους και από τους γονείς και από τα παιδιά, την τοπική κοινωνία, ενώ βραβεύτηκε και διακρίθηκε ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Βραβεύτηκε από το BRAVO και το QualityNet.  Πήραμε επίσης μια πανελλαδική διάκριση, για την Καλή μας Πρακτική, η οποία πέρασε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις ΗΠΑ και μετά διανεμήθηκε σε 80.000 σελίδες παγκοσμίως και στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Αυτό για εμάς είναι πάρα πολύ σπουδαίο».

Τα project Ρομποτικής

Η κα. Τσάνα αναφέρθηκε ακόμα στο project Ρομποτικής, επισημαίνοντας: «Τα παιδιά προόδευσαν τόσο πολύ, που δημιούργησαν 80 project Ρομποτικής, λαμβάνοντας μέρος σε επτά διαγωνισμούς, τρεις περιφερειακούς και τέσσερις τοπικούς, ένα πρώτο και ένα τρίτο βραβείο στην Ξάνθη, διακρίσεις στη Δράμα το Μάιο του 2022, στο ΔΙΓΑ στον Περιφερειακό Διαγωνισμός Αν. Μακεδονίας – Θράκης τα παιδιά μας προκρίθηκαν στην πρώτη θέση και φυσικά στους Πανελλαδικούς στην Αθήνα, όπου η μικρή ομάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο».

Όσον αφορά την Πληροφορική, «τα παιδιά διδάχτηκαν από το μηδέν, μέχρι που έφτασαν στο σημείο να χειρίζονται τον υπολογιστή, να βγάζουν τα προγράμματά τους και να δουλεύουν τα πάντα μέσα σ’ αυτούς».

Σχολές Γονέων

Αναφερόμενη στις Σχολές Γονέων, σημειώνει ότι έγιναν πάρα πολλές συνεδρίες και ομαδικές και ατομικές, για λόγους οικογενειακούς, για λόγους των παιδιών. «Συνολικά έγιναν 198 ατομικές συνεδρίες και 27 ομαδικές με 7 άτομα».

Κλείνει το πρόγραμμα

Τέλος, η κα. Τσάνα εξέφρασε τη λύπη της που κλείνει και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, «που τα παιδιά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται τόσο όμορφα και τόσο ωραία, σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον, με υπολογιστές, με όλο τον εξοπλισμό της Ρομποτικής και τόσα άλλα».

Εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αγαστή συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σημειώνοντας ότι «είναι η τέταρτη φορά που μας χρηματοδοτεί για προγράμματα και αυτό σημαίνει ότι κάνει καλή επιλογή του έργου μας. Δεν δίνει εύκολα πρόγραμμα ένα μεγάλο Ίδρυμα, όταν δεν ανταποκρίνεσαι απέναντι στα χρήματα που σου προσφέρει».

Ερωτώμενη για την πιθανότητα να συνεχίσουν με κάποιο άλλο πρόγραμμα, η κα. Τσάνα τονίζει: «Εμείς θα συνεχίσουμε γιατί ο εξοπλισμός αυτός μένει σ’ εμάς και θα τον αξιοποιήσουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι θα πάμε στις κατασκηνώσεις τις Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας το καλοκαίρι και να κάνουν εκεί τα παιδιά Ρομποτική, ενώ θα κοιτάξουμε να ενταχθούμε σε κάποια άλλα προγράμματα για παιδιά και εθελοντικά να διδαχθούν από τους εθελοντές μας».