Home > νέα > Από αύριο Τετάρτη έρχεται ο καύσωνας και στη Δράμα…

Από αύριο Τετάρτη έρχεται ο καύσωνας και στη Δράμα…

Συμβουλές από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας

Από αύριο Τετάρτη έρχεται

ο καύσωνας και στη Δράμα…

Ανοιχτοί οι ισόγειοι χώροι του δημαρχείου Δράμας που κλιματίζονται

 

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ που περνάει, η υδράργυρος ολοένα και σκαρφαλώνει στο θερμόμετρο! Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει τόσο με τακτικά όσο και με έκτακτα δελτία η Μετεωρολογική Υπηρεσία, αλλά και Πολιτική Προστασία, από αύριο Τετάρτη αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας, ένας από τους πλέον ισχυρούς καύσωνες.

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12/7) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία ‘CLEON’ και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7).

Σύμφωνα με τις προβλέπεις, η Δράμα προβλέπεται να βρεθεί εντός της περιοχής του καύσωνα και μέχρι την Παρασκευή αλλά και το Σαββατοκύριακο, να πληγεί με θερμοκρασίες από 38 έως 40 βαθμούς.

Υπάρχει μάλιστα και έκτακτο Δελτίο από την Πολιτική Προστασία, ώστε οι φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (υψηλές θερμοκρασίες – καύσωνας) να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

 

Κλιματιζόμενοι χώροι από το Δήμο Δράμας

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Δράμας ανακοινώνει ότι από αύριο Τετάρτη 12 Ιουλίου και για τις ημέρες του καύσωνα που αναμένονται, ότι διαθέτει για τους πολίτες, τους ισόγειους χώρους του Δημαρχείου  που κλιματίζονται. Οι  συγκεκριμένοι χώροι θα είναι διαθέσιμοι  στους πολίτες  μέχρι τις 8 το βράδυ.

 

Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του επερχόμενου καύσωνα, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας εξέδωσε οδηγίες προστασίας και προφύλαξης. Αναλυτικότερα σ’ αυτές αναφέρονται τα εξής:

– Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

– Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

– Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

– Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

– Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.

– Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας.

– Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν δεν μπορείτε, τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

– Όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ. να συμβουλευθούν τον ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

– Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε νεογνά βρέφη:

– Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.

– Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο και να φορούν πάντα καπέλο.

– Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κλπ.

– Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους : – Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους κατά το δυνατόν, διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο.

– Ανοίξτε το χώρο διαμονής τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε τον ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.