Home > νέα > Από σήμερα μέχρι και 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα-Μάσκες παντού σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους

Από σήμερα μέχρι και 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα-Μάσκες παντού σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους

Από σήμερα μέχρι και 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα

Μάσκες παντού σε κλειστούς

και ανοικτούς χώρους

 

 

 

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ και μέχρι 3 Ιανουαρίου 2022, θα ισχύουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσες χθες το πρωί, ο υπουργός  Υγείας κ. Πλεύρης.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, επιστρέφουν οι μάσκες για όλους, τόσο σε κλειστούς χώρους, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ασχέτως συνάθροισης ή όχι. Και χωρίς να υπάρχει καμιά διάκριση για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους.

Επίσης, όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ, εκεί θα πρέπει να φοράμε διπλές μάσκες ή τουλάχιστον μάσκα τύπου Ν-95 για περισσότερη προστασία. Το μέτρο αυτό ισχύει επίσης για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και για ανοικτούς χώρους εστίασης. Παρόμοια σύσταση δεν  υπάρχει για τα υπόλοιπα καταστήματα του λιανεμπορίου.

Επίσης, απαγορεύονται και θα ακυρωθούν οι όποιες εκδηλώσεις των Δήμων για τις εορτές, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σε ανοικτούς χώρους χωρίς ελέγχους πιστοποιητικών. Διευκρίνισε πάντως εδώ ο κ. Πλεύρης, ότι αυτό δεν ισχύει για θεματικά πάρκα ή ελεγχόμενους χώρους.

Αρχικά, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι η «Όμικρον» βρίσκεται και στη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας ότι «τις τελευταίες δύο μέρες, παρατηρείται μία αύξηση των κρουσμάτων, την οποία προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε αν σχετίζεται με τον συγχρωτισμό, τον οποίο υπάρχει, ή αν παράλληλα πίσω από τη «Δέλτα» υποκρύπτεται και η «Όμικρον» και άρα ενδεχομένως να έχουμε μια αύξηση αυτών των κρουσμάτων».

Τα στοιχεία, αναφέρουν ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας η «Όμικρον» είναι πάρα πολύ υψηλή. Στο σκέλος της νοσηρότητας, κατ’ αρχήν υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα, αλλά τις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα έχουμε μία πιο σαφή εικόνα για να ξέρουμε ακριβώς την επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσει.

«Ως εκ τούτου, έχει κριθεί επιτακτικό να ληφθούν μέτρα. Η χώρα μας έλαβε από την πρώτη στιγμή μέτρα- και πριν την έλευση της «Όμικρον»- και ήμασταν μάλιστα η χώρα που ανοίξαμε τον εμβολιασμό στους 3 μήνες, πάρα πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχει αυξηθεί, και λόγω της υποχρεωτικότητας, συνολικά η εμβολιαστική κάλυψη, φθάνοντας- με τον πληθυσμό, ο οποίος θα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του- στο 80% στον ενήλικο πληθυσμό και στο 70% στον γενικό πληθυσμό», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης.

Σημείωσε ακόμα ο ίδιος ότι, «παράλληλα, στην τρίτη δόση, ήδη άνω του 72% των ατόμων, που δικαιούνται να κάνουν την αναμνηστική δόση, έχουν κλείσει ραντεβού. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι πλέον θωρακιζόμαστε εμβολιαστικά, καθώς όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση λειτουργεί πολύ αποτρεπτικά για τη μετάλλαξη «Όμικρον».

Πλέον η Επιτροπής θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα, καθώς θα παρακολουθούμε καθημερινά τα κρούσματα για να μπορούμε να εκτιμούμε την εξάπλωση που μπορεί να έχει η «Όμικρον». Επομένως στις 27/12 θα υπάρξει πλήρης αποκωδικοποίηση των μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου και μετά και εάν και εφόσον χρειαστεί να ληφθούν μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα

Τα νέα μέτρα λοιπόν που ισχύουν από σήμερα είναι:

– Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Πλέον, επειδή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις εορτές και ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος και στους εξωτερικούς χώρους, δικαιολογείται απολύτως η υποχρεωτική χρήση της. Και αυτό αφορά και το σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με τη διασκέδαση ή τα γυμναστήρια.

– Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των Μέσων Μαζικής Mεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95.

– Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν να γίνουν από τους δήμους, δεν θα πραγματοποιηθούν.

– Οι επισκέπτες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα, πέρα από την υποχρεωτικότητα που έχουνε για το PCR 72 ωρών ή rapid 24 ωρών, επειδή έχουμε δείγματα ότι σε πολλούς εμφανίζεται η νόσος μετά από το συγκεκριμένο PCR  ή το rapid, υπάρχει ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την είσοδο τους στην χώρα, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε αν έχουν νοσήσει.

– Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές τις μέρες θα βγούμε. Τα στοιχεία που δείχνουν την αύξηση των κρουσμάτων τις δυο τελευταίες μέρες, αφορούν κυρίως μικρότερες ηλικίες, πράγμα που μας κάνει με βεβαιότητα να θεωρήσουμε ότι αυτό συνδυάζεται με την διασκέδαση.

Άρα, θα πρέπει να γίνεται τεστ ως σύσταση, όσο περισσότερο μπορούμε πριν από κάποια κοινωνική εκδήλωση. Και αυτό που θέλουμε να πούμε στα νεότερα παιδιά τα οποία θα βγουν, να βγουν να διασκεδάσουν, τηρώντας τα μέτρα, αλλά μετά να προσέξουν τις επαφές με τους γονείς τους ή παππούδες τους.

Εάν τα παιδιά μου ήταν σε ηλικία να βγουν τώρα, θα ήθελα να βγούνε να διασκεδάσουν, την επόμενη, όμως, μέρα θα ήθελα να κάνουν τεστ και να μην έρθουμε σε μια τέτοια επαφή.

Άρα, παραμένουν οι κανόνες των ισχυρών συστάσεων για τεστ, προκειμένου να μπορέσουμε να προστατευθούμε.  Αυτά, λοιπόν, είναι τα μέτρα τα οποία ισχύουν από αύριο 6:00 η ώρα το πρωί έως τις το πρωί της 3ης Ιανουαρίου.