Home > Νέα > Παρουσίαση του βιβλίου της Βίκης Δράκου «Βικτώρια» Από την Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

Παρουσίαση του βιβλίου της Βίκης Δράκου «Βικτώρια» Από την Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

Από την Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

Παρουσίαση του βιβλίου

της Βίκης Δράκου «Βικτώρια»

 

Την παρουσίαση του βιβλίου της Βίκης Δράκου, με τίτλο: «Βικτώρια» από τις εκδόσεις Νησίδες, διοργανώνει η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας.

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας.

Για το βιβλίο, θα μιλήσουν οι φιλόλογοι κα. Χρυσάνθη Τσιουτσιουλικλή και η κα. Βίκη Παπαθανασίου, η οικονομολόγος κα. Χριστιάνα Βέλλου, και η συγγραφέας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρχει ζωντανή μουσική και θα γίνει προβολή παλαιών φωτογραφιών. Την εκδήλωση, θα συντονίσει η πρόεδρος της Μέριμνας, κα. Λίζα Θεοδωρίδου.

MERIMNA - BIBLIOPAROYSIASH

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δυο πόλεις, δυο γιαγιάδες. Η Βικτωρία, δυναμική, εκρηκτική και ρηξικέλευθη, στην Πόλη, η Ελένη, θεοσεβούμενη, προσγειωμένη και σεμνή, στη Σαλονίκη. Οι οικογένειές τους ενώνονται μέσω του γάμου των παιδιών τους, και η μικρή τους εγγονή θυμάται. Θυμάται όσα ως μικρό κορίτσι έζησε μαζί τους. Τις καθημερινές ασχολίες και τις γιορτινές επετείους, τα ασήμαντα γεγονότα και τα φοβερά που έμειναν στην ιστορία, τα πρόσωπα που κινούνταν γύρω τους με ρόλο πρωταγωνιστικό ή δευτερεύοντα χωρίς να παραλείπει τις αναφορές στους ανώνυμους κομπάρσους, τύπους χαρακτηριστικούς εκείνων των χρόνων.
Θυμάται πολλά. Και όσα δεν θυμάται -ως ενήλικη πια- τα ψάχνει. Ρωτάει όσους ακόμη ζουν και ερευνά καταφεύγοντας σε όσες επίσημες πηγές είναι προσβάσιμες, έχοντας μοιράσει τη ζωή της ανάμεσα στη λατρεμένη λαμπρή Πόλη των παιδικών της χρόνων και στην προσφυγομάνα  Θεσσαλονίκη της εφηβείας και της ενηλικίωσης. Γραμμένο με ψυχή, με συναισθήματα που ξεπηδούν από τα βιώματα, με ματιά καθαρή και αντικειμενική, με πνεύμα αδέσμευτο από φανατισμούς, με λόγο προφορικό και εναργή το έργο της συγγραφέως ζωντανεύει τα πρόσωπα που αγάπησε και την καθόρισαν, τα γεγονότα που έζησε και τη στιγμάτισαν και παραδίδει όσα είδε, όσα άκουσε και όσα έμαθε κτήμα ες αεί για τα παιδιά της, αναμνηστικό βοήθημα για όσους έζησαν μαζί της όσα περιγράφει, και υπέροχο ανάγνωσμα για τους υπολοίπους που νοερά ταξιδεύουν μαζί της από την Πόλη στη Σαλονίκη.
Ο τίτλος του βιβλίου χαρίζεται στη μία γιαγιά. Γιατί ήταν η γιαγιά της Πόλης. Της λατρεμένης της Πόλης όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της η συγγραφέας, φέρουσα το όνομά της και κληρονομώντας το στη δική της μικρή εγγονή.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η συγγραφέας, Βίκη Βικτωρία Δράκου γεννήθηκε στην Κωνσταντινουπολη και έζησε εκεί μέχρι την ηλικία των ένδεκα της χρόνων.

Λόγω των πολιτικών γεγονότων και των απελάσεων του 1964 η οικογενειά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Πόλη και να προσφύγει στη Θεσσαλονίκη, στην οποία ζούσαν εγκαταστημένοι από το 1935 οι, επίσης Κωνσταντινουπολίτες, γονείς της μητέρας της.

Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προσέφερε υπηρεσίας στη Μέση Δημόσια εκπαίδευση ως καθηγήτρια.

Στη διάρκεια των 33 χρόνων της υπηρεσίας της αποσπάστηκε και υπηρέτησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του αείμνηστου παιδαγωγού και γλωσσολόγου, Καθηγητή Χρίστου Λ. Τσολάκη.

Επίσης υπηρέτησε επί  τριετία στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή της πατρίδας της, στην Κωνσταντινούπολη. Το διάστημα αυτό πραγματοποίησε και μεγάλο μέρος της έρευνας της που χρησιμοποίησε για τη συγγραφή του βιβλίου της με τίτλο «Βικτωρία».

Εκτός από την Τουρκική και Αγγλική γλώσσα που κατέχει πολύ καλά, μιλάει επαρκώς και τη Γαλλική, γερμανική και Ιταλική.

Σήμερα είναι πια συνταξιούχος. Ταξιδεύει όσο μπορεί και Ασχολείται για προσωπική της ευχαρίστηση με τη ζωγραφική και την υφαντική.

Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Καφφά, Μαθηματικό και συνάδελφο της και έχουν δυο γιούς και μια εγγονή που λέγεται επίσης Βικτωρία.