Home > Πρώτο Θέμα > Από το εαρινό εξάμηνο τον Φεβρουάριο2023 η Κινηματογραφική Σχολή στη Δράμα μέσω του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου

Από το εαρινό εξάμηνο τον Φεβρουάριο2023 η Κινηματογραφική Σχολή στη Δράμα μέσω του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου

Εγκρίθηκε και επίσημα το πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών της Δράμας

Από το εαρινό εξάμηνο τον Φεβρουάριο

2023 η Κινηματογραφική Σχολή στη Δράμα

μέσω του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου

► Δηλώσεις από το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Μπλούχο, τον πρόεδρο του ΕΑΠ κ. Ζώρα και τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας κ. Δεμερτζή

► Μέχρι και Cinecitta στη Δράμα σε λίγα χρόνια βλέπει ο πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Ζώρας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ επιτέλους μετά από μια μακρά και χρόνια διαδικασία, το πρόγραμμα σπουδών για τις κινηματογραφικές σπουδές στη Δράμα. Πρόκειται για το γνωστό ζήτημα της πολυπόθητης Σχολής Κινηματογράφου, που εδώ και χρόνια διεκδικεί η Δράμα.

Επιτέλους, η Σχολή Κινηματογράφου γίνεται πραγματικότητα και θα λειτουργεί μέσω του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), με δια ζώσης εργαστήρια στη Δράμα, όποτε χρειάζεται.

Αυτό ανακοίνωσαν χθες το πρωί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, με τον κυβερνητικό βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχο, τον πρόεδρο του ΕΑΠ κ. Ζώρα σε ανοικτή διαδικτυακή σύνδεση και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (ΠΟΦΤΜ) Δράμας κ. Δεμερτζή.

Η Σχολή Κινηματογράφου, ουσιαστικά το πρόγραμμα σπουδών, εγκρίθηκε και επίσημα πλέον από το Υπ. Παιδείας και επί της ουσίας θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το εαρινό εξάμηνο του Φεβρουαρίου 2023.

Για να γίνει κατανοητό, η Σχολή Κινηματογράφου Δράμας – το πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών, θα λειτουργεί επί της ουσίας όπως όλα τα προγράμματα του ΕΑΠ, διαδικτυακά ή και με αλληλογραφία και θα περιλαμβάνουν δίδακτρα, τα οποία ακόμα δεν έχουν καθοριστεί.

Η Σχολή δεν θα υπάρχει φυσικά στα μηχανογραφικά για τις πανελλαδικές εξετάσεις και σ’ αυτήν θα μπορεί ο καθένας που επιθυμεί να σπουδάσει. Η διαφορά είναι ότι, ανάλογα με τις ειδικότητες (όπως σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής, μοντέρ και άλλες), θα γίνονται τακτικά εργαστήρια, για τα οποία οι φοιτητές – σπουδαστές θα πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκονται στη Δράμα και να τα παρακολουθούν δια ζώσης. Τα εργαστήρια θα γίνονται σε κάποιους χώρους τους οποίους θα διαθέσει ο Δήμος. Αν και ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οριστικά οι χώροι αυτοί, αναμένεται να είναι η πολύ ωραία αίθουσα του Ιδρύματος Καλαϊτζίδη στην Καλλίφυτο, κάποιοι χώροι του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ή όπου αλλού μπορεί να γίνει αυτό.

Η φοίτηση στο προπτυχιακό πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών θα περιλαμβάνει 8 εξάμηνα, ενώ οι σπουδαστές θα μπορούν να ακολουθήσουν και μεταπτυχιακές σπουδές, που θα γίνουν επίσης με εργαστήρια στη Δράμα, ενώ κατά τη διάρκεια των χρόνων θα υπάρξει και σχετική αναβάθμιση του όλου προγράμματος.

Να σημειωθεί τέλος, ότι στο γραφείο του δημάρχου κ. Μαμσάκου που δόθηκε η συνέντευξη, παρών ήταν και ο πρώην βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης.

Μαμσάκος: «Η Δράμα μπαίνει στο κέντρο των κινηματογραφικών σπουδών»

Αναλυτικότερα, ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι «ένας πολύχρονος αγώνας δικαιώθηκε. Οι επαφές μας στην Αθήνα με τη συμμετοχή του βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχου, του προέδρου του ΠΟΦΤΜΜ κ. Δεμερτζή, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Σακαρίδη και ο σωστός προγραμματισμός και η άριστη συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΠΑ κ. Ζώρα, έφεραν το αποτέλεσμα».

Ο κ. Μαμσάκος, μίλησε ακόμα για μια «συντονισμένη και προγραμματισμένη διαδικασία, με ομόφωνες κινήσεις, εισακουστήκαμε στο αίτημά μας. Η πρότασή μας προς το ΕΑΠ ήταν ολοκληρωμένη και αποτέλεσε το κλειδί της επιτυχίας».

Όπως είπε, «το πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών του ΕΑΠ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, δίνει νέα προοπτική στον τόπο μας. Αποτελεί πιστοποίηση ότι η Δράμα μπαίνει στο κέντρο των κινηματογραφικών σπουδών της Ελλάδος».

Εξήγησε επίσης ότι η φοίτηση στο πρόγραμμα είναι 4ετής, δηλαδή 8 Ακαδημαϊκά εξάμηνα, ενώ ανά εξάμηνο θα εισάγονται περίπου 100 φοιτητές και σε πλήρη ανάπτυξη θα έχουμε 800 – 1.000 φοιτητές, ενώ τα δια ζώσης μαθήματα που είναι τα εργαστήρια, θα γίνονται στη Δράμα.

Μπλούχος: Σημαντική προοπτική και αναβάθμιση για το Δήμο Δράμας

Αναφερόμενος με τη σειρά του ο βουλευτής κ. Μπλούχος, σημείωσε ότι «ένα χρόνιο πάγιο αίτημα, της προοπτικής ενός προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών στο ήδη υπάρχον πλαίσιο του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που θα το αναβαθμίσει γενικότερα αλλά και θα προσδώσει μια ουσιαστική προοπτική στη Δράμα, φτάνει προς το τέλος του».

Όπως είπε, «φτάνει προς το τέλος με την υπογραφή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Υπ. Παιδείας, το οποίο συναισθάνθηκε την πραγματικότητα, την ουσιαστική του αιτήματος, το είπε όλο το γόνιμο βηματισμό τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Μπλούχος τόνισε ιδιαίτερα σ’ αυτό το σημείο, ότι έγινε μια ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια «και πολλών άλλων αφανών οι οποίοι συντέλεσαν ουσιαστικά στο να δημιουργηθεί το απαιτούμενο πλαίσιο, ούτως ώστε να τύχει της επιτυχούς έκβασης το συγκεκριμένο αίτημα».

Όπως είπε ακόμα, τόσο με το προπτυχιακό πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών, την αναβάθμιση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, «τον βηματισμό που έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα για το στρατόπεδο Ανδρικάκη, με την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής με την ένταξη στο πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης της αναβάθμισης της περιμετρικής οδού Κορυλόβου, αλλά και με το όραμα που υπάρχει ήδη χαρτογραφημένο στο Υπ. Περιβάλλοντος της εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του εγκαταλελειμμένου λατομείου στον Κορύλοβο, εκτυλίσσεται μια διαδρομή, η οποία είναι μια ουσιαστική προοπτική για το Δήμο μας και την ΠΕ Δράμας σε εκπαιδευτικό και πολιτιστικό επίπεδο και ευχόμαστε και σε τουριστικό επίπεδο».

Ζώρας: «Μην εκπλαγείτε αν σε μερικά χρόνια δείτε μια νέα Cinecitta στη Δράμα»

Μιλώντας με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Ζώρας μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, τόνισε ότι «επειδή πρόκειται για κινηματογραφικές σπουδές, να πούμε ότι το σκηνικό πλαίσιο του Φεστιβάλ Δράμας αλλάζει ριζικά, αλλάζει δραστικά».

Σημείωσε ακόμα ότι, «η αναγκαιότητα έκαμψε τον ανταγωνισμό ο οποίος υπήρχε και που θα υπάρχει και είναι λογικό. Άλλωστε (σ.σ. ο ανταγωνισμός) είναι και εποικοδομητικός και στον Ακαδημαϊκό χώρο είμαστε συνηθισμένοι σ’ αυτό».

Μίλησε ακόμα ο κ. Ζώρας για «το πρόγραμμα πτυχιακών σπουδών, που είναι ένα εξαιρετικά μοντέρνο πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών και συνδέεται αμέσως και εμμέσως με το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Δράμας και είναι σημαντικό, γιατί είναι οι μόνες κινηματογραφικές σπουδές οι οποίες βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από ένα ήδη οργανωμένο σε εξέλιξη επιτυχημένο κινηματογραφικό φεστιβάλ με διεθνείς αναγνωρίσεις και περγαμηνές».

Ο κ. Ζώρας μίλησε ακόμα για ένα «σημαντικό σκηνικό κινηματογραφικής απογείωσης του Φεστιβάλ, που ενισχύεται και με το ακαδημαϊκό πλαίσιο που θα του δώσει νέα ανάπτυξη και νέα φτερά» και όπως είπε «το πρόγραμμα θα προσελκύσει πάρα πολλούς φοιτητές, η Δράμα θα αναπτυχθεί, οι χώροι είναι ήδη στη διάθεση του προγράμματος και έτσι, μην εκπλαγείτε αν σε μερικά χρόνια δείτε μια νέα Cinecitta στο χώρο της Δράμας η οποία θα έχει ξεκινήσει απ’ αυτό το μικρό εγχείρημα και διογκώνεται συνεχώς…»

Δεμερτζής: Το πρόγραμμα σπουδών

Τέλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών ο πρόεδρος του ΠΟΦΤΜΜ Δράμας κ. Δεμερτζής, εξήγησε ότι «το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να λειτουργήσει από το εαρινό εξάμηνο του 2022-2023 και συγκεκριμένα το Φεβρουάριου του 2023. Θα γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή άλλου ισότιμου πτυχίου και η γλώσσα μιας ξένης γλώσσας αλλά ηλεκτρονικών υπολογιστών θα βοηθήσει πάρα πολύ».

Όπως είπε ο ίδιος, «το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξ αποστάσεως θεματικές ενότητες, εξ αποστάσεως εργαστηριακές θεματικές ενότητες και δια ζώσης θεματικές ενότητες. Ταυτόχρονα παρέχει τριτοβάθμια εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, πέρα από τα συμβατικά αντικείμενα που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Θα εμβαθύνει σε θέμα κινηματογραφικής γραφής και αφήγησης, θα παρέχει γνώση στο πεδίο της κινούμενης εικόνας, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα διδακτικής επάρκειας μέσω καινοτόμων μαθημάτων».

Όπως είπε το κύριο των εργαστηριακών ενοτήτων θα γίνεται δια ζώσης στη Δράμα και θα αφορούν την θεματική ενότητα της σκηνοθεσίας και όλοι οι φοιτητές θα περάσουν από τη Δράμα.

Από το τέταρτο εξάμηνο οι φοιτητές θα μπορούν να διαμορφώνουν οι ίδιοι τις σπουδές τους ανάλογα με το πρόγραμμα που επιθυμούν και οι πτυχιακές τους εργασίες θα παρουσιάζονται σε Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, ενώ θα μπορούν να εργαστούν σε οποιοδήποτε σχετικό οπτικοακουστικό μέσο ή σε άλλους σχετικούς επαγγελματικούς χώρους.

Μαρμάρινο ανοικτό θέατρο στο λατομείο Κορυλόβου

Σε ερώτηση του «Π.Τ.», σχετικά με την αναφορά του κ. Μπλούχου για την αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου λατομείου στον Κορύλοβο και το τι ακριβώς θα γίνει εκεί, ο βουλευτής Δράμας απάντησε σχετικά:

«Η αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής θα προσδώσει προστιθέμενη αξία. Έχουν γίνει κάποια βήματα, δεν είμαστε ακόμα στη λογική να πούμε κάτι παραπάνω».

Εξήγησε όμως παρακάτω ότι, «υπάρχει χώρος στο να δημιουργηθεί κάτι ουσιαστικό στην ευρύτερη περιοχή, πιστεύουμε στην αναβάθμιση εκείνης της περιοχής, ξεκίνησε το εγχείρημα που αφορά την αξιοποίηση του στρατοπέδου, λίαν συντόμως θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε και γι’ αυτό πράγματα και προστίθεται η αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής. Ένα από αυτά, είναι και η αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου λατομείου , με τη δημιουργία ενός μαρμάρινου ανοικτού θεάτρου».