Home > Πρώτο Θέμα > Προβλήματα των Δήμων Νευροκοπίου και Παρανεστίου έθεσαν οι δήμαρχοι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό-Οι Δήμαρχοι Παρανεστίου και Κ. Νευροκοπίου μιλούν στον «Π.Τ.»

Προβλήματα των Δήμων Νευροκοπίου και Παρανεστίου έθεσαν οι δήμαρχοι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό-Οι Δήμαρχοι Παρανεστίου και Κ. Νευροκοπίου μιλούν στον «Π.Τ.»

Οι Δήμαρχοι Παρανεστίου και Κ. Νευροκοπίου μιλούν στον «Π.Τ.»

Προβλήματα των Δήμων Νευροκοπίου

και Παρανεστίου έθεσαν οι δήμαρχοι

στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

► Κυριακίδης:  «Ζήτησα εξαίρεση από την κινητικότητα και κάποιες εξαιρέσεις από το νόμο 4412 των Δημοσίων Συμβάσεων»

► Καγιάογλου: «Να μην υποβαθμίζονται και να μην κλείνουν σχολεία με λίγους μαθητές για να μην φεύγει ο κόσμος»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τους 33 δημάρχους των ορεινών Δήμων της χώρας, είχε το απόγευμα της Τετάρτης 4 Μαΐου, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης και οι δύο δήμαρχοι της Π.Ε. Δράμας κ.κ. Κυριακίδης Κ. Νευροκοπίου και Καγιάογλου Παρανεστίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων που ήδη τρέχουν για τους μικρούς ορεινούς Δήμους της χώρας, οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως και οι προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών αυτών. Η σύσκεψη αυτή μάλιστα είχε γενικό θέμα, «Το κοινό των Ορεινών».

Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση της χρηματοδότησής τους, συνολικού ύψους 375 εκατ. ευρώ που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι Δήμοι (με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων) από το Υπουργείο Εσωτερικών (243,36 εκατ. ευρώ) και από Προγράμματα άλλων Υπουργείων (125,6 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ, 6,05 εκατ. από Πράσινο Ταμείο και 367 χιλ. ευρώ από ΠΑΑ Αγροτικής Ανάπτυξης).

Στην αρχή της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι, «σκοπός της συνάντησης είναι περισσότερο να ακούσω τους δικούς σας προβληματισμούς, τις δικές σας ανησυχίες και να μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε μια πορεία μιας πιο σταθερής συνεργασίας, η οποία θα μπορέσει να μετατρέψει ενδεχόμενα μειονεκτήματα της ορεινής Ελλάδος σε συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», αναγνωρίζοντας επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τη δημιουργία μιας πολύ μικρής ομάδας εργασίας, που εντός 6 μηνών θα εκπονήσει ένα master plan για την ορεινή Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει έναν οδικό χάρτη αξιοποιήσιμο από όλους τους Δήμους.

Στις δύο ώρες που διήρκεσε η συνάντηση, από τους 33 Δημάρχους που μετείχαν, πήραν το λόγο οι 21, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους προς την κυβέρνηση για τη συνεργασία που υπάρχει με τα υπουργεία και την άμεση ανταπόκριση και στήριξη στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα, οι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν σε τρόπους τόνωσης και ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος για να καλύπτει και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, καθώς και στις αναπτυξιακές δυνατότητες των περιοχών αυτών που μπορούν να προσελκύσουν, ως μόνιμους κατοίκους, ακόμη και «ψηφιακούς νομάδες» και να οδηγήσουν πολλούς να επιστρέψουν για εργασία στον τόπο καταγωγής τους.

Ανάμεσα στα θέματα προς επίλυση που έθεσαν οι επικεφαλής των ορεινών Δήμων της χώρας ήταν αυτά της υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους, της έλλειψης μηχανημάτων για την κάλυψη των αναγκών του ορεινού ανάγλυφου, των μελετών και της προετοιμασίας έργων, της οδοποιίας στα εσωτερικά τους δίκτυα, της λειτουργίας των σχολείων και των κέντρων υγείας, της κάλυψης με δίκτυο 5G, της ύπαρξης έστω και ενός τραπεζικού υποκαταστήματος στην έδρα τους, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του ενεργειακού κόστους, της αποσύνδεσης της χρηματοδότησής τους από το πληθυσμιακό κριτήριο και της σύνδεσής της με την έκταση που καταλαμβάνουν και της θεσμοθέτησης της «ορεινότητας» με νομοθετικό πλαίσιο που θα διαχωρίζει τους ορεινούς από τους νησιωτικούς δήμους.

Για τα θέματα που αναφέρθηκαν από τους δημάρχους στη συνάντηση, τοποθετήθηκαν επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Από την κυβέρνηση μετείχαν ακόμη, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος υφυπουργός για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης.

Κυριακίδης: Η ορεινοί Δήμοι να αποκτήσουν το θεσμικό πλαίσιο που τους αξίζει

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης και οι δύο Δραμινοί δήμαρχοι, Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης και Παρανεστίου κ. Καγιάογλου.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ.Κυριακίδης και αναφερόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι «ήταν η πρώτη φορά που έγινε μια τέτοια συνάντηση και όλοι οι δήμαρχοι μείναμε ευχαριστημένοι που μας κάλεσε ο πρωθυπουργός. Η συζήτηση ήταν επάνω στο πως, η ορεινότητα, θα αποκτήσει αυτό που της αξίζει όσον αφορά – αυτό που λέμε – θεσμικό πλαίσιο».

Όπως εξήγησε ο κ. Κυριακίδης, «υπάρχει μια διάκριση σε νησιώτικους, σε ορεινούς και τους υπόλοιπους Δήμους. Εμείς οι ορεινοί Δήμοι, διεκδικήσαμε εκεί και είπαμε τα προβλήματά μας, ούτως ώστε να κερδίσουμε κάποια πράγματα όλοι μαζί σαν ορεινοί Δήμοι. Στα πλαίσια όπως κάποια προνόμια έχουν οι νησιώτικοι Δήμοι, να έχουμε και εμείς».

Σημειώνει ακόμα στον «Π.Τ.» ο κ. Κυριακίδης ότι, «όλοι οι δήμαρχοι μιλήσαμε, είπαμε τις προτάσεις μας, τα σημείωσε ο πρωθυπουργός και έδωσε εντολή στους υπουργούς του άμεσα να ασχοληθούν με συγκεκριμένα θέματα και για να πω την αλήθεια, εμένα μ’ εντυπωσίασε αυτή η κίνηση. Ήταν μια πολύ καλή κίνηση και μακάρι, ακόμα και ορισμένα από αυτά να θεσμοθετηθούν, θα είναι τεράστιο κέρδος για τις περιοχές μας».

Ερωτώμενος για το τι έθεσε από την πλευρά του στον πρωθυπουργό για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, ο κ. Κυριακίδης απαντάει ότι «έθεσα βασικά δύο κύρια ζητήματα. Από την πλευρά μου, για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, ζήτησα την εξαίρεση από την Κινητικότητα και κάποιες εξαιρέσεις από το Νόμο του 4412, το Νόμο των Δημοσίων Συμβάσεων. Δεν μπορεί για παράδειγμα η Αθήνα και άλλοι μεγάλοι Δήμοι που έχουν 500 υπαλλήλους, να τηρούν με το Νευροκόπι τις ίδιες διαδικασίες. Αυτό δεν γίνεται! Ζήτησα εξαιρέσεις απ’ αυτό το νόμο και ξεκάθαρη εξαίρεση από την κινητικότητα, να μην μπορούν να φύγουν από εμάς. Από τότε που ανέλαβα δήμαρχος, μέχρι σήμερα έχουν φύγει πέντε άτομα από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου».

Καγιάογλου: Να μην υποβαθμίζονται τα σχολεία μας…

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Καγιάογλου, σημείωσε ότι ήταν «μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό να μας καλέσει στο Μαξίμου και να μας ακούσει. Πιστεύω ότι είναι το πρώτο βήμα για να πείσουμε επιτέλους ότι κι εμείς υπάρχουμε και πρέπει να κρατήσουμε τον κόσμο μας στους ορεινούς Δήμους με την πλούσια ομορφιά».

Όπως μας είπε ο κ. Καγιάογου, «έγινε μια διαβούλευση με όλους τους δημάρχους για την ανάπτυξη των ορεινών Δήμων, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό βιώσιμης ανάπτυξης. Ο κάθε Δήμος αναφέρθηκε στα προβλήματά του, μίλησαν οι υπουργοί, ο πρωθυπουργός μας ενημέρωσε σχετικά με τα προγράμματα που μπορούμε να τρέξουμε. Σε πρώτη φάση θα συσταθεί μια επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Σκέρτσο, θα παρακολουθεί τα ζητήματα των ορεινών Δήμων και μόνο».

Συνεχίζοντας ο κ. Καγιάογλου, τονίζει ότι «από την πλευρά μας, είπαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός βιώσιμης αστικής ανάπτυξης των μικρών ορεινών Δήμων, επίσης να δημιουργηθεί μια ομάδα με κάποιον δίπλα στον πρωθυπουργό, να μπορεί να τρέχει και να αξιολογεί προτάσεις, να προωθεί διαδικασίες με αδειοδοτήσεις και παραχωρήσεις. Γιατί, δεν είναι το ίδιο ένας Δήμος οργανωμένος με προσωπικό και ένας ορεινός Δήμος με πολύ λίγα άτομα να μπορεί να τρέξει προγράμματα.

Να δημιουργηθεί επίσης ένα Ταμείο μόνο για τους ορεινούς Δήμους, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο μόνο για εμάς για να καλύπτει τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες. Βελτίωση των υποδομών και υποδομών τεχνολογίας με το 5G για υψηλές ταχύτητες, υποδομές υγείας, να μπορούμε και με τηλεϊατρική να είμαστε κοντά στους δημότες μας, έτσι μπορείς να κρατήσεις τον κόσμο στους ορεινούς Δήμους.

Ακόμα, αναφερθήκαμε στην Παιδεία, ότι ένα σχολείο με πέντε μαθητές δεν πρέπει να κλείνει και να υποβαθμίζεται και αυτό που υπάρχει σήμερα να παραμείνει. Να μην υποβαθμιστεί. Αν είναι να κλείνει ένα σχολείο που έχει μόνο 20 παιδιά, είναι σαν να διώχνουμε τους κατοίκους από τα χωριά μας».