Home > Πρώτο Θέμα > Από τον ερχόμενο μήνα ξεκινούν τα πρώτα έργα για το φυσικό αέριο στην πόλη της Δράμας-Στελέχη της ΔΕΔΑ απαντούν σε ερωτήσεις του «Πρωινό Τύπου»

Από τον ερχόμενο μήνα ξεκινούν τα πρώτα έργα για το φυσικό αέριο στην πόλη της Δράμας-Στελέχη της ΔΕΔΑ απαντούν σε ερωτήσεις του «Πρωινό Τύπου»

Στελέχη της ΔΕΔΑ απαντούν σε ερωτήσεις του «Πρωινό Τύπου»

Από τον ερχόμενο μήνα ξεκινούν

τα πρώτα έργα για το φυσικό

αέριο στην πόλη της Δράμας

► Πώς και με ποιο τρόπο θα γίνονται οι συνδέσεις με το φυσικό αέριο

► Τι θα πρέπει να γίνει σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση και τι για ένα μόνο διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση

► Πού θα μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΗΔΗ, όπως είναι γνωστό, εδώ και λίγο καιρό, η ΔΕΔΑ υπέγραψε τις συμβάσεις με τους αναδόχους εργολάβους για τα έργα της κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου στις πέντε πόλεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Πολύ σύντομα, από τον επόμενο μήνα όπως αναμένεται, θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου και για την πόλη της Δράμας. Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Επίσης, τις τελευταίες μέρες, η ΔΕΔΑ έχει αρχίσει και αποστέλλει προς συμπολίτες μας, τις πρώτες ενημερώσεις για το πώς θα μπορέσουν να συνδεθούν στο δίκτυο, και μάλιστα επισυνάπτει ακόμα και υποδείγματα των απαραίτητων εγγράφων που θα χρειαστούν, δίνοντας τις πρώτες οδηγίες.

Αυτές οι πρώτες ενημερωτικές οδηγίες, αποστέλλονται σε ορισμένο αριθμό ατόμων, που είχαν ήδη δηλώσει ότι ενδιαφέρονται να συνδεθούν στο δίκτυο φυσικού αερίου και είχαν δώσει τα στοιχεία τους.

Προκειμένου να υπάρξει μια γενική ενημέρωση προς τους συμπολίτες μας, ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με στελέχη της ΔΕΔΑ και έθεσε ορισμένες ερωτήσεις, σχετικά με το πώς θα γίνονται οι συνδέσεις όταν το δίκτυο φυσικού αερίου θα είναι έτοιμο, πότε θα μπορούν να συνδεθούν μ’ αυτό και πώς θα γίνεται η όλη διαδικασία.

Μέσω των ερωτήσεων αυτών, η εφημερίδα μας προσπάθησε να αποκομίσει μια γενικότερη εικόνα για το πώς θα γίνουν οι πρώτες συνδέσεις και πώς θα γίνονται στη συνέχεια. Είναι γεγονός ότι, η Δράμα συνδέεται για πρώτη φορά με δίκτυο φυσικού αερίου, και αυτό σημαίνει πολλά στην εξοικονόμηση χρημάτων για την θέρμανση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε τέλος, ότι τα στελέχη της ΔΕΔΑ απάντησαν με περισσή ευγένεια σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν από τον «Πρωινό Τύπο» και ότι έγινε προσπάθεια να υπάρξει μια αρχική ενημέρωση και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Θα έχουμε σίγουρα και συνέχεια.

 

Το πρώτο που θα θέλαμε να ρωτήσουμε λοιπόν, είναι, αν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πότε θα ξεκινήσουν τα πρώτα έργα. Και ακόμα, από ποια περιοχή της πόλης θα ξεκινήσουν.

«Οι εργασίες επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Κάθε τετράμηνο, η ΔΕΔΑ θα ανακοινώνει την προγραμματισμό του έργου προκειμένου οι πολίτες της Δράμας να έχουν πλήρη ενημέρωση για την πορεία υλοποίησής του. Τις επόμενες ημέρες, η ΔΕΔΑ θα ανακοινώσει τον προγραμματισμό του έργου για το πρώτο τετράμηνο, δίνοντας στη δημοσιότητα αναλυτικό πίνακα με τις οδούς στις οποίες θα γίνονται οι εργασίες για την επέκταση του δικτύου».

 fysiko aerio02

Τα πρώτα έργα θα αφορούν περιοχές από τις οποίες διέρχεται ήδη το παλαιότερο δίκτυο του φυσικού αερίου στην πόλη;

«Τα νέα έργα θα αφορούν τόσο περιοχές από τις οποίες διέρχεται το υφιστάμενο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου όσο και νέες περιοχές».

Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για το νέο δίκτυο φυσικού αερίου στην πόλη, εκτός δηλαδή αυτού που ήδη υπάρχει, και αν το παλαιότερο με το νεότερο δίκτυο, θα έχουν άμεση σύνδεση το ένα με το άλλο.

«Όπως προαναφέραμε σε προηγούμενη ερώτηση, οι εργασίες επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.  Παράλληλα με τις εργασίες επέκτασης του δικτύου θα πραγματοποιούνται  και συνδέσεις καταναλωτών».

Με ποιο τρόπο θα γίνονται οι συνδέσεις του φυσικού αερίου με τους καταναλωτές; Υπό την έννοια ότι, όταν το δίκτυο περνάει έξω από κάθε πολυκατοικία, κατάστημα, μονοκατοικία, θα αφήνονται αναμονές ακόμα και αν μια πολυκατοικία για παράδειγμα δεν έχει ζητήσει σύνδεση με το δίκτυο; Ή θα τοποθετείται ένα κεντρικό ρολόι διανομής και από εκεί και πέρα στη συνέχεια, όποιος ενδιαφέρεται να συνδεθεί θα το κάνει σε επόμενο χρόνο;

«Η κάθε σύνδεση με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου αφορά σε ένα ακίνητο. Για παράδειγμα, σε μια πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση θα τοποθετηθεί ένας μετρητής. Σε μια πολυκατοικία με αυτόνομη θέρμανση κάθε διαμέρισμα που θα συνδέεται με το φυσικό αέριο θα έχει τον δικό του μετρητή. Δεν υπάρχουν αναμονές. Σε μία οδό από την οποία διέρχεται δίκτυο, κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει αίτηση ανά πάσα στιγμή. Το ίδιο ισχύει για τις οδούς που έχουν ενταχθεί στον τετραμηνιαίο προγραμματισμό της ΔΕΔΑ».

 Επίσης, σύμφωνα με όσα είδαμε, τα στοιχεία που ζητούνται από τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές φαίνονται αρκετά: Υπεύθυνη δήλωση για πλήρη κυριότητα ανά ποσοστό – Υπεύθυνη δήλωση – Υπεύθυνη δήλωση για πλήρη και αποκλειστική κυριότητα – Υπεύθυνη δήλωση ξένης ιδιοκτησίας – Υπόδειγμα πρακτικού γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας – Υπόδειγμα απόφασης εγκατάστασης φυσικού αερίου – Αίτημα σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας – Υπόδειγμα γνωστοποίησης αποσύνδεσης από την κεντρική θέρμανση και τέλος υπεύθυνη δήλωση για μη ύπαρξη κεντρική θέρμανσης. Όλα μοιάζουν αρκετά πολλά και γραφειοκρατικά και δεν ξέρουμε κατά πόσο ευνοούν τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία. Για όλα αυτά, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τον τρόπο των διαδικασιών που προβλέπονται.

«Η ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ (www.deda.gr) περιέχει υποδείγματα για κάθε είδος εγγράφου που μπορεί να ζητηθεί. Προφανώς, ο ενδιαφερόμενος πελάτης δεν χρειάζεται να υποβάλει το σύνολο αυτών. Οι ιδιοκτήτες διαμερίσματος ή μονοκατοικίας χρειάζεται απλά να υποβάλλουν φωτοτυπία ταυτότητας και μια απλή υπεύθυνη δήλωση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου.

Σε ό, τι αφορά τις πολυκατοικίες προστίθεται και ένα πρακτικό γενικής συνέλευσης.

Οι πρώτες ενδείξεις από τις αιτήσεις τις οποίες λαμβάνουμε από την Δράμα δείχνουν ότι οι κάτοικοι της πόλης ανταποκρίνονται με ευκολία σε αυτό το στάδιο, χάρη και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης της ΔΕΔΑ (2162000401-5).

Επιπλέον, από τον Ιούνιο η διαδικασία υποβολής θα είναι πλήρως ηλεκτρονική καθώς προχωράμε στην αναβάθμιση της εταιρικής ιστοσελίδας.

Κατά το ίδιο διάστημα, θα ξεκινήσει επίσης τη λειτουργία του το υποκατάστημα της ΔΕΔΑ στη Δράμα, επί των οδών  Εφέδρων Αξιωματικών και Ηπείρου, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες».

 Αν όμως, η σύνδεση της ΔΕΔΑ φτάνει μέχρι την είσοδο της πολυκατοικίας, τι γίνεται στη συνέχεια; Οι καταναλωτές θα πρέπει να απευθύνονται στις διάφορες ιδιωτικές εταιρείες ή μπορούν να συνεχίσουν να ανοίγουν λογαριασμό μέσω της ΔΕΔΑ;

«Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της σύνδεσης από τη ΔΕΔΑ, ο καταναλωτής πρέπει να κάνει δύο ενέργειες: 1) να συνάψει σύμβαση με προμηθευτή φυσικού αερίου και 2) να κατασκευάσει ή να προσαρμόσει την εσωτερική εγκατάσταση του ακινήτου (λέβητας κτλ), σε συνεργασία με τον μηχανικό του, ώστε να ξεκινήσει να καταναλώνει φυσικό αέριο. Η κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης βασίζεται σε μελέτη που θεωρείται από τη ΔΕΔΑ».

FYSIKO AERIO 01

 Εφόσον λοιπόν φτάνει ένας καταναλωτής εδώ, και ζητήσει να συνδεθεί, ποιο θα είναι το κόστος αυτής της σύνδεσης για έναν μεμονωμένο καταναλωτή και ακόμα, ποιο θα είναι το κόστος σύνδεσης για μια πολυκατοικία μέσω κεντρικής θέρμανσης;

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλους τους νέους καταναλωτές παρέχεται 100% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης, είτε πρόκειται για αυτόνομη είτε για κεντρική θέρμανση. Το μοναδικό κόστος που επωμίζεται ο καταναλωτής αφορά στην κατασκευή ή μετατροπή της εσωτερικής εγκατάστασης. Με δεδομένη την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται αναφορικά με το κόστος της ενέργειας, αυτή η επένδυση αποσβένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Τι γίνεται αν σε παράδειγμα δεν υπάρχουν γενικές συνελεύσεις πολυκατοικίας ή δεν μπορούν να γίνουν αυτές για διάφορους λόγους; Ένας μεμονωμένος καταναλωτής δεν θα μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο φυσικού αερίου; Και αν ακόμα, τι μπορεί να γίνει αν μια γενική συνέλευση πολυκατοικίας εμφανίζεται … διχασμένη ως προς τις συνδέσεις;

«Ένα διαμέρισμα μπορεί, βάσει νόμου, να αποσυνδεθεί από την κεντρική θέρμανση με μια πολύ απλή διαδικασία γνωστοποίησης: ο ενδιαφερόμενος ζητά σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας για να εγκριθεί η αποσύνδεση. Αν η Γενική Συνέλευση δεν εγκρίνει την αποσύνδεση, τότε ο ενδιαφερόμενος γνωστοποιεί εγγράφως στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες την αποσύνδεσή του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής μέχρι την ιδιοκτησία του και το χρόνο έναρξης και την αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, προτείνουμε στους συνιδιοκτήτες πολυκατοικιών με κεντρική θέρμανση να υποβάλλουν αίτηση για τη σύνδεση του υφιστάμενου συστήματος με το δίκτυο φυσικού αερίου και οι μηχανικοί της ΔΕΔΑ θα προτείνουν την βέλτιστη λύση».

 Θα υπάρχει διαφορετικό κόστος όσον αφορά τις εργασίες σύνδεσης για μεμονωμένα καταστήματα αν το επιθυμούν να μην εντάσσονται στο σύνολο μιας πολυκατοικίας και ποιο θα είναι αυτό;

«Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ερώτηση, σε όλους τους καταναλωτές παρέχεται 100% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης, είτε πρόκειται για αυτόνομη είτε για κεντρική θέρμανση. Το μοναδικό κόστος που επωμίζεται ο καταναλωτής αφορά στην κατασκευή ή μετατροπή της εσωτερικής εγκατάστασης».

 Ακόμα, αν ο καταναλωτής δεν μπορεί να συμπληρώσει όλα αυτά τα στοιχεία μόνος του καθώς απαιτούν ιδιαίτερο τρόπο συμπλήρωσης και υπάρχει η πιθανότητα να γίνουν λάθη, θα πρέπει να απευθύνεται σε κάποιες εταιρείες ή λογιστές που μπορούν να βοηθήσουν προφανώς με το αζημίωτο;

«Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνεργαστεί με τον μηχανικό ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης ή να ζητήσει την συνδρομή του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης της ΔΕΔΑ (2162000401-5). Η διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησης είναι απλή, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι πρώτες αιτήσεις από κατοίκους της Δράμας έχουν υποβληθεί χωρίς κανένα πρόβλημα».