Home > νέα > Αποχαιρετισμοί και συγγνώμες στην τελευταία συνεδρίαση με την σύνθεση των εκλογών του 2014 -Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου

Αποχαιρετισμοί και συγγνώμες στην τελευταία συνεδρίαση με την σύνθεση των εκλογών του 2014 -Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου

Αποχαιρετισμοί και συγγνώμες

στην τελευταία συνεδρίαση με

την σύνθεση των εκλογών του 2014

Ποιοι αναμένεται να στελεχώσουν αντιδημαρχίες και Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις

 

Του Θανάση Πολυμένη

Την Κυριακή 25 Αυγούστου και ώρα 11.30, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, καθώς και των εκλεγμένων στις Τοπικές Κοινότητας κάτω και άνω των 300 κατοίκων του Δήμου Δράμας.

Από 1η Σεπτεμβρίου 2019, η νέα δημοτική αρχή θα αναλάβει, με επικεφαλής δήμαρχο τον επανεκλεγέντα δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, όμως με μια εντελώς διαφορετική σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και με διαφορετικούς συσχετισμούς στο σώμα.

Την περασμένη Τετάρτη 21 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, η 14η για φέτος. Είναι η μοναδική θητεία που κράτησε πέντε χρόνια με το νόμο «Καλλικράτη», ενώ ο νέος νόμος «Κλεισθένη» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επαναφέρει στα τέσσερα χρόνια τη θητεία των δημοτικών και περιφερειακών.

Η θητεία αυτή, χαρακτηρίστηκε από αρκετές ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων, τόσο από την πλευρά της δημοτικής αρχή κυρίως, αλλά και από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης. Επίσης, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπόρεσαν να επανεκλεγούν και η πολιτική γεωγραφία του σώματος αλλάζει σημαντικά.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα και πάντα με κάποιες επιφυλάξεις, ο «Πρωινός Τύπος» είναι σε θέση να δημοσιεύσει τα ονόματα που ακούγονται για αντιδημαρχίες, Νομικά  Πρόσωπα και επιχειρήσεις. Έτσι λοιπόν, την αντιδημαρχία Προγραμματισμού αναμένεται να αναλάβει ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Τάσσου, την αντιδημαρχία Καθαριότητας ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Μικροχωρίου κ. Χρήστος Κυριακίδης. Η αντιδημαρχία Καθαριότητας «σπάζει» και στην αντιδημαρχία Πρασίνου, την οποία αναμένεται να αναλάβει ο κ. Μιχάλης Μουρβετίδης. Τέλος, την αντιδημαρχία Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει ο κ. Γιάννης Εφραιμίδης, βοηθούμενος πιθανότατα από τον νυν αντιδήμαρχο κ. Σολάκη, ως σύμβουλος στην υπηρεσία του δημάρχου.

dimotiko symboylio1

Επίσης, ο κ. Τάσος Χατζηγιάννης αναμένεται να παραμείνει λογικά στην προεδρία της ΔΕΥΑΔ, ο κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης λογικά θα παραμείνει εκ νέου πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ). Ακόμα, τη ΔΕΚΠΟΤΑ αναμένεται να αναλάβει ως πρόεδρος ο νεοεκλεγής κ. Ελευθέριος Καλλινικίδης (επικεφαλής της παράταξης «Δράμα Πρωταγωνίστρια»). Επίσης, νέος γενικός γραμματέας του Δήμου στη θέση του κ. Βαγγέλη Αραμπατζή που είναι σήμερα, αναμένεται να αναλάβει ο πρώην δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης.

Αποχαιρετισμοί

Είναι από τις σπάνιες συνεδριάσεις του σώματος, που δεν τέθηκαν ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους, παρά μόνο έγιναν αποχαιρετισμοί, ζητήθηκαν συγγνώμες, ενώ τέθηκαν προτάσεις για τη νέα δημοτική αρχή, κυρίως για συνεργασίες από εδώ και πέρα. Έντονη κριτική ασκήθηκε επίσης και για την «κυβερνησιμότητα» που ορίζει η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η πλειοψηφία των δημάρχων, που ναι μεν δεν έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, έδωσε όμως υπέρμετρες αρμοδιότητες κυρίως στην Οικονομική Επιτροπή, όπου φαίνεται ότι έχει μεταφέρει ουσιαστικά εκεί την ψήφιση των προϋπολογισμών του Δήμου.

Αναλυτικότερα, τον αποχαιρετισμό του έκανε πρώτος ο πρόεδρος του σώματος κ. Μπαϊρακτάρης, ο οποίος δεν είχε θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, ευχαριστώντας όλους για τη λειτουργία του στο σώμα, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του νόμου «Κλεισθένη», είπε ότι αυτός προτρέπει όλους σε συνεργασίες, όλους τους δημοτικούς συμβούλους και όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Δήμαρχος κ. Μαμσάκος

Ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι «τελείωσαν πέντε χρόνια ενός Δημοτικού συμβουλίου με ευχάριστες και αρνητικές στιγμές», επισημαίνοντας ότι «αυτό που μένει είναι ότι όλοι μας προσπαθήσαμε για το καλό των συμπολιτών μας», ενώ σημείωσε ότι, «μέσα από τις αποφάσεις μας, κρίνεται το μέλλον ενός τόπου, ενός Δήμου και των Κοινοτήτων μας».

Ευχαρίστησε όλους τους δ.σ. για τη συνεργασία, ευχήθηκε καλή πορεία στους επανεκλεγέντες καθώς και όσους δεν εκλέχθηκαν. Σε άλλο σημείο τόνισε: «Θέλω, αν με κάποιες συμπεριφορές μου, δυσαρέστησα κάποιους προσωπικά αλλά όχι πολιτικά να ζητήσω μια συγγνώμη. Θεωρώ ότι το νέο συμβούλιο θα θέσει τις βάσεις για μια πολύ καλή συνεργασία όλων των παρατάξεων προς όφελος των πολιτών».

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή», σημείωσε ότι υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης και τόνισε ότι «δεν ήταν από τα πλέον παραγωγικά δημοτικά συμβούλιο και αυτό δεν είναι καλό».

Ζήτησε επίσης «συγγνώμη» για το αν «πίκρανε, δυσαρέστησε ή μίλησε απρεπώς» προς κάποιους, ενώ είπε ότι αρκετοί δεν θα είναι στο νέο Δ.Σ.

Μ. Μλεκάνης: Κυβερνησιμότητα

Από τα σημαντικότερα σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μλεκάνης, ήταν η «κυβερνησιμότητα», η οποία διαμορφώνει τη νέα πραγματικότητα, λέγοντας ότι «ο Κλεισθένης ήταν ένα λάθος νομοσχέδιο και το μόνο σωστό που είχε ήταν η απλή αναλογική, η οποία στηριζόταν σε ξύλινα πόδια». Όπως είπε, η πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή θα είναι από την πλευρά του δημάρχου, λέγοντας ότι με την «κυβερνησιμότητα» της νέας κυβέρνησης και τις αλλαγές που έγιναν, «θίγει βάναυσα την τοπική αυτοδιοίκηση και την ίδια τη δημοκρατία, το δημοκρατικό πολίτευμα. Διότι έρχεται το κράτος με νόμο, να αφαιρέσει ευθύνες, αρμοδιότητες και δυνατότητες που έδωσε ο λαός με την ψήφο του στους εκπροσώπους του».

Όπως εξήγησε, οι κοινωφελείς και δημοτικές επιχειρήσεις «μετατρέπονται σε μαγαζάκι του δημάρχου, καθώς και η πλειοψηφία ορίζεται από το δήμαρχο και αποφασιστικές αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, μεταφέρονται στην Οικονομική Επιτροπή. Το Δημοτικό συμβούλιο δεν θα έχει λόγο ούτε επί του προϋπολογισμού των επιχειρήσεων». Και σ’ αυτό το σημείο έθεσε το ζήτημα της πρότασης για την κατάργηση και το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ.

Αλ. Τσιαμπούσης: Αλλαγή λογικής

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πρότζεκτ Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, σημείωσε αρχικά ότι με τους επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων της 5ετους θητείας κ.κ. Μλεκάνη, Παπαεμμανουήλ, Ηλιόπουλο και Στεφανίδη είχε μια πολύ καλή συνεργασία και ευχήθηκε αυτή η καλή συνεργασία να συνεχιστεί και με τις νέες αντιπολιτεύσεις.

Ο κ. Τσιαμπούσης είπε ότι η δημοτική αρχή από τις εκλογές μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε με τον σωστό τρόπο, όσον αφορά το ζήτημα των συνεργασιών για τη νέα περίοδο. Όπως είπε, «δεν είδα καμιά προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα από την πλευρά του κ. Μαμσάκου, στο οποίο να συμφωνήσουμε όπου μπορούμε να συμφωνήσουμε και να τα κάνουμε», ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς το δήμαρχο, ότι, «η αντιπολίτευση θα έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό θα πρέπει να το σκεφτείτε σοβαρά, για το πώς θα κινηθεί από τώρα και στο εξής ο Δήμος Δράμας. Αν θέλετε να έχετε μια παραγωγική θητεία, όπου θα λαμβάνονται αποφάσεις και να προχωράμε μπροστά, πρέπει να αλλάξετε λογική, πρέπει να αλλάξετε κουλτούρα, πρέπει να έρχεστε  και να ενημερώνετε τις αντιπολιτεύσεις, να ανοίγεται τα χαρτιά σας και να προωθούμε αυτά που συμφωνούμε και να βρίσκουμε λύσεις σ’ αυτά που διευκολύνουμε».

Γ. Στεφανίδης:

Τέλος, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Στεφανίδης, σημείωσε αρχικά ότι είχε ορκιστεί με πολιτικό όρκο το 2014, «λέγοντας ότι όλα θα τα κάνω με βάση τη συνείδησή μου». Όπως είπε, ελάχιστες φορές έλλειψε από τις συνεδριάσεις του σώματος και από τα χιλιάδες θέματα που κουβεντιάστηκαν, στο 90% των θεμάτων πήρε μέρος στη συζήτηση με κύριο γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έκαναν τη συνεισφορά τους αυτή χωρίς καμιά προσωπική αμοιβή, «ενώ σύμβουλοι της συμπολίτευσης που δεν είχαν γίνει αντιδήμαρχοι ή είχαν χολωθεί με το δήμαρχο, περνούσαν και πήγαιναν παραπέρα».

Όπως είπε, υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που δεν μίλησαν ποτέ στο σώμα, άλλοι που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους σε συνεδριάσεις και παρ’ όλα αυτά εκλέχτηκαν και πάλι. Και σημείωσε ότι, «είναι ένα μεγάλο ζήτημα για το πώς θα κυβερνηθεί ο Δήμος». Τόνισε επίσης χαρακτηριστικά ότι, «αν σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν δήμαρχοι της παράταξής μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα άλλαζε το νόμο (σ.σ. κυβερνησιμότητα Δήμων). Θα συνέχιζε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Την κυβερνησιμότητα τη θέλει, εφόσον όλοι οι δήμαρχοι είναι δικοί της, της ίδιας απόχρωσης και του ίδιου ντορού, για να θέλει να περνάει αυτό που νομίζει στις τοπικές κοινωνίες».

Μίλησε επίσης για ξεπουλήματα δημοτικών περιουσιών, ακόμα και για ξεπούλημα της ΔΕΥΑΔ, ζητήματα που θα πρέπει να λύσει το επόμενο συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφανίδης συνεχάρη το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο για την ενέργειά του, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε μια μεγάλη απόφαση για τη δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων, λέγοντας χαρακτηριστικά «το λέω και ανατριχιάζω».

Τέλος, ο κ. Στεφανίδης ήταν ο μοναδικός στα τόσα χρόνια, που ευχαρίστησε τον έντυπο Τύπο «τους Θανάσηδες και τον Βαγγέλη, που σε όλες τις συνεδριάσεις ήταν παρόντες και με τον άλφα ή το βήτα τρόπο έβγαζαν προς τα έξω τις θέσεις μας». (σ.σ. Οι δύο Θανάσηδες είναι: Θανάσης Πολυμένης (Πρωινός Τύπος), Θανάσης Σιουτόπουλος (Εργασία Συν) και Βαγγέλης Ψωμάς (Χρονικά).