Home > νέα > Με αποχώρηση των αντιπολιτεύσεων ο απολογισμός της Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας-Δηλώσεις δημοτικών συμβούλων στον «Πρωινό Τύπο»

Με αποχώρηση των αντιπολιτεύσεων ο απολογισμός της Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας-Δηλώσεις δημοτικών συμβούλων στον «Πρωινό Τύπο»

Με την αιτιολογία της απουσίας του δημάρχου από το συνεδρίαση

Με αποχώρηση των αντιπολιτεύσεων

ο απολογισμός της Ονειρούπολης

στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Δηλώσεις δημοτικών συμβούλων στον «Πρωινό Τύπο»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ ήταν το τέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το βράδυ της Δευτέρας 28 Μαρτίου, εξαιτίας του απολογισμού της Ονειρούπολης, καθώς ο απολογισμός αυτός συνοδεύτηκε από την αποχώρηση των αντιπολιτεύσεων.

Ο λόγος της αποχώρησης των αντιπολιτεύσεων, είναι ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ως τακτικό θέμα του οικονομικού απολογισμού της Ονειρούπολης – ήταν τελευταίο στη σειρά – απουσίαζε ο δήμαρχος.

Αν και ο πρόεδρος του σώματος αρχικά είχε δώσει το λόγο στον εισηγητή της δημοτικής αρχής και αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τάσσου, ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Χαρακίδης, ζήτησε την αναβολή του θέματος καθώς όπως είπε «το θέμα του απολογισμού της Ονειρούπολης, δεν είναι απλά οικονομικός απολογισμός, αλλά και πολιτικός απολογισμός. Και άρα στον απολογισμό αυτό, θα πρέπει να είναι παρόν ο δήμαρχος. Ζητάμε να αναβληθεί το θέμα και να πάει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να είναι και ο δήμαρχος παρών».

Σε δήλωσή του χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης κ. Μλεκάνης, σημειώνει ότι «εμείς ως παράταξη ζητούσαμε τον απολογισμό της. Η Ονειρούπολη, δεν είναι μόνο ο οικονομικός απολογισμός, για το τι πληρώσαμε και τι εισπράξαμε, τα τιμολόγια και μια συνοπτική περιγραφή. Εμείς θέλουμε τον συνολικό και κυρίως τον πολιτικό απολογισμό της Ονειρούπολης, διότι η πολιτική διαχείρισή της τα 3 τελευταία χρόνια από τη δημοτική αρχή, την έχει οδηγήσει στο χειρότερο σημείο που βρέθηκε ποτέ. Με τις απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους, με αναθέσεις ακόμα και σε αδερφό αντιδημάρχου έγινε αυτό που έγινε».

Όπως είπε ο κ. Μλεκάνης, «εμείς  θέλουμε μέσα από τον απολογισμό και τη συζήτηση, να αναδειχθούν τα λάθη, οι δυσκολίες και όλα όσα προκύπτουν για να παραδειγματιστούν όλοι και να βρεθεί ένας δρόμος που η Ονειρούπολη, να μην είναι των ημετέρων και των κολλητών, αλλά η Ονειρούπολη  όλων των Δραμινών».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μλεκάνη σημείωσε ότι, «σε συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις, θα επαναφέρουμε το θέμα σε ξεχωριστή συνεδρίαση ώστε να συζητηθεί αναλυτικά».

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Τσιαμπούσης, σημειώνει ότι «ζητήσαμε, ο καθένας με τον τρόπο του, να αναβληθεί το θέμα, ώστε να συζητηθούν μαζί, τόσο ο οικονομικός απολογισμός, όσο και ο πολιτικός απολογισμός και να είναι παρών και ο δήμαρχος. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό. Θέλω να πω ότι η μείζονα αντιπολίτευση έφυγε πολύ εύκολα και όπως είπε, αυτό ενδεχομένως να τους οδηγήσει και εκτός διαπαραταξιακής επιτροπής για το από εδώ και στο εξής. Εμείς προσπαθήσαμε να πείσουμε τη δημοτική αρχή, ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε στα άκρα και από μόνοι τους να κάνουν αυτό το βήμα και να πουν ότι την αναβάλουν».

Όπως τόνισε ο κ. Τσιαμπούσης «ο κ. Αχ. Παπαδόπουλος έκανε πρόταση να γίνει ένα μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο για την Ονειρούπολη. Παρ’ ότι όμως το αποδέχθηκαν ως λογική, δεν το αποδέχθηκαν ως πρακτική. Στο τέλος αναγκαστήκαμε να φύγουμε, καθώς χωρίς το δήμαρχο και χωρίς τη μείζονα αντιπολίτευση, θα ήταν μια άχαρη κουβέντα».

Γιατί δεν αποσύρθηκε το θέμα

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καραμπατζάκης, εξήγησε ότι ο δήμαρχος απουσίαζε επειδή νοσεί από κορωνοϊό (τη Δευτέρα ήταν η πέμπτη μέρα καραντίνας του) και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν θέλησε να αποσυρθεί το θέμα.

Όπως είπε «δεν απέσυρα το θέμα και ούτε προτίθεμαι να το αποσύρω, γιατί είμαι ο μόνος από τη στιγμή που λείπει ο δήμαρχος να αποσύρω το θέμα. Και εγώ προτείνω να συζητηθεί κανονικά το θέμα του απολογισμού της Ονειρούπολης και πιστεύω ότι θα γίνει μια γόνιμη συζήτηση».

Υπήρξε μια συζήτηση γιατί ο πρόεδρος δεν λαμβάνει υπόψη του την πλειοψηφία του σώματος που ζητάει την αναβολή, παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος αρνήθηκε να αναβάλει τη συζήτηση.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τάσσου, σημείωσε επί του θέματος ότι: «θεωρώ ότι αρμόδιος για την κατάταξη της ημερήσιας διάταξης της Δημοτικού Συμβουλίου παραμένει ο πρόεδρος. Πραγματικά δεν γνωρίζω αν δύναται με απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο να αναβάλει τη συζήτηση ενός θέματος».

Με την ίδια λογική συμφώνησε και ο κ. Τσιαμπούσης, ο οποίος είπε ότι «κι εγώ δεν νομίζω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να αναβάλει ένα θέμα. Με την ίδια τακτική, όποτε ένα θέμα δεν βολεύει την αντιπολίτευση θα μπορούσε να το κάνει».

Με τη σειρά του ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Καλλινικίδης που είχε διαχειριστεί τη διοργάνωση της Ονειρούπολης, σημείωσε ότι το θέμα μπορούσε να συζητηθεί.

Ο απολογισμός

Αναφερόμενος ιδιαίτερα σύντομα ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τάσσου, σημείωσε ότι ο απολογισμός έχει σταλεί στους δημοτικούς συμβούλους και είπε ότι, τα έσοδα που προέκυψαν από την εκδήλωση της Ονειρούπολης ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 49.000 ευρώ και αυτά προέρχονται: 43.000 ευρώ από συμμετοχές στους οικίσκους, 1.000 ευρώ από συμμετοχές πέριξ του δημοτικού κήπου και 5.000 ευρώ από συμμετοχές ψυχαγωγικών παιχνιδιών. Οι συνολικές δαπάνες ήταν 291.520,06 ευρώ.

Μιλώντας επί οικονομικών θεμάτων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χαραλαμπίδης, είπε ότι «η εκτίμηση εσόδων από το τέλος των κοινόχρηστων ήταν 120.000 ευρώ. Αντ’ αυτού εισπράξαμε 79.550 ευρώ, εκ των οποίων οι 49.000 ευρώ ήταν εισπράξεις από την Ονειρούπολη, από την οποία πήραμε επίσης και 10.000 ευρώ από δωρεές».

Όσον αφορά τα έξοδα, ο κ. Χαραλαμπίδης σημειώνει ότι είχαν προϋπολογιστεί 340.000 ευρώ, απ’ αυτές τιμολογήθηκαν  το 2021, 258.971 ευρώ. Μέσα στο 2021, πληρώθηκαν 90.000 ευρώ.