Home > Πρώτο Θέμα > Αργεί χαρακτηριστικά η λύση του προβλήματος στο Φαράγγι Πετρούσας και το καλοκαίρι πλησιάζει-Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη στον «Π.Τ.»

Αργεί χαρακτηριστικά η λύση του προβλήματος στο Φαράγγι Πετρούσας και το καλοκαίρι πλησιάζει-Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη στον «Π.Τ.»

Αργεί χαρακτηριστικά η λύση

του προβλήματος στο Φαράγγι

Πετρούσας και το καλοκαίρι πλησιάζει

Διαιωνίζεται το ζήτημα της δασικής έκτασης στο Πέτρινο θέατρο και μπορεί να έχουμε άλλο ένα καλοκαίρι χωρίς εκδηλώσεις ή συναυλίες

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Πέτρινου Θεάτρου στο Φαράγγι Πετρούσας, προέκυψε πριν από δύο χρόνια, όταν με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα στη χρήση του.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Δήμος Προσοτσάνης να αναγκαστεί να σταματήσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες εκεί, μιας και ο χώρος είχε χαρακτηριστεί ως δασική έκταση. Από τότε, ξεκίνησε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, η οποία διαιωνίζεται μέχρι και σήμερα ακόμα.

Υπήρξε μάλιστα μια σειρά από συσκέψεις και συναντήσεις, πράγμα που δεν έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα, αν και στα δύο αυτά χρόνια, προέκυψε και η πανδημία του κορωνοϊού. Όπως είχε δηλώσει το 2020 στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, «Με αφορμή καταγγελίες που είχαν γίνει μεταξύ των μάνατζερ των συναυλιών, βρήκαμε ότι ιδιοκτησιακά ο χώρος αυτόν ανήκει στο Δασαρχείο και αυτό είναι τελεσίδικο. Με συνέπεια, ο δήμος, να μην μπορεί να δώσει άδεια σε κάτι  που δεν του ανήκει. Εκεί είναι το κομβικό σημείο».

Στη συνέχεια ο Δήμος προσπάθησε να πάρει την έκταση υπό την ευθύνη του, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα επ’ αυτού.

Σε νέα επικοινωνία που είχαμε χθες με το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, μας εξήγησε ότι «περιμένουμε από μια τριμελή επιτροπή να συνεδριάσει για να δούμε τι θα γίνει. Αυτές οι επιτροπές παίρνουν με τη σειρά τους κάποια θέματα και δεν εξαρτάται από εμάς. Όπως έχω πληροφορηθεί, στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει στο επόμενο διάστημα, το θέμα του Πέτρινου Θεάτρου θα είναι πρώτο στη σειρά».

Όπως μας εξήγησε πάντως ο ίδιος, «μας έχουν ζητήσει να τους δώσουμε τις προτάσεις μας, τις δώσαμε και όταν γίνει η σύσκεψη αυτή, θα εκπροσωπήσω το Δήμο μας».

Ερωτώμενος για το ποια είναι η πρόταση του Δήμου Προσοτσάνης, ο κ. Αθανασιάδης σημειώνει: «Εξηγούμε ότι η συγκεκριμένη έκταση, η οποία εφάπτεται με τον οικισμό, χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από την τέως Κοινότητα Πετρούσας και σήμερα από το Δήμο. Σε εκείνο το σημείο μάλιστα υπάρχει και εκκλησάκι δεν  υπάρχει κάτι που να το χαρακτηρίσει κανείς ως δασική έκταση. Αυτός είναι και ο λόγος, που η τότε Νομαρχία με την τοπική κοινωνία επένδυσαν χρήματα εκεί, έκαναν αυτό που έγινε και δεν αλλοιώθηκε τίποτα. Το αντίθετο μάλιστα, αναβαθμίστηκε το περιβάλλον. Εμείς δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω, παρά μόνο αυτά τα 11 στρέμματα να αποχαρακτηριστούν και να τα παραχωρήσουν στον Δήμο. Κι αυτό, για να μπορούμε από εκεί και πέρα, να είμαστε και υπόλογοι γι’ αυτό που θέλουμε να κάνουμε».

Να σημειωθεί μάλιστα, ότι, τον Ιούλιο του 2020, το κόμμα της Ελληνικής Λύσης είχε καταθέσει  και σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Τον Ιούνιο του 2021, ο δήμαρχος Προσοτσάνης μαζί με τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Μπλούχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζηκυριακίδη είχαν επισκεφτεί τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα προκειμένου να συμβάλλει στην επίλυση του ζητήματος.

Το Πέτρινο Θέατρο Πετρούσας, είναι ένας χώρος που κατασκευάστηκε πριν από χρόνια, με την οικονομική βοήθεια παλαιότερα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας, αλλά κυρίως με την εθελοντική εργασία κατοίκων του χωριού. Σε λίγα χρόνια, κατέληξε να είναι ένα αξιοζήλευτος χώρος, που άφησε ένα πολύ καλό όνομα σε όλη την Ελλάδα για τις συναυλίες και μάλιστα, οι ίδιοι οι μάνατζερ των καλλιτεχνών να το θέτουν ως έναν από τους προορισμούς συναυλιών κάθε καλοκαίρι.

Το Πέτρινο Θέατρο Πετρούσας, αποτελεί έναν ξεχωριστό χώρο για την περιοχή, καθώς η διοργάνωση συναυλιών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων στο χώρο, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους ανάδειξης της περιοχής από κάθε πλευρά. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα το θέμα θα διευθετηθεί και θα απολαύσουμε εκδηλώσεις τον ερχόμενο Αύγουστο, έστω και με τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας.