Home > Πρώτο Θέμα > «Ή θα κρατηθούμε υπερχρεωμένοι με μαγαζιά ή θα κλείσουμε και θα είμαστε πάλι χρεωμένοι…»

«Ή θα κρατηθούμε υπερχρεωμένοι με μαγαζιά ή θα κλείσουμε και θα είμαστε πάλι χρεωμένοι…»

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Επισιτιστών Δράμας

«Ή θα κρατηθούμε υπερχρεωμένοι

με μαγαζιά ή θα κλείσουμε και

θα είμαστε πάλι χρεωμένοι…»

► Επί ξύλου κρεμάμενοι οι επισιτιστές περιμένουν τις κυβερνητικές αποφάσεις

► Προετοιμάζεται για μηνύσεις αποζημίωσης η Ομοσπονδία (ΠΟΕΣΕ)

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ θέση συνεχίζουν να βρίσκονται οι επαγγελματίες του κλάδου των επισιτιστών και τίποτα δεν φαίνεται να μετριάζει την κατάσταση. Ακόμα και το υποτιθέμενο άνοιγμα στα μέσα Απριλίου όπως ακούγεται, δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να αποκαταστήσει την μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί ταβέρνες, εστιατόρια και άλλοι χώροι επισιτισμού και διασκέδασης.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας κ. Γιώργος Χατζηπαντελής, επισημαίνει ότι προς το παρόν τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει και ότι οι επισιτιστές έχουν θέσει ορισμένα αιτήματα προς την κυβέρνηση, για τα οποία δεν έχουν πάρει ακόμα απαντήσεις.

Όπως ο ίδιος μας λέει, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), έχει θέσει ορισμένα αιτήματα για την επανεκκίνηση του κλάδου, τα οποία είναι: 1.Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης). 2.Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση. 3.Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων. 4. Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους κατά τη διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση. 5.Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων. 6.Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. 7.Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

1

Τα κλειδιά της εστίασης και μήνυση

Ο κ. Χατζηπαντελής, επισημαίνει ακόμα ότι, τα κλειδιά της εστίασης που είχαν συγκεντρωθεί από καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, θα παραδοθούν τελικά στο Μέγαρο Μαξίμου στις 31 Μαρτίου.

Να θυμίσουμε ότι, στις 10 Φεβρουαρίου είχε πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα, όπου επαγγελματίες επισιτιστές είχαν παραδώσει τα κλειδιά των καταστημάτων τους στην κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα προχθές η ΠΟΕΣΕ, τα κλειδιά θα παραδοθούν τελικά στο τέλος του μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως τέλος επισημαίνει ο κ. Χατζηπαντελής, η ΠΟΕΣΕ σκέφτεται και εξετάζει όλες τις παραμέτρους, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με μηνύσεις προς την κυβέρνηση. Στόχος είναι να καταφέρει να πάρει αποζημιώσεις για τους μήνες που τα επισιτιστικά καταστήματα παραμένουν κλειστά όλο αυτό το διάστημα. Όπως εξηγεί μάλιστα, παρόμοιες κινήσεις έχουν γίνει από Ομοσπονδίες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στην Ολλανδία.

Βαγενάς: «Πολύ μεγάλο το πλήγμα…»

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε επίσης και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας κ. Σωτήρης Βαγενάς, ο οποίος σημειώνει αρχικά ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο πλήγμα στον κλάδο μας και είναι πολλές οι δεσμεύσεις γι’ αυτά που μας δίνουν. Είναι αβέβαιο αν και πως θα παραμείνουμε όλες οι επιχειρήσεις ανοικτές».

EPISITISTES VAGENAS XATZHPANTELIS

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «με λίγα λόγια αυτή είναι η πραγματικότητα. Ή θα κρατηθούμε υπερχρεωμένοι με μαγαζιά, ή θα κλείσουμε και θα είμαστε πάλι χρεωμένοι. Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις. Το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό. Δεν είναι καθόλου καλά αυτά που προτείνει η κυβέρνηση και πρόκειται για προχειροδουλειά».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν έπιασε τόπο η διαμαρτυρία με την παράδοση των κλειδών τους προς την κυβέρνηση, ο κ. Βαγενάς σημειώνει ότι «τίποτα δεν έχει γίνει. Περιμένω να δούμε μήπως γίνει κάτι, επειδή ήμασταν όλες οι πόλεις μαζί. Μήπως άλλαζε κάτι. Αλλά τίποτα ουσιαστικό μέχρι σήμερα. Δεν μας αντιμετωπίζουν ανθρώπινα!»

Στην ερώτηση σχετικά με το ζήτημα των μηνύσεων, ο κ. Βαγενάς τονίζει ότι, «και η Ομοσπονδία και οι Σύλλογοι, να κάνουμε όλοι μαζί μηνύσεις στην κυβέρνηση. Πίσω από τους υπαλλήλους, είναι ο ιδιοκτήτης της κάθε επιχείρησης. Το μόνο που μπορέσαμε και αποφύγαμε, ήταν τα ενοίκια. Τίποτα άλλο. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα τρέχουν κανονικά».

Όπως λέει ο ίδιος, «οι λογαριασμοί συνεχίζουν να έρχονται και μάλιστα προ ημερών ήρθε και το τέλος του 0,5%. Δεν τα έχω πληρώσει ακόμα και περιμένω να δω μάλιστα αν μου χρεώσουν και τόκους».

Ερωτώμενος για το πώς βλέπει την πιθανότητα να ανοίγουν τα καταστήματα στα μέσα του Απριλίου, ο κ. Βαγενάς σημειώνει ότι, «με τους περιορισμούς που θα μας δώσουν και αν ο καιρός δεν έχει βελτιωθεί, πιστεύω ότι και αυτό θα είναι μείον μας. Πιστεύω ότι θα χάσουμε τα μισά μας τραπέζια. Όλη η εστίαση θα χάσει μεγάλο ποσοστό και ακόμα δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος, ο οποίος δεν έχει και τα απαραίτητα χρήματα.

Είναι δύσκολο να σκεφτείς για το πόσα θα μπορέσει να ξοδέψει ο κόσμος στην περίπτωση αυτή. Είναι μια πραγματική εικόνα που ζούμε και θα αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια. Μιλάω με συναδέλφους μου και στο τέλος κλαίνε από αγωνία και από καημό για όλα όσα συμβαίνουν».