Home > Πρώτο Θέμα > Αποφασίστηκε η ανέγερση νέου Γυμνασίου – Λυκείου στο Καλαμπάκι και η κατεδάφιση του παλαιού

Αποφασίστηκε η ανέγερση νέου Γυμνασίου – Λυκείου στο Καλαμπάκι και η κατεδάφιση του παλαιού

Νέες αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δοξάτου

Αποφασίστηκε η ανέγερση νέου

Γυμνασίου – Λυκείου στο Καλαμπάκι

και η κατεδάφιση του παλαιού

► Παπαζώτου: Τέλος του μήνα ολοκληρώνονται οι μελέτες από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου

► Πιθανά χρηματοδοτικά προγράμματα το «Αντ. Τρίτσης» ή το ΠΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ εξελίξεις υπάρχουν, όσον αφορά το ζήτημα του Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου. Μόλις προχθές, ο Δήμος Δοξάτου αποφάσισε την ανέγερση νέου κτιρίου στη θέση του παλαιού, το οποίο τελικά θα κατεδαφιστεί και στη θέση του θα κατασκευαστεί ένα νέο σύγχρονο κτίριο με όλα τα απαραίτητα.

Την απόφαση αυτή πήρε κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Δοξάτου, σε δια περιφοράς συνεδρίασή του, στις 14 Μαρτίου.

Το θέμα που εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε δύο σκέλη: [Α. Λήψη απόφασης περί της αναγκαιότητας ανέγερσης νέου κτιριακού συγκροτήματος Γυμνασίου -Λυκείου Καλαμπακίου και κατεδάφισης του υφιστάμενου σχολικού κτιρίου.

Β. Ανάκληση της υπ’ αριθμ. 238/2017 απόφασης Δ.Σ. Δοξάτου περί της παραχώρησης δωρεάν και κατά πλήρες δικαίωμα χρήσης για ανέγερση σχολικού κτηρίου στην ΚΤΥΠ Α.Ε, του οικοπέδου με αριθμ. 20Α, του Ο.Τ. 2Α, εμβαδού όπως αναγράφεται στον τίτλο ιδιοκτησίας, για την ανέγερση κτιρίου Γυμνασίου-Λυκείου Καλαμπακίου.]

Ο «Πρωινός Τύπος» παρακολουθεί το σοβαρό αυτό θέμα εδώ και μερικά χρόνια, από τότε που για πρώτη φορά ανακινήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Δαλακάκη. Η τελευταία δημοσίευση σχετικά του «Π.Τ.» ήταν στις αρχές Ιανουαρίου 2019, όπου ο τότε δήμαρχος κ. Δαλακάκης, είχε επισκεφθεί τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιο, ζητώντας του να εκδοθεί σχετική πρόσκληση, ώστε να μπορέσει να καταθέσει τις μελέτες και στη συνέχεια το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ προς χρηματοδότηση.

Gymnasio KAlampakioy

Δύο χρόνια πριν, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δοξάτου στις 24/10/2017, το οικόπεδο στο οποίο εδράζεται το υφιστάμενο κτίριο του Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου, παραχωρήθηκε «δωρεάν και κατά πλήρες δικαίωμα χρήσης για τη μελέτη – κατασκευή σχολικού κτιρίου στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤΥΠ ΑΕ)», προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη και η κατασκευή του νέου κτιρίου. Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 σταμάτησαν προσωρινά τις εξελίξεις, οι οποίες συνεχίστηκαν από την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχή του κ. Ζεκερίδη.

Στο εισηγητικό προς το Δημοτικό Συμβούλιο στις 14 Μαρτίου 2021, αναφέρεται όλο το ιστορικό για το Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1976 και κατασκευάστηκε το 1978. Σήμερα, το κτίριο αυτό έχει πάψει να χρησιμοποιείται, καθώς παρουσιάζει αρκετά προβλήματα σταθερότητας, ενώ σύμφωνα με σχετική μελέτη που έγινε, «διαπιστώθηκε η ύπαρξη διαβρωμένων στοιχείων σκυροδεμάτων και οπλισμών και δόθηκε εντολή για τη διακοπή των εργασιών», καθώς είχαν ξεκινήσει εργασίες βελτίωσης των υποδομών και εκπαιδευτικών μονάδων της Δ.Ε. Καλαμπακίου Δήμου Δοξάτου. [Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης στατικής επάρκειας η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο της από 20-07-2016 σύμβασης, διαπιστώθηκε ότι το κτήριο του σχολικού συγκροτήματος δεν καλύπτει τις απαιτήσεις του στόχου ανασχεδιασμού ο οποίος επιλέχθηκε σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) και η φέρουσα ικανότητα του κτιρίου δεν είναι επαρκής.]

Έτσι αποφασίστηκε η μεταστέγαση του Γυμνασίου Καλαμπακίου: [Η τότε Διοίκηση του Δήμου, μετά από ευρεία διαβούλευση και συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας και σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. 226/2016 και 230/2016 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και την υπ’ αριθμ. 274/2016 Απόφαση Δημάρχου, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων και το πόρισμα της μελέτης στατικής επάρκειας, αποφάσισε τη μεταστέγαση του Γυμνασίου Καλαμπακίου στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής και του Λυκείου Καλαμπακίου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο (παλαιό σχολείο) Καλαμπακίου αντίστοιχα.]
Τελικά σήμερα, το Δημοτικό Συμβούλιο Δοξάτου αποφάσισε να προχωρήσει στην κατεδάφιση του κτιρίου του Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου και στη θέση του να ανεγερθεί ένα νέο κτίριο. Παράλληλα, αποφάσισε την ανάκληση της παραχώρησης του οικοπέδου στην ΚΤΥΠ ΑΕ, προκειμένου ο Δήμος Δοξάτου να προχωρήσει μόνος του στην ανέγερση του νέου σχολείου.

Κατά πλειοψηφία και ο Μεντερές

Γιατί όμως δεν αποφασίστηκε ομόφωνα; Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος κ. Δαλακάκης, ψήφισε θετικά στο Α σκέλος της εισήγησης, το οποίο υπερψηφίστηκε από 24 δημοτικούς συμβούλους και καταψηφίστηκε από 2. Το δε Β σκέλος υπερψηφίστηκε από 19 Δημοτικούς Συμβούλους και καταψηφίστηκε από 7 ενώ αρνητικά ψήφισε ο κ. Δαλακάκης.

Όπως αναφέρεται [ο κ. Δαλακάκης ψήφισε υπέρ της ανέγερσης νέου κτιριακού συγκροτήματος Γυμνασίου – Λυκείου ισχυριζόμενος ότι υιοθετείται πλήρως ο αγώνας της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου, για το θέμα αυτό. Επίσης αιτιολόγησε την αρνητική του ψήφο στο Β σκέλος της εισήγησης χαρακτηρίζοντας «οξύμωρο και αστείο» το γεγονός της ανάκλησης της προηγούμενης απόφασης του Δ.Σ. και της πρότασης να ξαναψηφιστεί αυτό που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο το 2017.]

Dalakakis

Σε δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο», ο κ. Δαλακάκης ανέφερε τον τρόπο που ψήφισε και ως προς το ζήτημα της ανάκλησης σημείωσε: «Αυτό το οποίο ανακαλούν, είναι αυτό που εμείς ψηφίζουμε». Εξήγησε ακόμα ο ίδιος ότι, «αυτό το κάνουν γιατί θέλουν να δείξουν ότι αυτό είναι δικό τους έργο. Λένε ότι αναθέτουν στην ΚΤΥΠ ΑΕ να κάνει τη μελέτη, την οποία έχω ήδη παραδώσει. Ουσιαστικά, αυτό που ακυρώνουν, αυτό ψηφίζουν. Αυτό είναι παρωδία».

Ο κ. Δαλακάκης ανέφερε ότι, «η μόνη διαφοροποίηση που υπάρχει, από την απόφαση του 2017 σε σχέση με την απόφαση του 2021, ότι αφαιρούν από αυτήν, την ονομασία που λέει ότι θα ονομαστεί το νέο σχολείο ως «Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη», ο γνωστός σε όλους μας Μεντερές. Αυτό το αφαιρούν. Όλοι γνωρίζουν ποιος ήταν ο Βασιλειάδης, ο οποίος πέθανε το Δεκέμβριο του 2020. Ζήτησα να τιμηθεί ο άνθρωπος αυτός, κάτι τελικά που δεν γίνεται. Αυτό που τους είπα είναι ότι θα πρέπει να τσεκάρουν λίγο την πολιτική τους ηθική. Και ακόμα, δεν σέβονται την μνήμη ενός ανθρώπου που πρόσφερε τόσα πολλά στο Καλαμπάκι».

papazotou_1

Παπαζώτου: Οι μελέτες ολοκληρώνονται στο τέλος Μαρτίου

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» σχετικά με το θέμα, έκανε χθες και η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δοξάτου, κα. Παπαζώτου. Στην ερώτηση για ποιο λόγο έγινε η ανάκληση της απόφασης του 2017, εξήγησε ότι, «η ανάκληση της απόφασης του 2017 που αποφασίστηκε ομόφωνα η ανέγερση νέου σχολείου, δεν προέβλεπε τι θα γίνει με το υφιστάμενο κτίριο. Εμείς καλέσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει την κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιρίου και την ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος. Ο δεύτερος λόγος της ανάκλησης της απόφασης, είναι ότι μ’ εκείνη την απόφαση του 2017, είχε αποφασιστεί η παραχώρηση του οικοπέδου και η πλήρης χρήση του από την ΚΤΥΠ ΑΕ. Ουσιαστικά είχαν αποφασίσει να χαρίσουν την αρμοδιότητα στην ΚΤΥΠ ΑΕ να μελετήσει το έργο, να το κατασκευάσει και να το παραδώσει. Τώρα δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο».

Η κα. Παπαζώτου, διευκρίνισε στο σημείο αυτό, ότι, «τώρα μιλάμε για την ανέγερση ενός σχολικού κτιρίου από εμάς. Δηλαδή το έργο θα γίνει από εμάς. Και επομένως έπρεπε να πάρουμε πίσω το οικόπεδο. Ούτε η μελέτη γίνεται από την ΚΤΥΠ ΑΕ. Η μελέτη για το νέο σχολείο γίνεται επίσης από εμάς, εκπονείται από εμάς και θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες».

Ερωτώμενη για το από πού θα βρεθεί χρηματοδότηση, η κα. Παπαζώτου απάντησε ότι «υπάρχουν δύο πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία, το ένα είναι το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και το άλλο από το ΠΕΠ της Περιφέρειας Αν.  Μακεδονίας –  Θράκης». Όπως σημειώνει η κα. Παπαζώτου, «τόσα χρόνια δεν υπήρχε μελέτη. Άρα έπρεπε να εκπονήσουμε τη μελέτη και με αυτήν να προχωρήσουμε και να ζητήσουμε χρήμα. Σήμερα δεν έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, αλλά μόνο ότι τέλος του μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες».

Στην ερώτηση για ποιο λόγο να μην ολοκληρώσει και κατασκευάσει το σχολείο η ΚΤΥΠ ΑΕ, η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Δοξάτου, τόνισε ότι «το 2018, είχε κάνει έγγραφο η ΚΤΥΠ ΑΕ, με το οποίο ζητούσαν τότε από το Δήμο να διευκρινίσει για ποιο λόγο είχαμε ένα κτιριολογικό πρόγραμμα μικρότερο, όπου έβγαιναν λιγότερα τετραγωνικά. Ένα δεύτερο που ζητούσε είναι τι θα γινόταν με το παλαιό κτίριο. Η δημοτική αρχή τότε δεν απάντησε ποτέ σ’ αυτό. Οπότε όταν πήγαμε εμείς το 2020 στην ΚΤΥΠ ΑΕ, πήγαν και άλλοι 20 Δήμοι, οι οποίοι επίσης ήθελαν μελέτες μέχρι τέλος Δεκέμβρη του 2020. Αφενός δεν υπήρχε συνέχεια και αφετέρου δεν προλάβαιναν. Τελικά αποφασίσαμε να κάνουμε μόνοι μας μελέτες και να προχωρήσουμε έτσι».