Home > Πρώτο Θέμα > Οι αποζημιώσεις δεν μπορούν να φτάσουν… μέχρι το Νευροκόπι Τι απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου

Οι αποζημιώσεις δεν μπορούν να φτάσουν… μέχρι το Νευροκόπι Τι απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου

 

Τι απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου

Οι αποζημιώσεις δεν μπορούν

να φτάσουν… μέχρι το Νευροκόπι

Μετά από ερώτηση του βουλευτή Δράμας Δ. Κυριαζίδη

 

 

ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ για τα προβλήματα των πατατοκαλλιεργητών του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου του βουλευτή Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου.

Kyriazidis

Όπως σημειώνει ο κ. Κυριαζίδης, οι πρωτόγνωρες καταστάσεις επιβίωσης στην περιοχή, «εγγίζουν την ανθρωπιστική κρίση», ενώ σχολιάζει ότι, «η περιοχή κατεξοχήν αγροτοκτηνοτροφική εγκαταλείφθηκε πλήρως από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία σφυρίζει “κλέφτικα”, και προκαλεί με τη στάση της».

Επίσης, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού κ. Αποστόλου ο κ. Κυριαζίδης, «απέδειξε με εμφατικό-προκλητικό τρόπο, ότι η κυβέρνηση, ουδόλως ενδιαφέρεται για την επιβίωση του ακριτικού αυτού πληθυσμού», ενώ σημειώνει:

«Ο κ. Υπουργός σήμερα, μολονότι προσφάτως (6 Φεβρουαρίου 2017) στο κοινοβούλιο σε ανάλογη συζήτηση δεσμεύθηκε για την εύρεση  λύσης μέσω του προγράμματος deminimis, έτσι ώστε να αποζημιώνονται οι πληγέντες πατατοπαραγωγοί, ουδέν έπραξε και σήμερα “εποίησε τη νήσσα”,  μολονότι ο ίδιος στην εκλογική του περιφέρεια, μέσω του προγράμματος αυτού, ενίσχυσε τους κτηνοτρόφους. Προς δε απέκλεισε οποιαδήποτε  μελλοντική αποζημίωση-ενίσχυση».

apostoloy

Η απάντηση του κ. Αποστόλου

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο κ. Κυριαζίδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, αναφέρει κατ’ αρχήν για το de minimis, λέγοντας: «… αναφέρομαι στην υπόσχεση για χορήγηση προγράμματος de minimis. Πουθενά δεν υπάρχει η συγκεκριμένη υπόσχεση. Θέλω να το τονίσω για μία ακόμη φορά το εξής: Σας είπα ότι στον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ οι μηκυτολογικές ζημιές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά. Φυσικά, αναφερόμουν και στην περίπτωση του Νευροκοπίου.

Αυτές οι ζημιές μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, που είναι γνωστό ως ΠΣΕΑ, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τεκμηριωθεί η σοβαρότητα των ζημιών που οφείλονται σε τέτοιες καιρικές συνθήκες ή σε απρόβλεπτα γεγονότα, όπως αυτό που συζητάμε και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας να έχουμε ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξεως του 30%.

Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, δεν στοιχειοθετείται το γεγονός ότι η ζημιά στην περιοχή ξεπέρασε το 30% του ΑΕΠ της συγκεκριμένης περιφερειακής ενότητας. Άρα, εμείς αυτή τη διαδικασία δεν μπορούμε να την υπηρετήσουμε».

 

Από ΕΛΓΑ

Απαντώντας για το θέμα των ζημιών από τον μύκητα ο κ. Αποστόλου διευκρινίζει ότι, «κατανοούμε το πρόβλημα που υπάρχει», ενώ σημειώνει ότι «για να λυθεί ο μόνος τρόπος είναι να δούμε τους ασφαλιστικούς κινδύνους του ΕΛΓΑ και να εντάξουμε τους συγκεκριμένους ασφαλιστικούς κινδύνους. Όμως αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, πόσω μάλλον να καλύψει αναδρομικά ζημιές οι οποίες έγιναν πριν τρία χρόνια.

Όμως, όπως ξέρετε και εσείς, για να κάνουμε μια τέτοια κίνηση, ελεγχόμαστε τόσο αυστηρά από τα αρμόδια Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε τελικά αυτό που θα έχουμε αν υπάρξει κάποια ανακούφιση στην προκειμένη περίπτωση είναι δημοσιονομικές διορθώσεις και πρόστιμα με τα οποία έχουμε επιβαρυνθεί ήδη».

Ο κ. Αποστόλου δίνει επίσης απάντηση και για το ζήτημα των «ελληνοποιήσεων» στην πατάτα και επισημαίνει:

«Παρακολουθείτε ότι τώρα τελευταία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει μια μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισης των «ελληνοποιήσεων», μέσα από τις υποχρεωτικές αναγραφές των χωρών προέλευσης ιδιαίτερα για προϊόντα ζωικής παραγωγής. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία. Ειλικρινά, όμως, επιταχύνουμε όσο μπορούμε. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, ειδικά στην περίπτωση της πατατοκαλλιέργειας και των προσπαθειών «ελληνοποίησης» που γίνονται όχι μόνο στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά και στη Νότιο Ελλάδα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν δυνατότητες, πέρα αυτών που μέχρι σήμερα προσφέρουμε.

Ήδη είμαστε σε μια συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Θα εγκατασταθούν σκάνερ σε πύλες εισόδου. Είναι συγκεκριμένη αυτή η απόφαση. Πραγματικά, θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, για να έχουμε και εκεί ένα αποτέλεσμα, που όμως, όπως και εσείς το αντιλαμβάνεστε, για να είναι κατορθωτό πρέπει να έχουμε και των ίδιων των αγροτών τη συμμετοχή σε αυτή την πορεία.»

 

Η χαμηλή τιμή

Ο κ. Κυριαζίδης στη συνέχεια αναφέρθηκε και πάλι στο ζήτημα της χαμηλής τιμής για την πατάτα, η οποία  ξεκίνησε από τα 0,10 λεπτά το κιλό και έκανε αναφορά και για τα παραπάνω προβλήματα που αναφέρθηκαν. Ο κ. Αποστόλου επανέλαβε και πάλι ότι, «αν δεν έχουμε το 30% (σ.σ. εννοεί συνολική ζημιά στην πατάτα σε όλη την Π.Ε. Δράμας), δεν μπορούμε να στοιχειοθετήσουμε τη συναίνεση» (σ.σ. να δώσει δηλαδή αποζημιώσεις μέσω του de minimis λόγω κακών καιρικών συνθηκών.