Home > Πρώτο Θέμα > Ιατρική ημερίδα στη Δράμα από την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας Να σταματήσει άμεσα η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών γιατί τα μικρόβια γίνονται πολυανθεκτικά

Ιατρική ημερίδα στη Δράμα από την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας Να σταματήσει άμεσα η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών γιατί τα μικρόβια γίνονται πολυανθεκτικά

 

Ιατρική ημερίδα στη Δράμα από την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας

Να σταματήσει άμεσα η αλόγιστη

χρήση των αντιβιοτικών γιατί

τα μικρόβια γίνονται πολυανθεκτικά

Γιαμαρέλλου: «Έρχεται το τέλος των αντιβιοτικών το 2050!»

Ξάνθης: «Να επανεκπαιδευτούμε όλοι για σωστή χρήση αντιβιοτικών»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στην πόλη της Δράμας, σχετικά με την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών από το νοσοκομειακό ιατρό. Η πρώτη μέρα της διημερίδας απευθυνόταν σε ιατρούς που προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και η δεύτερη  στους νοσοκομειακούς ιατρούς και νοσηλευτές.

Μέρος στην ημερίδα πήραν γιατροί και νοσηλευτές από τα Νοσοκομεία της Δράμας, των Σερρών, της Καβάλας και της Ξάνθης, ενώ τη διοργάνωσή της είχε η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας.

Πέρα από τις εξειδικευμένες εισηγήσεις για τους ιατρούς, το όλο ενδιαφέρον της διημερίδας, ήταν η άσκοπη χρήση των αντιοβιοτικών, συνέπεια της οποίας είναι τα μικρόβια να γίνονται πολυανθεκτικά. Όπως μάλιστα επεσήμανε η κα. Γιαμαρέλλου, αν δεν κάνουμε κάτι σύντομα, το 2050 έρχεται το τέλος των αντιβιοτικών. Πράγμα που σημαίνει ότι, κάθε χρόνο θα πεθαίνουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι, την ώρα που από τον καρκίνο πεθαίνουν 7 εκατομμύρια!

andreas xanthis 1

Ξάνθης: Επανεκπαίδευση όλων!

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο Δραμινός ιατρός κ. Ανδρέας Ξάνθης, Παθολόγος, μέχρι πρόσφατα νοσοκομειακός ιατρός, σημείωσε ότι «είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών και αυτό δεν είναι απλά οικονομικό  θέμα, αλλά είναι και θέμα υγείας. Από την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και μη σωστή με βάση τις ενδείξεις χρήση τους, έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο, να έχουμε πολυανθεκτικά μικρόβια. Γιατί τα μικρόβια δημιουργούν ανοχή και αντίσταση στα αντιβιοτικά, όταν δεν δίνονται για τον σωστό λόγο. Με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».

Ιδιαίτερα βάση έδωσε ο κ. Ξάνθης στην επανεκπαίδευση: «Πρέπει να επανεκπαιδευτούμε όλοι μας, να κάνουμε καλή χρήση των αντιβιοτικών και η κοινωνία δεν πρέπει με το παραμικρό, κυρίως οι γονείς με τα μικρά παιδιά, να πιέζουν τον γιατρό για να δώσει αντιβιοτικό».

Καταλήγοντας, συμπλήρωσε: «Έχουμε καινούρια αντιβιοτικά, που είναι ευτυχώς ωφέλημα και δραστικά, αλλά πρέπει να τα κρατάμε σαν αντιβιοτικά εφεδρείας. Να μην τα δίνουμε για τις ευκαιριακές λοιμώξεις. Οπότε πρέπει όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι νοσηλευτές, να λάβουν μέτρα πρόσληψης της διασποράς των μικροβίων μέσα στο Νοσοκομείο. Αυτό ξεκινάει από την απλή επίσκεψη, από την τήρηση του ωραρίου από πολλούς παράγοντες, πώς οι συγγενείς να φροντίζουν τους δικούς τους ανθρώπους κ.α.»

 

Γιαμαρέλλου: Το τέλος των αντιβιοτικών

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η κα. Ελένη Γιαμαρέλλου, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Δ/ντρια Α΄ Λοιμωξιολογικής – Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν, όταν έρθει το τέλος των αντιβιοτικών.

Όπως εξήγησε η κα. Γιαμαρέλλου, «η χώρα μας έχει δύο θλιβερά πρωτεία στην Ευρώπη πιθανόν και σ’ όλο τον κόσμο. Είμαστε η πρώτη χώρα σε υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, με αυτόματη συνέπεια τα μικρόβια να γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ενώ έχουμε και την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι το αντιβιοτικό είναι πολύτιμο φάρμακο. Είναι το φάρμακο, που αν έχεις π.χ. πνευμονία, ουρολοίμωξη ή κάτι ανάλογο, αν δώσεις το σωστό αντιβιοτικό που το μικρόβιο είναι ευαίσθητο, ο ασθενής θα σωθεί.

Είσαι ασθενής με υψηλή χοληστερίνη; Έχεις υπέρταση; Κόβεις το φάρμακο της χοληστερίνης, κόβεις το φάρμακο της υπέρτασης, ξανανεβαίνει η χοληστερίνη, ανεβαίνει ξανά η υπέρταση. Άρα τα αντιβιοτικά έχουν μια μοναδικότητα».

elenh giamarelloy 4

Το τέλος των αντιβιοτικών!

Όπως τόνισε η κα. Γιαμαρέλλου, «σκοπός μας είναι να διασώσουμε τα αντιβιοτικά. Για να μπορέσει κανείς να τα διασώσει, πρέπει να σκέφτεται αυτό που επίσημα ανακοίνωσαν διεθνείς οργανισμοί: ότι έφτασε το τέλος των αντιβιοτικών. Τι θα πει αυτό; Δεν πρόκειται να υπάρξουν ή να συντεθούν καινούρια αντιβιοτικά, δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια. Και τι θα γίνει; Θα αρχίσει ο κόσμος να πεθαίνει! Αν δεν κάνουμε κάτι μέχρι το 2050, κάθε χρόνο θα πεθαίνουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι από λοιμώξεις από πολυανθεκτικά  μικρόβια. Από καρκίνο πεθαίνουν 7 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο. Χειρότερα από τον καρκίνο θα καταντήσει η αντοχή των μικροβίων».

Υπάρχει λοιπόν εδώ ένα μυστικό, επισημαίνει η κα. Γιαμαρρέλου και αυτό είναι ότι, «όταν τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά, μπορούν να κρατήσουν την αντοχή τους μόνο για 3 έως 6 μήνες. Εάν αυτό το διάστημα των 3-6 μηνών δεν δώσω άσκοπα αντιβιοτικά, τότε τα μικρόβια παίρνουν πίσω τους μηχανισμούς αντοχής και ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά. Γιατί το μικρόβιο κουράζεται να ενεργοποιεί όλους αυτούς τους δύσκολους μηχανισμούς αντοχής και ξαναγίνεται ευαίσθητο.

Και πού δίνουμε τα άσκοπα αντιβιοτικά; Αφήνω το Νοσοκομείο, γιατί εκεί έχει προβλεφθεί ότι θα λειτουργήσουν ειδικές επιτροπές, οι οποίες θα μπορούν να ελέγχουν και να το κόβουν. Για την κοινότητα όμως, το σημαντικότερο είναι ότι ο κόσμος, για τα κοινά κρυολογήματα, όπως βήχα, πονόλεμος, συνάχι, τρέχουν τα μάτια μας κτλ., για όλα αυτά παίρνουν αντιβιοτικά. Όλα αυτά είναι ιώσεις. Υπάρχουν 300 είδη ιών. Τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς. Τα παίρνω και το μόνο που κάνω είναι να δημιουργώ ανθεκτικά μικρόβια στα αντιβιοτικά επάνω μου. Έχει βρεθεί ότι, το 90% των αντιβιοτικών που δίνονται εξωνοσοκομειακά, είναι άχρηστα, δεν είναι για ιώσεις. Όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι και πρέπει  να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο!»

xenofon krokidhs kavala pathologos (1)

Κροκίδης: Δυστυχώς είμαστε Έλληνες…

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε επίσης και ιατρός Παθολόγος του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Ξενοφών Κροκίδης, και πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας. Όπως τόνισε ο κ. Κροκίδης, «το Νοσοκομείο της Καβάλας, είναι το μεγαλύτερο Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος, Μακεδονίας και Θράκης. Άρα έχει σημαντικά προβλήματα όπως όλα τα δημόσια Νοσοκομεία, με τα πολυανθεκτικά στελέχη. Δηλαδή, μικρόβια που δεν μπορούν  να νικηθούν από τα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Το ευχάριστο είναι τα τελευταία χρόνια, ότι στη φαρέτρα των γιατρών, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά κυρίως για την Ελλάδα, προστέθηκαν καινούρια αντιβιοτικά, τα οποία μας βοηθούν κατά κάποιο τρόπο, έτσι ώστε αυτό το δύσκολο εγχείρημα να μην πεθαίνουν συνάνθρωποί μας εξαιτίας των πολυανθεκτικών στελεχών, να το υπερπηδήσουμε».

Επεσήμανε ακόμα ο κ. Κροκίδης, ότι, «τα αντιβιοτικά πρέπει όλοι μας, να τα φυλάμε και να τα χρησιμοποιούμε ως κόρη οφθαλμού. Τόσο έξω από το Νοσοκομείο, να μην παίρνουμε αντιβιοτικά για «ψύλλου πήδημα» κυρίως για τις ιογενείς λοιμώξεις που έρχονται τις επόμενες εβδομάδες, αλλά κι εμείς οι νοσοκομειακοί γιατροί πρέπει να είμαστε πιο φειδωλοί».

Όπως επεσήμανε με τη σειρά του, «είναι δύσκολο εγχείρημα και δυστυχώς η χώρα μας κρατάει πολλές πρωτιές στον τομέα της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών. Και η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, έχει σαφέστατη σχέση με τη μεγάλη αντοχή των μικροβίων».

Σημείωσε τέλος ότι, «υπάρχει ένα καινούριο νομικό καθεστώς που προβλέπει πώς πρέπει να λειτουργούν οι Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Υπάρχει μια ομάδα εργασίας που επιτηρεί την κατανάλωση αντιβιοτικών στα Νοσοκομεία. Δυστυχώς, είμαστε Έλληνες και πρέπει να το ομολογήσουμε, ότι νόμοι υπάρχουν, αλλά πρέπει να τους τηρούμε. Πρέπει να είμαστε πολύ επιμελείς, όσον αφορά τη λειτουργία αυτών των θεσμικών οργάνων, γιατί είναι για καλό και των ίδιων των γιατρών να αντιμετωπίσουν ευκολότερα προβλήματα και όχι αυτά με τα πολυανθεκτικά στελέχη. Δεν πρέπει  επίσης να ξεχνάμε ότι, όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ασθενείς».