Home > Πρώτο Θέμα > Άρχισε το ξήλωμα στην Ονειρούπολη… Με την ελπίδα και φέτος ότι η αποκατάσταση του δημοτικού κήπου θα είναι γρήγορη!

Άρχισε το ξήλωμα στην Ονειρούπολη… Με την ελπίδα και φέτος ότι η αποκατάσταση του δημοτικού κήπου θα είναι γρήγορη!

Άρχισε το ξήλωμα στην Ονειρούπολη…

Με την ελπίδα και φέτος ότι η αποκατάσταση

του δημοτικού κήπου θα είναι γρήγορη!

Μια πρόταση διοργάνωσης σε άλλο χώρο, ίσως στην ανάπλαση.

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΛΛΗ ΜΙΑ διοργάνωση της Ονειρούπολης τελείωσε. Οι έντονες αντιπαραθέσεις πριν από τη φετινή διοργάνωση, οι συνεχείς συζητήσεις στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα δώσουν τη σειρά τους στα ερωτήματα των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, για το πότε η δημοτική αρχή θα κάνει απολογισμό.

Την περυσινή χρονιά, δόθηκε ένα υποτυπώδες χαρτί όπου περιγράφονταν κάποια νούμερα. Κάποια έξοδα. Απολογισμός με την έννοια της συζήτησης με κάθε λεπτομέρεια, αλλά και με την έννοια της πραγματικής απήχησης της εκδήλωσης που διεξάγεται εδώ και 14 χρόνια, δεν έχει γίνει ποτέ. Καμιά δημοτική αρχή δεν μπήκε στον κόπο, στη διαδικασία, να κάνει επίσημο απολογισμό μέχρι την τελευταία καρφίτσα και όχι μόνο. Θα λέγαμε ότι καμιά δημοτική αρχή δεν το τόλμησε ποτέ. Κάποιες φορές ακούμε κι εκείνες τις φωνές που λένε … αφού δεν έκαναν οι προηγούμενοι, ούτε εμείς θα κάνουμε!

Κατά γενική ομολογία, η φετινή εκδήλωση της Ονειρούπολης ήταν μικρότερη, σε έκταση, αλλά με καλύτερο αποτέλεσμα. Τα μεγάλα παιχνίδια σε στυλ λούνα-παρκ, μειώθηκαν χαρακτηριστικά. Όπως και τα εμπορικά σπιτάκια, στα οποία υπήρξε επίσης μια αύξηση της μίσθωσης. Επίσης, δόθηκε μεγάλο βάρος στο παραμύθι, στα μικρά παιδιά. Και θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό πέτυχε φέτος.

Η Ονειρούπολη, για άλλη μια φορά, έφερε κόσμο στη Δράμα. Λιγότεροι ή περισσότεροι από πέρυσι, ή πρόπερσι, είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να μετρηθεί. Κάποιοι λένε ότι δεν είχε τίποτα εφέτος. Άλλοι θα πουν ότι βουλιάξαμε από τον κόσμο. Οι ξενοδόχοι της Δράμας λένε ότι είχαν πληρότητα σε όλη τη διάρκεια των εορτών, που σημαίνει ότι η πόλη γέμισε! Δεν είναι λίγο να γεμίζουν τα ξενοδοχεία! Αυτός που μένει στην πόλη, έστω για ένα βράδυ, ακόμα και τη σκόνη του ν’ αφήσει όπως λένε, κέρδος είναι! Χώρια τα λεωφορεία με τις μονοήμερες από Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη. Κι αυτά κέρδος είναι. Η πόλη της Δράμας ζωντανεύει όλες αυτές τις μέρες στις αρχές του χειμώνα. Εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία, χάπενινγκ, ορχήστρες και χοροί στους δρόμους.

oneiroypoli (2)

Ο δημοτικός κήπος

Όταν κλείνουν τα φώτα της Ονειρούπολης, η πόλη μοιάζει να ερημώνει τα βράδια. Σταδιακά ο δημοτικός κήπος ξαναγυρίζει στη μοναξιά του. Το ερώτημα παραμένει ίδιο κάθε χρόνο τέτοιες μέρες: Πόσο σύντομα θα γίνει η αποκατάσταση του κήπου; Θα επανέλθει ξανά ο δημοτικός κήπος στην αλλοτινή του αίγλη; Γεγονός είναι ότι, κάθε χρόνο και μετά από κάθε διοργάνωση, ο δημοτικός κήπος βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Εκεί που τοποθετούνται τα μεγάλα παιχνίδια λούνα-παρκ, δύσκολα φυτρώνει ξανά χορτάρι. Η κατάσταση θα παραμείνει απελπιστική για άλλη μια φορά και ο κήπος θα επανέλθει σε μια κατάσταση αποσύνθεσης.

Κάποιες φορές θα φυτευτούν πανσεδάκια και άλλα καλλωπιστικά φυτά, από τα οποία τα μισά θα κλαπούν μέσα σε μια-δυο νύχτες και τα υπόλοιπα όσο αντέξουν. Κάποιες άλλες στιγμές θα τοποθετηθεί γκαζόν αγορασμένο με αρκετά χιλιάρικα, το οποίο δε θα κρατήσει πάνω από ένα χρόνο. Πεταμένα λεφτά μήπως;

Πολλές φορές προσπάθησα επίσης να ερμηνεύσω, τι γίνεται και τις ημέρες της Ονειρούπολης ο δημοτικός κήπος παραμένει καθαρός, τουλάχιστον όσον αφορά τα νερά μπροστά από τη γέφυρα στη βόρεια πλευρά του. Τα περιστέρια είναι σίγουρα ένας παράγοντας που γεμίζουν τον τόπο με τις ακαθαρσίες τους. Το ζήτημα είναι ότι ποτέ δεν καθαρίζονται αυτά. Και ως δια μαγείας, τα δρομάκια λάμπουν μόνο στην Ονειρούπολη. Η αποκατάσταση του δημοτικού κήπου μετά τη διοργάνωση, είναι πάντοτε ένα σοβαρό ζήτημα. Θεωρώ ότι ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά και ίσως δεν μπορέσει να γίνει, καθώς όλος ο χώρος μεταβάλλεται συστηματικά από το Νοέμβριο και μετά μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου.

Προς το παρόν είναι ένα στοίχημα, για το πόσο σύντομα θα ξεστηθούν όλα από εκεί και θα γίνει η αποκατάσταση του χώρου. Από την άλλη, οι συζητήσεις για τον τρόπο που στήνεται η εκδήλωση αυτή θα συνεχιστούν.

 

Αλλαγή χώρου!

Κατά καιρούς πέρασαν κι ακούστηκαν κάποιες απόψεις για μεταφορά της Ονειρούπολης σε έναν άλλο χώρο, προκειμένου να προλάβουμε την καταστροφή του δημοτικού κήπου. Κάποιες απόψεις υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε όλο αυτό το πανηγύρι, να στηθεί ακόμα και στην περιοχή της ανάπλασης. Είναι πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης.

Η αλήθεια είναι ότι εκεί ο χώρος είναι άπλετος, άφθονος και δεν θα ενοχλεί κανέναν. Μπορούν να υπάρξουν όλοι οι χώροι. Ο κήπος δεν είναι και πολύ μεγαλύτερος από τον χώρο του μεγάλου πάρκινγκ. Κατά μήκος της οδού Χελμού, θα μπορούσαν άνετα να στηθούν εμπορικοί οικίσκοι και πολιτιστικών συλλόγων. Και να μην ενοχλεί κανέναν και να μπορέσουμε να πετύχουμε μια σταθερή κατάσταση και αξία για το δημοτικό κήπο της πόλης.

Από την άλλη πλευρά, η μοναδική αντιπαράθεση σε μια τέτοια πρόταση, έρχεται ως προς τα καταστήματα της πόλης. Κάποιοι λένε ότι ωφελούνται άμεσα σε πωλήσεις. Αλλά κυρίως τα μαγαζιά που δουλεύουν είναι οι καφετέριες και γενικώς τα καταστήματα εστίασης. Όμως αν υπάρξει μια μέριμνα, για όλους εκείνους που θα επισκεφθούν την Ονειρούπολη να κατεβούν και στην αγορά της πόλης, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα. Τα καφέ και πάλι θα γεμίσουν και μάλιστα, όχι μόνο εκείνα τα δυο-τρία που είναι κοντά στον κήπο και τα υπόλοιπα άδεια!

Είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να συζητηθεί!