Home > Πρώτο Θέμα > Ανακάλεσαν τις παραιτήσεις τους οι δύο ιατροί της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας

Ανακάλεσαν τις παραιτήσεις τους οι δύο ιατροί της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας

Ανακάλεσαν τις παραιτήσεις τους

οι δύο ιατροί της Παθολογικής Κλινικής

του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας

► Εναλλαγή Παθολόγων ιατρών κάθε 15 μέρες από Νοσ. Καβάλας, Σερρών και ΑΧΕΠΑ, ενώ υπηρεσία θα αναλάβει και μία στρατιωτική ιατρός Παθολόγος

► Από 10 Σεπτεμβρίου η επαναλειτουργία της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Δράμας με εφημερίες από τη διευθύντρια της ΜΕΘ Καβάλας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ πρόβλημα δεν λύθηκε οριστικά, αν και δεν υπήρξε μια σταθερή και συγκεκριμένη λύση, φαίνεται ότι προς το παρόν η κατάσταση στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας σταθεροποιείται.

Το πρόβλημα της έλλειψης Παθολόγων ιατρών στο Νοσοκομείο της Δράμας συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με προσωρινές λύσεις και σίγουρα κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον, θα το βρούμε και πάλι μπροστά μας.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και αρκετούς μήνες, η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης ιατρικού προσωπικού και συγκεκριμένα Παθολόγων ιατρών.

Στην κλινική υπηρετούν δύο μόνιμοι Παθολόγοι, οι  οποίοι δύσκολα καλύπτουν το έργο τους με συνεχείς εφημερίες και πρωινά ιατρεία και εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, ότι με τον τρόπο αυτό δεν αντιμετωπίζονται μεγάλες κλινικές όπως η Παθολογία.

Σε όλο αυτό το διάστημα, υπάρχει βοήθεια από όμορα Νοσοκομεία όπως από τις Σέρρες και την Καβάλα, που όμως δεν μπορούν να βρίσκονται συνέχεια επί ποδός, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις και από εκείνες τις πλευρές.

Το πρόβλημα πήρε έκταση και δημοσιότητα, όταν στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, οι δύο μόνιμοι Παθολόγοι της Δράμας, δήλωσαν εγγράφως τις παραιτήσεις τους, ή τουλάχιστον έθεσαν επιτακτική την πιθανότητα παραιτήσεών τους, αν η Κλινική δεν στελεχωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου.

Αν και  υπήρξε μια κάποια κινητοποίηση, εντούτοις, το Υπ. Υγείας κάλυψε και πάλι τα κενά με τη μεταφορά ιατρών από τα Νοσοκομεία Καβάλας και Σερρών καθώς και με έναν στρατιωτικό ιατρό. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός, ότι υπήρξαν άμεσες και έντονες αντιδράσεις από τους αντίστοιχους Συλλόγους Ιατρών, καθώς έτσι θα έχαναν και αυτοί μια θέση ιατρού στις δομές τους.

Ανάκληση παραιτήσεων

Το νεότερο στις εξελίξεις του θέματος, είναι ότι οι δυο Παθολόγοι ιατροί του Νοσοκομείου Δράμας ανακάλεσαν τις παραιτήσεις τους λίγες μόνες μέρες πριν τη λήξη του Αυγούστου, καθώς φαίνεται ότι η κατάσταση με τη μεταφορά ιατρών από άλλα Νοσοκομεία, προσωρινά έχει σταθεροποιηθεί.

Όπως μας ενημερώνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, έχει συμφωνηθεί να έρχονται εναλλάξ κάθε 15 μέρες, ένας Παθολόγος από το Νοσοκομείο Καβάλας, ένας από το Νοσοκομείο Σερρών και ένας από το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ενώ θα έρθει και μία στρατιωτική γιατρός.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «οι δύο Παθολόγοι της Δράμας, λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας, ανακάλεσαν τις παραιτήσεις τους και κάθε 15 μέρες θα έρχεται ένας γιατρός από Καβάλα, Σέρρες και ΑΧΕΠΑ. Επίσης, θα έρθει και μία στρατιωτική γιατρός, η οποία θα  παραμείνει στη Δράμα για κάποιο χρονικό διάστημα».

Σε ερώτηση αν θα κάνουν και πρωινά ιατρεία και εφημερίες, απάντησε ότι «και οι τρεις θα κάνουν σταθερά πρωινά ιατρεία, καθώς και κάποιες εφημερίες».

Η λειτουργία της ΜΕΘ

Ελλείψεις γιατρών υπάρχουν επίσης και στη ΜΕΘ Δράμας, η οποία προς το παρόν παραμένει κλειστή καθώς γίνεται η συστηματική απολύμανσή της.

Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Δράμας, αναμένεται να ανοίξει και πάλι από τις 10 Σεπτεμβρίου και θα ενισχυθεί με μια γιατρό και συγκεκριμένα με τη διευθύντρια της ΜΕΘ Καβάλας, η οποία θα κάνει αποκλειστικά και μόνο εφημερίες». Αυτή την ώρα στη ΜΕΘ Δράμας υπάρχουν δύο γιατροί.

Προκηρύξεις και προσλήψεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αρκετοί ήταν οι γιατροί που δήλωσαν τις παραιτήσεις τους από τα Νοσοκομεία της χώρας. Για κάποιο λόγο, η πίεση που ασκείται, αλλά και άλλοι λόγοι, τους οδηγούν στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος βέβαια αμείβεται και καλύτερα.

Εντός του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να βγουν οι νέες προκηρύξεις θέσεων, από τις οποίες το Νοσοκομείο Δράμας ευελπιστεί να πάρει τουλάχιστον έναν Παθολόγο ή και περισσότερους. Παρ’ όλα αυτά, όπως είναι γενικά παραδεκτό, δύσκολα έρχονται γιατροί στη Δράμα, καθώς δεν τους προσφέρονται κίνητρα σε διάφορα επίπεδα, είτε δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν σε ένα Νοσοκομείο, στο οποίο υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

Η συνταγή είναι ότι θα πρέπει το Υπ. Υγείας να δώσει κίνητρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, οι Δήμοι της περιοχής βοηθάνε με την επιδότηση μέρους του ενοικίου της κατοικίας τους.

Παρ’ όλα αυτά, όπως συχνά επιμένουν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί της Δράμας, θα πρέπει το Νοσοκομείο να κηρυχθεί άγονο, ώστε να ξεπεράσει μέρος των προβλημάτων του, τουλάχιστον στον τομέα της στελέχωσής του.

Χαρακτηριστική είναι και η  περίπτωση με την στελέχωση του Ογκολογικού Τμήματος που θέλει να οργανώσει το Νοσοκομείο Δράμας, ενώ στις προκηρύξεις που έχουν γίνει για πρόσληψη Ογκολόγου, δεν έχει δηλωθεί κανένα ενδιαφέρον.

Θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις από τον Σεπτέμβριο με τις νέες προκηρύξεις και τι ενδιαφέρον θα υπάρξει για τη Δράμα.