Home > Πρώτο Θέμα > Αύξηση των ψυχικών νοσημάτων στη Δράμα μιας και καταρρίπτονται τα ταμπού και οι ασθενείς ζητούν βοήθεια Μιλάει στον «Π.Τ.» η κα. Θ. Κοτσαμπασίδου, Ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Πολυδεύκης

Αύξηση των ψυχικών νοσημάτων στη Δράμα μιας και καταρρίπτονται τα ταμπού και οι ασθενείς ζητούν βοήθεια Μιλάει στον «Π.Τ.» η κα. Θ. Κοτσαμπασίδου, Ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Πολυδεύκης

Ενημέρωση από τις δομές της ΕΨΥΚΑ στη Δράμα

Αύξηση των ψυχικών νοσημάτων

στη Δράμα μιας και καταρρίπτονται

τα ταμπού και οι ασθενείς ζητούν βοήθεια

Μιλάει στον «Π.Τ.» η κα. Θ. Κοτσαμπασίδου, Ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Πολυδεύκης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα Ψυχικής Υγείας η 10η Οκτωβρίου και η ΕΨΥΚΑ Δράμας πραγματοποίησε εκδήλωση ενημέρωσης προς το κοινό, με τη διανομή φυλλαδίων στην πλατεία Ελευθερίας.

Στελέχη των δομών της ΕΨΥΚΑ, αλλά και ωφελούμενοι, έστησαν στην πλατεία Ελευθερίας ένα πάγκο και μια διαδραστική εκδήλωση, ενώ οι ίδιοι οι ωφελούμενοι διένειμαν φυλλάδια στους περαστικούς και τους ενημέρωναν σχετικά. Επίσης, οι περαστικοί μπορούσαν να γράψουν σε ένα πίνακα, για το ποιο είναι κατά την άποψή τους, το σπουδαιότερα δικαίωμα του ανθρώπου.

Για την εκδήλωση των δομών της ΕΨΥΚΑ κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, μίλησε στον «Π.Τ.» η κα. Θ. Κοτσαμπασίδου, Ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Πολυδεύκης.

Αρχικά σημείωσε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, θεσπίστηκε το 1992 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ψυχικής Υγείας, και τόνισε ότι, από τις εκδηλώσεις αυτές, «δεν θα μπορούσε να λείπει η ΕΨΥΚΑ με τις δομές του Νομού Δράμας, με τα Οικοτροφεία και το διαμέρισμα που διαθέτει για φιλοξενία ψυχικά ασθενώ καθώς και τη δομή των Υπηρεσιών Νοσηλείας Κατ’ Οίκον, η ΔΕΗΨΥ με τις δομές της καθώς και οι Μικροί Εξερευνητές, οι οποίοι υλοποίησαν μια διαδραστική δράση για τους ωφελούμενους».

Όπως τόνισε η ίδια, «είναι χρέος μας να ενημερώνουμε τους Δραμινούς πολίτες για θέματα ψυχικής υγείας και να τους ευαισθητοποιούμε, γιατί το βλέπουμε συχνά ότι πολλές φορές αντιμετωπίζουμε οι άνθρωποι το στίγμα και το φόβο απέναντι στην ψυχική υγεία και συνολικά απέναντι στους ψυχικά ασθενείς.

Αύξηση των ψυχικών νοσημάτων

Ερωτώμενη για το ποια είναι κατάσταση σήμερα στη Δράμα, η ίδια επισημαίνει:

«Αυτό που βλέπουμε εμείς, είναι ότι έχουν αυξηθεί τα ψυχικά νοσήματα, έχει αυξηθεί η προσέλευση των ψυχικά ασθενών στις δομές μας και γι’ αυτό το λόγο είχαμε την επέκταση με τη δομή της υπηρεσίας νοσηλείας κατ’ οίκον, για να βγούμε και έξω από την πόλη, σε περιοχές που οι άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες για ψυχικά νοσήματα».

Στην ερώτηση για ποιο λόγο έχουμε αύξηση των ψυχικά ασθενών, η κα. Κοτσαμπασίδου, τόνισε ότι, «ο πιο σημαντικός λόγος για την αύξηση των ψυχικά ασθενών, είναι ότι ο κόσμος σιγά-σιγά, αρχίζει μέσα απ’ αυτές τις ενημερωτικές εκδηλώσεις να σπάει το απόστημα, το ταμπού και να ζητάει βοήθεια. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό, το να ζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς».

Ανοίγονται στην κοινωνία

Στη διαπίστωση ότι η ενημέρωση βοηθάει τον κόσμο αυτό να ανοιχτεί προς την κοινωνία, τονίζει: «Γι’ αυτό κι εμείς σήμερα είμαστε στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης και τα φυλλάδια τα μοιράζουν οι ίδιοι οι ωφελούμενοι. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ότι πλέον γνωρίζουν για την ασθένειά τους, γνωρίζουν, την αντιμετωπίζουν κατάματα και είναι κυρίως αυτοί που ενημερώνουν τον κόσμο».

Ερωτώμενη για το τι είναι εκείνο που προσφέρει η ΕΨΥΚΑ με τις δομές της στους ωφελούμενους, η ίδια τονίζει: «Αυτό που για μένα είναι σημαντικό, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Δηλαδή, άνθρωποι που ήταν απομονωμένοι στα σπίτια τους, έχουν ένα σημείο αναφοράς, στο οποίο πηγαίνουν, θα πιουν τον καφέ τους, θα γνωρίσουν κόσμο, θα κοινωνικοποιηθούν. Κι αυτό πέρα από την πρόληψη των υποτροπών τους είναι ότι πλέον δεν κάνουν πολύ συχνά υποτροπές, αλλά νομίζω ότι πιο σημαντικό είναι το κομμάτι της κοινωνικής αποκατάστασής τους και η ποιότητα ζωής τους.

Στις δομές αυτές, ο ψυχικά ασθενής μαθαίνει για την ασθένειά του, την αντιμετωπίζει. Οπότε είναι και πιο συνεπής στη λήψη της φαρμακευτικής του αγωγής δεν μπαίνει σε ψυχιατρικά ιδρύματα, κοινωνικοποιείται και είναι πολύ καλή η φαρμακευτική αγωγή του».

Θα πρέπει τέλος να προστεθεί ότι, «τόσο στα Οικοτροφεία, όσο και στο διαμέρισμα του Φωτολίβους όπου φιλοξενούνται άτομα, έχουν το σπίτι τους, ζουν σε ένα σπίτι. Γιατί η έννοια του σπιτιού είναι πολύ σημαντική, βγαίνουν έξω, πηγαίνουν σε μια ταβέρνα, διασκεδάζουν, πηγαίνουν εκδρομές και ζουν κανονικά όπως όλοι μας. Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, είναι αφιερωμένη στο ότι, η ψυχική υγεία είναι ένα πανανθρώπινο δικαίωμα. Οπότε το να ζεις σε φυσιολογικές συνθήκες, είναι το αναφαίρετο δικαίωμα όλων»