Home > Αρθρα > Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Μια οφειλόμενη παρέμβαση – Του Θέμη Καναρά, τ. Προέδρου Ορειβατικού Συλλογού Δράμας

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Μια οφειλόμενη παρέμβαση – Του Θέμη Καναρά, τ. Προέδρου Ορειβατικού Συλλογού Δράμας

Χιονοδρομικό Κέντρο

Φαλακρού. Μια οφειλόμενη παρέμβαση

 

 

Του Θέμη Καναρά, τ. Προέδρου Ορειβατικού Συλλογού Δράμας

             Καθημερινά πλέον γινόμαστε μάρτυρες ενός ιδιότυπου  πολέμου που έχει ξεσπάσει  το τελευταίο διάστημα, τόσο μέσω των στηλών του έντυπου τοπικού και  ηλεκτρονικού τύπου, όσο και στον χώρο του διαδικτύου, με αντικείμενο την λειτουργία του  Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού.

Αφορμή οι  δημόσιες τοποθετήσεις και «απολογισμοί» του απελθόντος Αντιπεριφερειάρχη  κ. Παπαεμμανουήλ, σε συνδυασμό με την γενικευμένη  αβεβαιότητα για την λειτουργία του  «Κέντρου», εν όψει μάλιστα της  τρέχουσας  χειμερινής περιόδου.

Μάλιστα η πιο πάνω αβεβαιότητα τροφοδοτείται, συχνά – πυκνά, από  επίσης δημόσιες επιθετικές «παρεμβάσεις» αιρετών και μη, οι οποίοι  ενώ                                                    υποστηρίζουν ότι το πράττουν από ενδιαφέρον,  στην  πραγματικότητα εξυπητερούν μικροπολιτικές  τακτικές και προσωπικές αντιπαλότητες.

Εν  όψει αυτής της κατάστασης θεωρώ ότι επιβάλλεται και η εκ μέρους μου λήψη θέσης, καθόσον έχοντας  διατελέσει επί 36 χρόνια  πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΣ (1973-2009), ο οποίος  επί μια εικοσαετία (1980-2000) είχε και την  ουσιαστική ευθύνη της  -κατά γενική ομολογία- πετυχημένης λειτουργία του, είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι τι φταίει για την – ενδεχομένως- μη  αναστρέψιμη   του  σημερινή κατάσταση.

Εξ’ αρχής δε πρέπει να σημειώσω ότι σ’ αυτή  μου την παρέμβαση  δεν είναι στις  προθέσεις μου να αναφερθώ αναλυτικά στην  «πονεμένη» ιστορία του Φαλακρού, καθώς και στις ειδικότερες ευθύνες , όσων κατά καιρούς έχουν εμπλάκει σ’ αυτήν.

Αντιθέτως μοναδική  μου επιθυμία- σ’ αυτή την φάση- αποτελεί, πρώτον η αποκατάσταση της πραγματικότητας για τις συνειδητές, ή  μη, στρεβλώσεις που  επιχειρούνται και  δεύτερον η συνεισφορά μου στην διαμόρφωση  ενός συναινετικού κλίματος συνεργασίας,  με στόχο  τον άμεσο απεγκλωβισμό από την επικρατούσα νοσηρότητα και το διαφαινόμενο αδιέξοδο.

Θα παραμείνω λοιπόν στα όσα δημόσια ανακοίνωσε για το θέμα αυτό ο κ. Παπαεμμανουήλ (βλ. Πρωινός  Τύπος 28/12/2023) όπου, με πομπώδη τρόπο,  αναφέρθηκε σε «10+1  πράγματα» που έκανε για την   λειτουργία του Χιονοδρομικού, κατά το διάστημα της διετούς θητείας του, ως Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Δράμας.

Τούτο δε διότι τα όσα διαλαμβάνονται στον πιο  πάνω «απολογισμό» είναι πλήρη υπερβολών   και  ανακριβειών, που  συνδέονται όμως άμεσα, ή  έμμεσα, με την λειτουργία του Χιονοδρομικού κατά το διάστημα που την ευθύνη λειτουργίας του είχε ο ΕΟΣ.

Δίχως λοιπόν να έχω οποιαδήποτε διάθεση  εμπλοκής  στην πιο πάνω  διαμάχη, αναφαίρομαι  αμέσως παρακάτω, εντελώς  επιγραμματικά, στα πιο  πάνω « επιτεύγματα» τον  κ. Παπαεμμανουήλ.

Επαίρεται αρχικά ότι κατάφερε, μέσα σε πέντε μήνες (Μαϊος  2022- Σεπτέμβριος 2022) να «περάσει εξολοκλήρου το Φαλακρό στην ΠΑΜΘ», πιστεύοντας ότι  κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφάλισε την νόμιμη και απρόσκοπτη  λειτουργία του. Θεωρεί δηλ. επίτευγμά του  την «ανάκληση» και αφαίρεση από την Γ.Γ.Α, της παραχώρησης στον ΕΟΣ,  των (8+3)=11 στρεμμάτων  γης, για την  ανέγερση  σ’ αυτά του  κεντρικού  καταφυγίου  στη θέση  «Αγ.  Πνεύμα»  καθώς και του  μικρότερου στη θέση «Κουρί», τα οποία αποτέλεσαν επί μιά  εικοσαετία – και με  ευθύνη   του ΕΟΣ- το κέντρο των δραστηριοτήτων του Φαλακρού. Αποτέλεσμα: Το Χιονοδρομικό έκλεισε και ο νέος ιδιοκτήτης του (Περιφέρεια) πελαγοδρομεί,  έχοντας  εγκλωβιστεί στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας,  καθώς και των προσωπικών στρατηγικών του κάθε «υπευθύνου».

Επαίρεται στη συνέχεια ότι  εντός του άνω  διαστήματος πέτυχε την «νομιμοποίηση» πενήντα δύο αυθαιρέτων κτισμάτων και εγκαταστάσεων που υπήρχαν εντός του Κέντρου,  εξασφαλίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την προσέλευση σοβαρών μελλοντικών επενδυτών. Πουθενά όμως δεν αναφέρονται, με συγκεκριμένο τρόπο, ποιά  είναι τα άνω «νομιμοποιηθέντα» κτίσματα και εγκαταστάσεις, καθώς και ο τρόπος  νομιμοποίησής τους, προκειμένου να μπορούν οι πολίτες να ελέγξουν τους πάνω  ισχυρισμούς του.  Και βέβαια ουδεμία αναφορά γίνεται στο  ότι, όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτουργίας του «Κέντρου», αυτό  χρηματοδοτούνταν από Δημόσιους Οργανισμούς  και Κρατικές Υπηρεσίες, δίχως το παραμικρό πρόβλημα. Και ούτε  επίσης οποιαδήποτε αναφορά γίνεται στο ότι όλα τα λειτουργούντα «LIFT»,   πλην  του «ΠΑΠΠΟΥ», που  στήθηκε  επι ημερών του ΕΟΣ, το έτος   1979, χρηματοδοτήθηκαν  επίσης από το Δημόσιο .

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι: Πώς το Δημόσιο, μέχρι το 2022  ανέχονταν και χρηματοδοτούσε τόση παρανομία;  Και  έπρεπε τελικά να  έλθει ο κ. Παπαεμμανουήλ για  να αποκαταστήσει,   ως «σωτήρας», σε διάστημα μάλιστα τεσσάρων μηνών,  την νομιμότητα! Και αφού  την αποκατέστησε,  όπως ό ίδιος  ισχυρίζεται γιατί το Χιονοδρομικό δεν λειτούργησε,  ούτε το 2022,  ούτε  φυσικά το 2023. Και αποτελεί επίσης μεγάλο και αναπάντητο ερώτημα, πώς στ’ αλήθεια θα εμφανιστούν οι «σοβαροί επενδυτές», όταν με το τέλος του 2023, που συμπίπτει  με το  τέλος της θητείας του, η κατάσταση του «Κέντρου»  είναι  απελπιστική  από κάθε άποψη   (λειτουργία  αναβατήρων, επισκευές κτιρίων, αποκατάσταση ύδρευσης αποχέτευσης, χώροι στάθμευσης κλ.π). Εκτός κι αν ο κ. Παπαεμμανουήλ θεωρεί ότι η  «εκμίσθωση» του Χιονοδρομικού σε μια  επιχειρήση  εστίασης,  για την  χρήση του ως «καφέ μπαρ», λύνει το πρόβλημα της  λειτουργίας του και δίνει σ’ αυτό το απαραίτητο «φιλί της ζωής».

Κλείνοντας την παρέμβαση  μου,  οφείλω να πληροφορήσω τον κ. Παπαεμανουηλ  ότι  αν το Χ/Κ Φαλακρού δεν λειτούργησε, όπως θα έπρεπε,  ούτε πέρυσι, ούτε και φέτος αυτό δεν οφείλεται  ούτε σε «παραπληροφόρηση»,  ούτε σε κάποιον τρίτο « εκγάθετο», που  κατ’ αυτόν   ανέλαβε το έργο της υπονόμευσής του.

Οφείλεται πρωτίστως στις δικές του πράξεις και παραλήψεις, καθόσον αυτός ήταν ο κατ’ εξοχήν θεσμικός υπεύθυνος για την λειτουργία  του  και συνεπώς ο ίδιος, με τις Υπηρεσίες που διηύθυνε, όφειλε να ενεργήσει έγκαιρα για την διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών.

Αν επομένως από δική του ανικανότητα,  ή αμεριμνησία,  δεν κατάφερε να το  πετύχει, διαμορφώνοντας και το  κατάλληλο συναινετικό κλίμα, τότε η ευθύνη βαρύνει τον ίδιο και  οφείλει να  την  αναλάβει, αντί να την επιρρίπτει σε τρίτους,  διαστρεβλώνοντας παράλληλα τα γεγονότα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζει, τόσο ο ίδιος , όσο και  όσοι τον διαδέχονται στην πιο πάνω θεσμική θέση, ότι η-τόσο κρίσιμη για την τοπική κοινωνία – λειτουργία του Χ/Κ, προϋποθέτει, εκτός από βαθιά γνώση της προϊστορίας του, σεβασμό  σ’ όσους   συνεισέφεραν – μάλιστα χωρίς ίδιον όφελος – στην μέχρι τώρα πορεία του, καθώς επίσης και  ειλικρινή διάθεση συνεργασίας   με πολιτικούς φίλους και  αντιπάλους, αλλά  και με τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Κυρίως όμως   προϋποθέτει αντί- για μεγαλοστομίες – ταπεινότητα και εργατικότητα, με σεβασμό στις  τοπικές κοινωνίες και στις εύλογες προσδοκίες τους.

Υ.Γ. Μέσα στον ορυμαγδό που ξέσπασε, εκκωφαντική είναι  η σιωπή της διοίκησης του  ΕΟΣ, για τα τεκταινόμενα, παρ’ ότι τον  αφορούν άμεσα.