Home > Πρώτο Θέμα > Χωρίς 24ωρη κάλυψη ασθενοφόρου το Κέντρο Υγείας Κ. Νευροκοπίου-Δήμαρχος Νευροκοπίου στον «Π.Τ.» «Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 10 χρόνια χωρίς να έχει λυθεί μέχρι σήμερα…»

Χωρίς 24ωρη κάλυψη ασθενοφόρου το Κέντρο Υγείας Κ. Νευροκοπίου-Δήμαρχος Νευροκοπίου στον «Π.Τ.» «Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 10 χρόνια χωρίς να έχει λυθεί μέχρι σήμερα…»

Επιστολή του δημάρχου Κ. Νευροκοπίου στο Διοικητή της 4ης ΥΠΕ και το Υπ. Υγείας

Χωρίς 24ωρη κάλυψη ασθενοφόρου

το Κέντρο Υγείας Κ. Νευροκοπίου

Δήμαρχος Νευροκοπίου στον «Π.Τ.» «Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 10 χρόνια χωρίς να έχει λυθεί μέχρι σήμερα…»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα της μη 24ωρης κάλυψης από ασθενοφόρο, αναφέρει σε επιστολή του  προς τη Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ αλλά και προς τον υπουργό Υγείας, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης.

Όπως σημειώνει μάλιστα, τα προβλήματα αυτά οι δημότες της περιοχής τα αντιμετωπίζουν εδώ και 10 χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχουν λυθεί.

KYRIAKIDHS DHMARXOS NEVROKOPIOY1

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, επισημαίνει ότι, «στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου, ενώ σε πολλά ζητήματα έχουν βρεθεί λύσεις, και οφείλω να το ομολογήσω αυτό, σε κάποια άλλα ζητήματα δεν έχουν βρεθεί ακόμα λύσεις. Με αφορμή ένα τροχαίο ατύχημα που έγινε πριν από λίγες μέρες, φάνηκε το πρόβλημα της μη κάλυψης του Κέντρου Υγείας από προσωπικό όλο το 24ωρο. Για παράδειγμα, η απογευματινή βάρδια του οδηγού ασθενοφόρου είναι ακάλυπτη. Που σημαίνει ότι, οτιδήποτε γίνει, θα πρέπει να αποτανθούμε στο ΕΚΑΒ στη Δράμα και για να ανέβει επάνω, κάνει 45 λεπτά».

Ο κ. Κυριακίδης, επισημαίνει ακόμα ότι, «έστειλα την επιστολή αυτή προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος, να δούμε τα προβλήματα και πώς μπορούμε να τα λύσουμε. Ελπίζω ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα και θα λυθεί το πρόβλημα».

Όπως τέλος επισημαίνει ο ίδιος, «το ζήτημα αυτό υπάρχει εδώ και 10 χρόνια, έχει τεθεί ξανά και ξανά από τους προηγούμενους δημάρχους και ενώ κάποτε το Κ.Υ. ήταν καλυμμένο στο 100%, μετά έπεσε ξαφνικά σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό πληρότητας, έγιναν κάποιες ενέργειες και έστειλαν καρδιολόγο και παιδίατρο και από εκεί και πέρα δεν λύθηκαν δομικά προβλήματα. Ο κόσμος σήμερα ζητάει να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

KENTRO YGEIAS NEYROKOPIOY 2

Η επιστολή

Η επιστολή του δημάρχου Κ. Νευροκοπίου προς το Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκη, αλλά και τον υπουργό Υγείας, είναι η παρακάτω:

[Αξιότιμοι κύριοι,

Σας αποστέλλω αυτή την επιστολή ως Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου για να θέσω υπόψη σας ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημότες τα τελευταία 10 χρόνια , και αφορά την λειτουργία του Κέντρου Υγείας της περιοχής μας. Να σημειώσω αξιότιμοι κύριοι ότι η περιοχή μας απέχει 42 χλμ. από την πόλη της Δράμας και οι κοινότητες απέχουν από την έδρα του Δήμου (Κάτω Νευροκόπι) ως και 40 χλμ. Επίσης ο Δήμος μας, αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου από και προς τη χώρα από το 2006 με την λειτουργία του Τελωνείου Εξοχής.

Χρόνια τώρα λόγω της υποστελέχωσης του Κ.Υ. δεν υπάρχει 24ώρη κάλυψη της ανάγκης για μετακίνηση ασθενών από και προς το Κ.Υ. Το πρόβλημα επιδεινώνεται με τη συνταξιοδότηση των οδηγών ασθενοφόρων και τη μη αναπλήρωσή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλά και αφορμή για την αγανάκτηση των κατοίκων αποτελεί πρόσφατο περιστατικό (τροχαίο ατύχημα) σε απόσταση ενός μόνο χιλιομέτρου από το Κ.Υ. όπου επί 45’ θύμα τροχαίου βρισκόταν ακίνητο περιμένοντας!

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ, είναι κοινό μυστικό ότι το Κ.Υ. χρειάζεται νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για να λειτουργήσει και να καλύψει την περιοχή σε 24ωρη βάση, καθώς και ότι πολλές φορές δημότες μας κατευθύνονται για εξυπηρέτηση στο Κ.Υ. γειτονικού Δήμου.

Όπως καταλαβαίνετε η υπάρχουσα κατάσταση θέτει ζητήματα αναφορικά με την ισότητα των πολιτών στην υγεία αλλά και κλονίζει το αίσθημα των ακριτών που παλεύουν να κρατήσουν την περιοχή μας ζωντανή και ακμαία ενώ την ίδια ώρα διαπιστώνουν ότι Κέντρα Υγείας σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Δράμας και μπορούν να εξυπηρετηθούν και από το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας έχουν πληρότητα σε προσωπικό.

Η επιστολή μου αυτή σε καμιά περίπτωση δεν εμπεριέχει διάθεση κακοπροαίρετης κριτικής προς τη διοίκηση και το έργο σας. σκοπός μας είναι αποκλειστικά και μόνο η ευαισθητοποίησή σας και η έναρξη ενός διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος αυτού. Ως Δήμος θεωρούμε ότι αν και το ζήτημα της υγείας είναι αρμοδιότητά σας ο τελικός αποδέκτης της όποιας δυσλειτουργίας είναι ο δημότης που είναι και ο εντολέας μας. Ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου δεν ζητά απλά λύση αλλά αντιθέτως προτείνει την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να μπορεί ο Δήμος να αναλάβει έμπρακτα μέρος των δαπανών και των εξόδων.

Στο πλαίσιο αυτό σας παρακαλώ θερμά να λάβετε τις όποιες πρωτοβουλίες κρίνετε εσείς απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος, εμείς θα είμαστε δίπλα σας αρωγοί.»

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου

Γιάννης Κυριακίδης]