Home > Πρώτο Θέμα > Από τις αρχές Αυγούστου ανοίγει πλέον το Οχυρό Λίσσε για 5 μέρες την εβδομάδα-Ένα όνειρο χρόνων για το Νευροκόπι γίνεται πραγματικότητα

Από τις αρχές Αυγούστου ανοίγει πλέον το Οχυρό Λίσσε για 5 μέρες την εβδομάδα-Ένα όνειρο χρόνων για το Νευροκόπι γίνεται πραγματικότητα

Ένα όνειρο χρόνων για το Νευροκόπι γίνεται πραγματικότητα

Από τις αρχές Αυγούστου

ανοίγει πλέον το Οχυρό Λίσσε

για 5 μέρες την εβδομάδα

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιφόγλου

Προς υλοποίηση και το έργο της εικονικής πραγματικότητας στην Κοινότητα Οχυρού

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΥΠΟΘΕΣΗ του Οχυρού Λίσσε να γίνει επισκέψιμο για το κοινό, είναι κάτι για το οποίο εδώ και χρόνια ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες. Πλέον, όλες αυτές οι κινήσεις έχουν ολοκληρωθεί και έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, ώστε το Οχυρό Λίσσε να ανοίξει τις πύλες του και να μπορεί πλέον ο κόσμος να το επισκέπτεται.

Ήδη, από τις αρχές Αυγούστου, το Οχυρό Λίσσε, ή με τη νέα του ονομασία Μουσείο Πάρκο Λίσσε θα ανοίξει τις πύλες του και θα παραμένει ανοικτό για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Μέσα σ’ αυτές θα περιλαμβάνεται και το Σαββατοκύριακο. Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου κ. Ιφόγλου, θα λειτουργεί για τέσσερις ώρες καθημερινά, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και το αναλυτικό πρόγραμμα επισκέψεων.

Φυσικά, το Μουσείο Πάρκο Λίσσε θα μπορούν να το επισκέπτονται μεμονωμένα άτομα, ομάδες επισκεπτών αλλά και σχολεία.

 

Η παραχώρηση από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας

Να σημειωθεί ότι, από το φθινόπωρο του 2021, το Οχυρό Λίσσε παραχωρήθηκε στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου για 12 χρόνια. Όπως είναι γνωστό και όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το 2021 αλλά και στις αρχές του 2022 ο «Πρωινός Τύπος», το Οχυρό Λίσσε παραχωρήθηκε από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου για 12 χρόνια.

Πρόκειται για μια μοναδική απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να αναπτύξει και να κάνει γνωστό ακόμα περισσότερο το Οχυρό Λίσσε και να το καταστήσει ως ένα σημαντικό σημείο ιστορικού τουρισμού της περιοχής της Δράμας και του Νευροκοπίου. Το κόστος της εκμίσθωσης είναι 10.000 ευρώ το χρόνο

Τουριστικός και εκπαιδευτικός προορισμός

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, τόνισε ότι το Οχυρό Λίσσε θα αποτελεί πλέον ένα μοναδικό τουριστικό και εκπαιδευτικό προορισμό για την περιοχή.

Όπως επεσήμανε συγκεκριμένα, «επιτέλους, μετά από μια χρονοβόρα και νόμιμη διαδικασία, παραχώρησης του Οχυρού Λίσσε από Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου, ξεκινάμε πιλοτικά – αφού βγάλαμε όλες τις αδειοδοτήσεις και με όλες τις απαραίτητες ενέργειες – να ανοίξουν το Οχυρό για τον κόσμο. Να κάνουμε το Οχυρό επισκέψιμο.

Οι συνεργάτες μας είναι άνθρωποι που πιστεύουν στις τουριστικές προοπτικές που έχει το Οχυρό Λίσσε, οπότε θεωρούμε ότι ανοίγουμε τις πόρτες πιλοτικά φέτος για να συλλέξουμε όλα τα στοιχεία που πρέπει και του χρόνου να πάρουμε τις μεγάλες αποφάσεις, για το πώς θα προχωρήσουμε τα υπόλοιπα χρόνια. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι υπάρχει ήδη ένα μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο να επισκεφτεί το Οχυρό Λίσσε».

 

Εικονική πραγματικότητα και ιστορία

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στο έργο που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη, της εικονικής πραγματικότητας – Virtual Reality. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο εντάσσεται και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών «Αντ. Τρίτσης – Ελλάδα 1821», μέσω του οποίου ο επισκέπτης θα μπορεί μέσω εικονικής πραγματικότητας να ζήσει μια εξομοίωση των συνθηκών του Οχυρού.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κυριακίδης, «ταυτόχρονα με τη λειτουργία του Λίσσε, στην πλατεία της Κοινότητας Οχυρού, δημιουργείται ένα πρόγραμμα όπου θα υπάρχει μια αίθουσα Virtual Reality, όπου τα παιδιά σχολείων και οι επισκέπτες, θα ζουν μια εξομοίωση των συνθηκών του Οχυρού. Θεωρούμε ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο, θα αποτελεί ένα πολύ δυνατό τουριστικό και εκπαιδευτικό προορισμό για παιδιά και μεγάλους.  Το έργο έχει δημοπρατηθεί, έχε ανατεθεί σε ανάδοχο και από το 2023 θα ξεκινήσει να λειτουργεί».

Το Οχυρό προσθέτει στον τουρισμό

«Το Οχυρό Λίσσε, έχει μια ιδιαίτερα σημαίνουσα αξία για τον τόπο μας, αλλά και για τη χώρα», σημειώνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου κ. Ιφόγλου, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι, «μετά από προσπάθειες που έχει υλοποιήσει ο Δήμος μας, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό μετά από πολλά χρόνια αδράνειας».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «μέσα από στοχευμένες δράσεις δημοσιότητας, ελπίζουμε ότι ο κόσμος και οι συμπατριώτες μας φυσικά, θα έρθουν και θα αγκαλιάσουν αυτό που προσφέρει ο τόπος μας».

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Ιφόγλου, «η φετινή χρονιά θα είναι μια χρονιά δοκιμαστικής λειτουργίας, για να δούμε πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό, να δούμε τα προβλήματα που θα προκύψουν και που θα μας τα μεταφέρει ο επισκέπτης μας, για να διαπιστώσουμε τυχόν αστοχίες ώστε να γίνουμε καλύτεροι».

Αυτό που επίσης είναι σημαντικό, είναι ότι «το Λίσσε, θα προστεθεί στα άλλα εξέχοντα αξιοθέατα του Νομού μας και μαζί με το Σπήλαιο Αγγίτη, το Παρθένο Δάσος, το Φαλακρό και άλλα σημεία, θα δώσει μια πρόσθετη αξία και μια νέα πνοή στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας», τονίζει ο ίδιος.

Η Μάχη των Οχυρών

Ογδόντα χρόνια μετά τη «Μάχη των Οχυρών», εξακολουθεί να παραμένει ένα σημαντικό κέντρο ιστορικής μνήμης και αλήθειας με καθηλωτική θέα σε όλο το οροπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου. Στην πραγματικότητα, εκείνο που χαρακτηρίζει σήμερα τον χώρο αυτό, το πιο δυνατό του σημείο, είναι το ιδιαίτερο «πάντρεμα» που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό και όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει στον «Π.Τ.», σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα μέσω του LEADER. Η Αναπτυξιακή Δράμας και η Αναπτυξιακή Σερρών, υλοποιούν από κοινού ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με χρηματοδότηση από το LEADER, για την ανάπτυξη ιστορικού τουρισμού των Οχυρών Ρούπελ και Λίσσε.

Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ των δύο Αναπτυξιακών Εταιρειών Δράμας και Σερρών. Από τη μια το Ρούπελ και από την άλλο το Λίσσε, θα ενταχθούν σε ένα κοινό σχέδιο, με στόχο να γίνει μια ανάδειξη και των δύο από κοινού, της Γραμμής Μεταξά όσο και τον ιστορικό τουρισμό της περιοχής αλλά και των δύο Δήμων, Σιντικής και Κ. Νευροκοπίου.

Το έργο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτή την ώρα συντάσσονται οι σχετικές μελέτες για το όλο project, ώστε να λειτουργήσει ενισχυτικά στην γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.