Home > νέα > Χωρίς Αρχιτεκτονική Τοπίου η συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Σχολή Κινηματογράφου στην Φλώρινα!!!

Χωρίς Αρχιτεκτονική Τοπίου η συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Σχολή Κινηματογράφου στην Φλώρινα!!!

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Χωρίς Αρχιτεκτονική Τοπίου η συγχώνευση

του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο

► Από τον Οκτώβριο οι νέες σχολές των Πανεπιστημίων και στη Δράμα

► Μέχρι και τα επόμενα πέντε χρόνια η λειτουργία των ΤΕΙ αν δεν αλλάξει κάτι στο μεταξύ!!!

► Σχολή Κινηματογράφου στην Φλώρινα!!!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ τελικά χθες από την ολομέλεια της Βουλής και επί της αρχής, το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, με ψήφους 147 υπέρ και 100 όχι. Από το νομοσχέδιο αυτό, προβλέπονται οι συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε διάφορους τομείς και σημεία της χώρας, και επί της ουσίας επέρχεται το τέλος των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Αν και εν μέσω πολλών αντιδράσεων από τον πανεπιστημιακό κόσμο και όχι μόνο, η κυβέρνηση κατάφερε τελικά και πέρασε τις συγχωνεύσεις ή «συνέργειες», όπως χαρακτηριστικά τις ονομάζει ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου. Τα ερωτήματα που γεννούνται είναι πάρα πολλά, όπως κυρίως τόσο το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης αυτών που τελειώνουν ΤΕΙ και επί της ουσίας τα πτυχία τους πλέον δεν θα έχουν κανένα νόημα, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε στην πράξη, το πώς θα δουλέψει το νέο σχήμα που θα προκύψει από τις συγχωνεύσεις.

Θα  πρέπει πάντως σε κάθε περίπτωση, να επισημανθεί ότι, οι σχολές των ΤΕΙ έτσι όπως τις ξέρουμε σήμερα, θα λειτουργούν τα επόμενα πέντε χρόνια, μέχρις ότου αποφοιτήσουν όσοι ήδη σπουδάζουν σ’ αυτές.

Όπως επίσης πρέπει να σημειωθεί, οι νέες Πανεπιστημιακές Σχολές θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό του 2019 και οι απόφοιτοι των Λυκείων στις Πανελλήνιες εξετάσεις, θα εισαχθούν στις νέες Σχολές από τον νέο Ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Τέλος στο Αρχιτεκτονικής Τοπίου

Αναφορικά με το ζήτημα του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης με έδρα την Καβάλα και την Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας με έδρα τη Δράμα, αυτό συγχωνεύεται με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην ίδια συγχώνευση, ενσωματώνεται και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τις Σέρρες, όπως και το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Από τη συγχώνευση αυτή δημιουργείται πλέον η Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών με έδρα τη Δράμα, η οποία θα περιλαμβάνει τα Τμήματα:

– Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, με έδρα τη Δράμα και

– Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, με έδρα τη Δράμα.

Όπως φαίνεται, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου με τις τόσες περιπέτειες στην ιστορία του, μοναδική στην Ελλάδα, τελικά καταργείται οριστικά. Για να μην γίνουν όμως μπερδέματα, το Τμήμα στη σημερινή του μορφή θα υπάρχει τα επόμενα πέντε μέχρι να αποφοιτήσουν όσοι σπουδάζουν σήμερα σ’ αυτό.

Χαρακτηριστικό στην όλη υπόθεση μεταξύ άλλων, είναι ότι όπως πληροφορούμαστε, ιδρύεται και Σχολή Κινηματογράφου με έδρα την Φλώρινα! Σχήμα οξύμωρο, καθώς η Δράμα έχει … φτύσει αίμα για μια τέτοια Σχολή, που όμως τελικά είναι αμφίβολο το πότε και κατά πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει η σύμβαση του Δήμου Δράμας με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, σε μια σχολή εκτός Πανεπιστημιακού επιπέδου, σε έναν χώρο που για να δημιουργηθεί θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια, ενώ δεν έχει βρεθεί ούτε προσωρινός χώρος λειτουργίας της! Και όταν η Δράμα διαθέτει ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους! Γιατί αισθανόμαστε ότι τελικά η Δράμα βρέθηκε πάλι «ριγμένη» από τους κυβερνώντες;

Kyriazidis Foitites 01

Κυριαζίδης:  «Ακρωτηριασμός και στη Παιδεία»

Με ανακοίνωσή του μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μιλάει για «ακρωτηριασμό στην Παιδεία», επισημαίνοντας ότι αυτό (σ.σ. το νομοσχέδιο), «δυστυχώς διακρίνεται από ιδεολογική διαστροφή και εκβολή απωθημένων και μάλιστα για ένα ζήτημα εθνικού χαρακτήρα και προοπτικής και για το οποίο έπρεπε ως θεμέλιο λίθο να έχει την Εθνική συνεννόηση».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Κυριαζίδης τονίζει ότι «η Δράμα ακρωτηριάσθηκε, “χάνοντας” ένα (1) από τα τρία τμήματα Τ.Ε.Ι. που λειτουργούσαν στον τόπο μας και μάλιστα το μοναδικό στη χώρα. Έτσι πλέον το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου παρά την αγωνία των φοιτητών να κρατηθεί, αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθότι βεβαίως δεν υπήρξε και οποιοδήποτε κυβερνητικό τοπικό και όχι μόνο ενδιαφέρον»