Home > Πρώτο Θέμα > Χωρίς Φαλακρό και Ονειρούπολη και αποκριάτικες εκδηλώσεις η εικονική παρουσίαση 50 σημείων της ΠΑΜΘ

Χωρίς Φαλακρό και Ονειρούπολη και αποκριάτικες εκδηλώσεις η εικονική παρουσίαση 50 σημείων της ΠΑΜΘ

Αντιδράσεις για την φωτογραφική αποτύπωση περιοχών της ΑΜΘ για τουριστικούς λόγους

Χωρίς Φαλακρό και Ονειρούπολη

και αποκριάτικες εκδηλώσεις η εικονική

παρουσίαση 50 σημείων της ΠΑΜΘ

Τσώνης: «…τα σημεία αυτά προέκυψαν μέσα από διαβούλευση και με τους Ξενοδόχους, αλλά και την κάθε Περιφερειακή Ενότητα…»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΤΑ πλειοψηφία πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή (Ο.Ε) της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, το έργο με τίτλο: «Φωτογραφική αποτύπωση του τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας ΑΜΘ».

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 19.840 ευρώ με τον ΦΠΑ, και αφορά στη φωτογράφηση ορισμένων σημείων της Περιφέρειας ΑΜΘ, τα οποία θα μπορούν να παρουσιαστούν μέσα από γυαλιά εικονικής περιήγησης.

Η εισήγηση του έργου έγινε από τη Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού της Π.Ε. Ροδόπης και σύμφωνα με την περιγραφή του, αφορά στη δημιουργία μιας τράπεζας φωτογραφιών, με σκοπό να εξυπηρετούνται οι ανάγκες προβολής και διαφήμισης του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, «η νέα πραγματικότητα και οι προκλήσεις που εμφανίζονται μπροστά μας και ειδικά μετά και τα νέα δεδομένα στον ταξιδιωτικό τομέα, που προκύπτουν από τις επιπτώσεις τις πανδημίας, επιτάσσουν την συντονισμένη επίσπευση της στρατηγικής αλλαγής του μέχρι σήμερα τουριστικού μοντέλου που αντιμετώπιζε τις τουριστικές ροές μόνο σε ποσοτικό επίπεδο και όχι σε ποιοτικό, δίνοντας έμφαση στο κλασικό τουριστικό προϊόν «Ήλιος- Θάλασσα», προϊόν που βέβαια συναντάμε κατά κόρον τόσο σε ανταγωνιστικούς προορισμούς εντός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας όσο και εκτός αυτής. Απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις ως λύση προκρίνεται η ενδυνάμωση του θεματικού τουρισμού που απαντάει άλλωστε και στην φιλοσοφία του σύγχρονου ταξιδιώτη που αναζητάει την αυθεντική εμπειρία».

Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στα είδη που σχετίζονται με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του τόπου, καθώς εκμεταλλεύεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχή, βασιζόμενη σε στοιχεία μοναδικότητα της περιοχής, όπως την ιστορία, την κουλτούρα, τα μνημεία και τις παραδόσεις, τη γαστρονομία, την θρησκευτική παράδοση, το φυσικό περιβάλλον κτλ., προβάλλοντάς τα στο κατάλληλο κοινό και καταφέρνοντας να καταστήσει τον τόπο συγκεκριμένο τουριστικό προορισμό και συνειδητή επιλογή του ενδιαφερόμενου κοινού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του έργου, αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 και θα πρέπει να καταγραφούν τουλάχιστον 500 θεματικές φωτογραφίες, από φωτογράφηση 50 σημείων της Περιφέρειας (με 10 σημεία ανά Περιφερειακή Ενότητα) ενώ θα παραδοθούν μίνιμουμ 10 φωτογραφίες ανά σημείο.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Στο έργο μειοψήφησαν τα μέλη της Ο.Ε., Ταπατζάς Εμμανουήλ, Εξακουστός Κωνσταντίνος, Καζάκου-Βρούζου Τριανταφυλλιά και Χατζηπέμου Χρήστος.

Τα τρία πρώτα μέλη ανέφεραν τα εξής: «Ψηφίζουμε αρνητικά , διότι αναφέρεται στην εισήγησή σας, ότι κύριος σκοπός της δράσης δεν είναι η ενδυνάμωση του μοντέλου ήλιος θάλασσά, άλλα θεματικός. Δε διαφωνούμε σε αυτό, όμως με βάση την ημερομηνία παράδοσης που τίθεται στην παρούσα εισήγηση, η φωτογράφηση θα συντελεστεί εκ των πραγμάτων με βάση την απαιτούμενη διαδικασία για την υπογραφή της σύμβασης και την προετοιμασία του αναδόχου, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να μη συμπεριληφθούν τουριστικοί πόροι και θεματολογία άνοιξης και φθινοπώρου, διάστημα για το οποίο η ΑΜΘ έχει μεγάλο θεματικό αντικείμενο προς προβολή με πολλούς θεματικούς πόρους που αναδεικνύονται τις εποχές αυτές.

Παράλληλα θα λείπει εντελώς η χειμερινή περίοδος κατά την οποία έχουμε εμβληματικές θεματικές εκδηλώσεις για προβολή, όπως π.χ. στη Δράμα και στο Φαλακρό. Συνεπώς, έτσι όπως τίθεται προς ψήφιση το εν λόγω θέμα, θα αφορά μόνο δράσεις θερινής περιόδου / ήλιος θάλασσα.

Προτείνουμε, να τροποποιηθεί η ημερομηνία παράδοσης, ώστε να συμπεριληφθεί ένας πλήρης κύκλος ετήσιας αναφοράς της θεματολογίας φωτογράφησης και να συμπεριλαμβάνει προτάσεις από το συνολικό δυναμικό της ΑΜΘ. Προτείνουμε να αποσυρθεί το συγκεκριμένο θέμα και να επανέλθει με την παραπάνω εισήγηση και για να δώσουμε τη θετική μας ψήφο».

ONEIROYPOLH ALLAGH XRONOY 1

Χωρίς Φαλακρό και Ονειρούπολη και αποκριάτικες εκδηλώσεις

Ο κ. Χατζηπέμου Χρήστος ψηφίζοντας αρνητικά ανέφερε τα εξής: «Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προβλέπει παράδοση μέχρι 31.10.2021. Συνεπώς εξαιρούνται από την προβολή σημαντικές δράσεις που αφορούν στη Δράμα (Ονειρούπολη, Φαλακρό) στην Ξάνθη και Κομοτηνή (αποκριάτικες εκδηλώσεις) κλπ.

Η απόκτηση πρωτογενούς φωτογραφικού υλικού θα μπορούσε – όπως έχει επανειλημμένα τονίσει η παράταξή μας – να γίνει μέσω διαγωνισμού στα social media και μάλιστα σε ετήσια βάση ώστε η τουριστική προβολή να αφορά όλο το χρόνο κι όχι μόνο την θερινή περίοδο. Πολύ περισσότερο που στην δράση αυτή το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα μπορεί να αξιοποιηθεί από το 2022 κι έπειτα.

Επιπλέον η αξίωση πιστοποίησης του υποψήφιου αναδόχου με «ΕΛΟΤ 1435:2009» και «ISO 9001:2015» χωρίς την διευκρίνιση μάλιστα εάν αφορούν την παροχή φωτογραφικών ή διαφημιστικών υπηρεσιών, περιορίζει αναιτιολόγητα τον ανταγωνισμό και δημιουργεί υποψίες πως στόχος είναι η διαγωνιστική συμμετοχή μιας συγκεκριμένης εταιρείας από την Αλεξανδρούπολη, γνωστή από ανάλογες συνεργασίες της με την Περιφέρεια ΑΜΘ».

ΤΣΩΝΗΣ-305x370-1

Τσώνης: Πρωτοποριακό έργο για την ΠΑΜΘ

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Τσώνης, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «έργο καταγραφής 360ο, μια καταγραφή εμβληματικών σημείων από κάθε μία Περιφερειακή Ενότητα. Οι φωτογραφίες αυτές θα εμφανίζονται σε εκθέσεις του εξωτερικού, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί μέσω των ειδικών γυαλιών, να κάνει μια τρισδιάστατη περιήγηση σε διάφορα σημεία της Περιφέρειας. Το έργο είναι ενδεικτικό και δεν μπορεί να καλύψει ούτε όλες τις εκδηλώσεις της Περιφέρειας, ούτε φυσικά όλα τα μέρη της Περιφέρειας».

Σε αναφορά του σχετικά με το πώς προέκυψαν τα σημεία φωτογράφησης, ο κ. Τσώνης σημειώνει ότι «τα σημεία αυτά προέκυψαν μέσα από διαβούλευση και με τους Ξενοδόχους, αλλά και την κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Δεν το αποφασίσαμε εμείς αυτό. Δεν πάμε να αποτυπώσουμε όλη την Περιφέρεια σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Όπως είπε μάλιστα, «στις όποιες εκθέσεις πηγαίνουμε, δεν θα πηγαίνουν μόνο με τα εικονικά γυαλιά, αλλά και με φυλλάδια, με φυσική παρουσία, φωτογραφίες και άλλα. Είναι μια δράση μεταξύ άλλων, η οποία θα προσελκύσει τον επισκέπτη, γιατί είναι κάτι σύγχρονο τεχνολογικά που προσελκύει την προσοχή. Αναβαθμιζόμαστε τεχνολογικά και δεν σημαίνει ότι όλα τα άλλα θα βγουν εκτός».

Ερωτώμενος αν υπάρχει σκέψη να αποτυπωθεί ακόμα περισσότερο υλικό σε επόμενη δράση, ο κ. Τσώνης απάντησε ότι «αν δούμε ότι αυτό αποδίδει και προσελκύει την προσοχή, μπορούμε να κάνουμε αργότερα ένα δεύτερο έργο, όπου θα μπορούμε να εντάξουμε και άλλα πράγματα. Αλλά γενικότερα θέλουμε να το δούμε πώς θα λειτουργήσει και στην πράξη. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που υιοθετεί αυτή την τεχνολογία παρουσίαση 360ο, παρά μόνο το βλέπουμε στο εξωτερικό».

Ερωτώμενος για το αν έχει αποφασιστεί τι θα περιλαμβάνει αυτή η φωτογράφηση, ο κ. Τσώνης απάντησε, λέγοντας ότι «αυτό έχει αποφασιστεί ξεχωριστά από κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ενδεικτικά».