Home > Πρώτο Θέμα > Χωρίς προβλήματα η ημέρα του Αγιασμού στα σχολεία του Ν. Δράμας

Χωρίς προβλήματα η ημέρα του Αγιασμού στα σχολεία του Ν. Δράμας

 

 

Χωρίς προβλήματα η ημέρα του Αγιασμού στα σχολεία του Ν. Δράμας

Ελάχιστα τα κενά – μοιράστηκαν τα βιβλία, λένε οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δράμα

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΜΕ ΑΓΙΑΣΜΟΥΣ σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Δράμας, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά 2017-2018, όσο και σε όλα τα Νηπιαγωγεία.

Τα σχολεία στο Νομό Δράμας, ξεκινούν χωρίς ιδιαίτερα στεγαστικά προβλήματα, με λίγα κενά κυρίως σε αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές και κυρίως σε ειδικότητες όπως μουσικής, θεατρολογίας και ξένων γλωσσών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τα σχολεία κατά τη διάρκεια της τελετής του αγιασμού το πρωί της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου, επισκέφθηκε ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης, και ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος. Όλοι τους ευχήθηκαν μια νέα αρχή για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καθώς υγεία και δύναμη για ένα δημιουργικό σχολικό έτος.

 

Χωρίς προβλήματα από τις Διευθύνσεις

Σε σύντομη δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο», ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Σαλπιγκίδης, επισημαίνει ότι όλα κύλησαν ομαλά την πρώτη ημέρα του αγιασμού σε όλα τα σχολεία της δύναμής τους, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα και χωρίς να αναφερθεί κάτι ιδιαίτερο στη Διεύθυνση.

Τα βιβλία έχουν μοιραστεί κανονικά σε όλα τα σχολεία, επισημαίνει ο κ. Σαλπιγκίδης, όπως και οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων βρίσκονται στα σχολεία τους. «Η Ειδική Αγωγή βρίσκεται ήδη σε ένα καλό ποσοστό και έχει καλυφθεί σε αρκετά καλό ποσοστό. Σύντομα επίσης θα έχουν έρθει και οι απαιτούμενες πιστώσεις για την παράλληλη στήριξη και θα καλυφθούν και εκεί αρκετά κενά».

«Όσον αφορά το ζήτημα των προσφύγων, αναμένεται εντός της εβδομάδας ο ορισμός των συντονιστών προσφύγων και σύντομα θα οριστεί πώς θα ενσωματωθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία».

Όσον αφορά την έναρξη του σχολικού έτους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο προϊστάμενος κ. Κιουλάνης, σε δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο», επισημαίνει ότι όλα πήγαν καλά χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Βιβλία έχουν μοιραστεί σε όλα τα σχολεία χωρίς να υπάρχουν ελλείψεις, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Κιουλάνης, «οι μόνες ελλείψεις είναι σε κάποια βιβλία κατευθύνσεων σχετικά με τα ΕΠΑΛ, που εξαρτάται από το πώς θα οριστικοποιηθούν τα τμήματα».

Αναφορικά με κενά εκπαιδευτικών, ο κ. Κιουλάνης τονίζει ότι υπάρχουν ελάχιστα κενά «σε μαθητικούς, βιολόγους, όπως κάθε χρόνο καθώς και στις τεχνικές ειδικότητας στα Επαγγελματικά Λύκεια. Αν λειτουργήσει το σύστημα γρήγορα, θα καλυφθούν και αυτά».

Αναφορικά με το ζήτημα των προσφυγόπουλων που θα πάνε στα γυμνάσια της πόλης, ο κ. Κιουλάνης σημειώνει ότι, «η πρόθεση είναι φέτος να ενσωματωθούν τα παιδιά αυτά στα κανονικά τμήματα. Να δημιουργηθούν κάποια τμήματα, ώστε ανάλογα με την ετοιμότητά τους τα παιδιά να εντάσσονται εκεί. Όμως ακόμα δεν ξέρουμε πόσα παιδιά θα είναι στη Δράμα». Όπως επίσης ο κ. Κιουλάνης, μέσα στην εβδομάδα θα οριστούν οι συντονιστές εκπαίδευσης και ανάλογα θα προχωρήσει το πρόγραμμα. «Εάν τα παιδιά είναι λίγα, γύρω στα 20, τότε θα μπορούσε και πάλι να οριστεί το 2ο Γυμνάσιο όπως είχε γίνει και πέρυσι».

 

Μειώνονται οι μαθητές στα Δημοτικά

Ένα χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ο αριθμός των μαθητών που εγγράφονται σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολείο της περιοχής μειώνεται, όπως είχαμε αναφέρει και σε σχετικό ρεπορτάζ στις 6 Ιουλίου 2017.

Έτσι, το 2016 είχαμε 5.083 παιδιά σε όλες τις τάξεις των δημοτικών σχολείων του Νομού, ενώ το 2017 αυτός μειώθηκε σε 4.952 μαθητές. Αντίστοιχα στα νηπιαγωγεία, το 2016 είχαν εγγραφεί μαζί με τα προνήπια  1337 και το 2017 εγγράφησαν 1.344 νήπια, μαζί μ’ αυτά που θα πάνε και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Μεγάλο πρόβλημα στη μείωση του αριθμού νηπίων και μαθητών αντιμετωπίζει συνολικά ο Δήμος Παρανεστίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νηπιαγωγείο Παρανεστίου υπάρχει μόνο ένα νήπιο. Όλος ο Δήμος Παρανεστίου έχει μόνο 3 νηπιαγωγεία. Από ένα στο Παρανέστι, στην Αδριανή και το Νικηφόρο.

 

Μηνύματα

Σε μήνυμά του, ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, εύχεται «μια νέα αρχή για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς στο ταξίδι της γνώσης. Σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία αυτή εύχομαι υγεία και δύναμη για να είναι δημιουργικό, γεμάτο προκοπή το νέο σχολικό έτος.»

Με μήνυμά της η βουλευτής Δράμας κα. Κεφαλίδου, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, «η γνώση είναι δύναμη, είναι αυτοπεποίθηση, είναι προοπτική, είναι χαρά. Αυτό μην το ξεχνάτε όποιο κι αν είναι το εκπαιδευτικό σύστημα που θα επιλέγεται από τις αλχημείες των μεγάλων. Μέσα στα καλά-λιγότερο καλά, ελλιπή ή λιγότερο ελλιπή βιβλία που θα κρατήσετε στα χέρια σας, υπάρχει ένας θησαυρός που περιμένει να τον ανακαλύψετε. Κάποιοι φωτισμένοι επιστήμονες αφιέρωσαν τη δουλειά τους, το καλύτερο κομμάτι του εαυτού τους, την ίδια τους την ζωή για τις γνώσεις που σας προσφέρονται μέσα από αυτά. Είναι κρίμα ένα ελλειμματικό εκπαιδευτικό σύστημα να σας τα στερήσει.

Κάθε φορά που θα φτάνετε στα όρια της κούρασης και της βαρεμάρας και όλα θα σας φαίνονται βουνό και βάρος ασήκωτο, να θυμάστε ότι η γνώση είναι εκεί, περιμένοντας υπομονετικά να την κατακτήσετε».

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, τόνισε ότι «η έναρξη της σχολικής χρονιάς αποτελεί ένα μοναδικό και εξαιρετικό γεγονός για όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους νέους γονείς που οδηγούν τα παιδιά τους στις πόρτες των σχολείων».

Όπως σημειώνει ιδιαίτερα, «η χαρά της ανακάλυψης νέων πληροφοριών, η επανασύνδεση φίλων και  συμμαθητών, οι καινούργιες προκλήσεις για το ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτή τη μέρα».