Home > Πρώτο Θέμα > Χωρίς την παρουσία γονέων στο προαύλιο το πρώτο κουδούνι στα Δημοτικά σχολεία της Δράμας-Δηλώσεις της προϊσταμένης Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Π.Ε. Δράμας στον «Π.Τ.»

Χωρίς την παρουσία γονέων στο προαύλιο το πρώτο κουδούνι στα Δημοτικά σχολεία της Δράμας-Δηλώσεις της προϊσταμένης Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Π.Ε. Δράμας στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις της προϊσταμένης Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Π.Ε. Δράμας στον «Π.Τ.»

Χωρίς την παρουσία γονέων

στο προαύλιο το πρώτο κουδούνι

στα Δημοτικά σχολεία της Δράμας

► Στις αίθουσες ο αγιασμός από τους ιερείς – Βιβλία θα δοθούν

από την πρώτη μέρα χωρίς διδακτικές ώρες

► Μάσκες και παγούρια τη Δευτέρα στα σχολεία διαβεβαιώνει

η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας κα. Τόλιου

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ και έντονες είναι οι προετοιμασίες, ώστε από την ερχόμενη Δευτέρα να ανοίξουν τα σχολεία, τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα, αλλά βέβαια και στο Νομό Δράμας.

Το κύριο βάρος πέφτει για άλλη μια φορά στην Πρωτοβάθμια, καθώς εκεί έχουμε μικρά παιδιά, ενώ υπάρχει και το πρόβλημα με το ενδεχόμενο άρνησης της χρήσης μασκών από μαθητές στα σχολεία.

Τα ζητήματα αυτά θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε σήμερα αλλά και την προετοιμασία που γίνεται, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά τόσο την πρώτη ημέρα του αγιασμού, όπως και τις επόμενες ημέρες, για μια σχολική χρονιά, η οποία όπως φαίνεται, θα είναι μάλλον από τις δυσκολότερες των τελευταίων δεκαετιών.

Όπως ήδη έχουν ανακοινώσει με επιστολές προς του γονείς ορισμένα Δημοτικά Σχολεία, η προσέλευση των μαθητών θα γίνει από διαφορετικές εισόδους για κάθε δύο τάξεις (Α-Β, Γ-Δ και Ε-ΣΤ), ενώ δεν θα επιτραπεί η είσοδος γονέων στον προαύλιο χώρο. Όλοι οι μαθητές υποχρεούνται να έχουν μαζί τους δύο μάσκες, εκ των οποίων τη μία θα τη φορούν μπαίνοντας στον προαύλιο χώρο. Δεν θα υπάρχει συγκέντρωση αγιασμού στον εξωτερικό χρόνο όπως γίνεται κάθε χρόνο, αλλά οι μαθητές θα περνούν κατευθείαν στις τάξεις, απ’ όπου θα περάσει ο ιερέας.

Από την πρώτη μέρα κιόλας, θα διανεμηθούν βιβλία και οι μαθητές θα αποχωρήσουν χωρίς να περάσουν σε διδακτικές ώρες.

Επίσης, όπως διαβεβαιώνει η αντιδήμαρχος Παιδείας – Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δράμας κα. Αναστασία Τόλιου-Δάντζερα, θα γίνει άμεσα η διανομή των παγουρίνων που υποσχέθηκε το Υπουργείο Παιδείας, ενώ θα δοθούν και οι σχετικές μάσκες.

FROSO XARALAMPIDOU

Κενά- τάξεις ΖΕΠ – Προσφυγόπουλα

Μιλώντας με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα. Φρόσω Χαραλαμπίδου, επισημαίνει αρχικά ότι τα περισσότερα κενά στα σχολεία έχουν καλυφθεί και προς το παρόν δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα σ’ αυτόν τον τομέα. «Δεν υπάρχει κάτι που δεν θα λειτουργήσει είπε χαρακτηριστικά, ενώ ήδη όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται, θα πρέπει να έχουν δηλώσει αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ώστε να αντικατασταθούν».

Επίσης, όσον αφορά τις Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ και τα ενισχυτικά Φροντιστηριακά Τμήματα ΖΕΠ που δημιουργούνται για την υποστήριξη της ένταξης των μαθητών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (αλλοδαπούς, παλιννοστούντες, ρομά, μουσουλμανόπαιδες) στο ελληνικό σχολείο με κύριο αντικείμενο την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, αλλά και τη διδακτική στήριξη σε άλλα αντικείμενα, ώστε να διευκολύνεται η προσαρμογή και παραμονή τους στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα και αυτά έχουν καλυφθεί.

Μεταφορά μαθητών

Σ’ αυτό το σημείο, να πούμε ότι για το ζήτημα των προσφυγόπουλων από τη Δομή Φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, τα παιδιά αυτά θα οριστούν σε ποια σχολεία θα πάνε σήμερα το πρωί, παρ’ όλα αυτά όμως, υπάρχει πρόβλημα με τη μετακίνησή τους.

Σύμφωνα με το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης το έργο της μεταφοράς των μαθητών και θα ξεκινήσουν κανονικά από το πρωί της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά το ζήτημα με τη μεταφορά των προσφυγόπουλων από τη Δομή στη ΒΙ.ΠΕ., το θέμα έχει κολλήσει στην άρνηση των μεταφορέων, οι οποίοι διαφωνούν με την τιμή που δίνει το κράτος, θεωρώντας ότι είναι πολύ χαμηλή και άρα δεν τους συμφέρει να αναλάβουν το έργο. Εξελίξεις για το θέμα προφανώς θα υπάρξουν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Αγιασμός – Μάσκες

Αναφορικά με το ζήτημα της χρήσης μασκών, η κα. Χαραλαμπίδου επισημαίνει ότι «οι μάσκες είναι υποχρεωτικές, εκτός από περιπτώσεις όπου υπάρχουν συγκεκριμένες ασθένειες στα παιδιά, οι οποίες όμως θα πρέπει να αποδεικνύονται με ιατρική γνωμάτευση».

Στην ερώτηση αν παιδιά που δεν φορούν μάσκες θα εισέρχονται στο σχολείο, η προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας είναι ξεκάθαρη: «Τα παιδιά που δεν φορούν μάσκες δεν θα μπαίνουν στα σχολεία, όπως ορίζει η εγκύκλιος του Υπουργείου».

Όσον αφορά το ζήτημα του αγιασμού, αυτός θα πραγματοποιηθεί στις τάξεις από τον ιερέα, ενώ δεν θα επιτραπούν γονείς στον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς δεν θα υπάρξει καμιά συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο. Αν και δίνεται η δυνατότητα στις διευθύνσεις των σχολείων να ορίσουν τον τρόπο του αγιασμού ανάλογα με τα μέτρα προφύλαξης.

Πάντως, κατά την πρώτη μέρα Δευτέρα, οι μαθητές θα πάνε μόνο για τον αγιασμό και θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις σχολικές τσάντες ώστε να παραλάβουν και τα βιβλία τους. Σύμφωνα με τις πρώτες επιστολές που άρχισαν να στέλνονται από τα σχολεία προς τους γονείς για τον αγιασμό, γίνεται γνωστό ότι δεν θα επιτραπούν γονείς στον προαύλιο χώρο, οι αγιασμοί θα γίνουν περίπου στις 10.30 το πρωί, και μέχρι τις 11.30 -12.00 οι μαθητές θα έχουν αποχωρήσει.

Ερωτώμενη πάντως η κα. Χαραλαμπίδου αν έχουν υπάρξει οχλήσεις προς εκπαιδευτικούς στη Δράμα για τις μάσκες, απάντησε ότι κάποιο σχολείο στην πόλη της Δράμας έχει λάβει σχετική επιστολή, στην οποία γίνεται λόγος για τη μη χρήση μασκών από τα παιδιά τους. Περισσότερα στοιχεία δεν μας έδωσε επ’ αυτού και σημείωσε ότι η επιστολή θα προωθηθεί στο Υπ. Παιδείας.

Καθαρισμός σχολείων κ.α.

Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε επίσης με την αρμόδια αντιδήμαρχο Δήμου Δράμας για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Αναστασία Τόλιου-Δάντζερα, την οποία ρωτήσαμε για τις ετοιμασίες στο πλαίσιο του έργου ευθύνης του Δήμου, τον καθαρισμό κυρίως, αλλά και το ζήτημα των μασκών. Όπως είναι γνωστό, οι μάσκες και τα παγούρια θα δοθούν στους μαθητές μέσω των Δήμων.

Όπως τόνισε με δήλωσή της στον «Π.Τ.» η κα. Τόλιου, «η Σχολική Επιτροπή, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και η δημοτική αρχή κάτω από συνθήκες άριστης συνεργασίας μεριμνούμε για όλες τις απαραίτητες διαδικασίες οι οποίες ολοκληρώνονται με το χτύπημα του κουδουνιού φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών».

Αναφορικά με το ζήτημα καθαριστριών, σημείωσε ότι «με την υπογραφή των συμβάσεών τους χθες, τοποθετήθηκαν στις σχολικές μονάδες και ανέλαβαν άμεσα τα καθήκοντά τους. Στο σημείο αυτό να αναφέρω πως χωρίς δεύτερη σκέψη αποφασίσαμε και με την σύμφωνη γνώμη των αντιπολιτεύσεων, καθώς ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών που εγκρίθηκε ήταν λιγότερος απ’ αυτόν που ζητήσαμε, να καλύψουμε με ιδίους πόρους του Δήμου την αύξηση του ωραρίου εργασίας των καθαριστριών μερικής απασχόλησης, για να διατηρούνται καθαρές οι σχολικές μονάδες. Έχουν σταλεί τα απαραίτητα υλικά καθαριότητα και απολύμανσης».

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι, ενώ η δημοτική αρχή συμφώνησε με τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την αύξηση του ωραρίου των καθαριστριών, μέχρι χθες όμως δεν είχε πραγματοποιηθεί η αναγκαία έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να επισημοποιηθεί η θέση του Δήμου. Όπως τόνισε χθες για το θέμα στον «Π.Τ.» ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Μιχάλης Μλεκάνης, «η απόφαση αυτή θα πρέπει να περάσει από την Αποκεντρωμένη και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ για να ισχύσει. Μέχρι τότε, μεγάλα σχολεία του Δήμου, θα έχουν καθαρίστρια που θα πληρώνεται για 3 ώρες την ημέρα!»

Αναφερόμενη στο ζήτημα του καθαρισμού των σχολείων στον περιβάλλοντα χώρο η κα. Τόλιου, σημειώνει ότι ο Δήμος «βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους διευθυντές και αυτό μας βοηθάει να λύνουμε και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που ανακύπτουν. Έχουμε επισκεφθεί αρκετά σχολεία και δεν θα σταματήσουμε να το κάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς».

Όσον αφορά πάντως η διανομή των παγουριών που έχουν αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας, «η διανομή ολοκληρώνεται σήμερα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, το αργότερο μέχρι το πρωί της Δευτέρας, θα βρίσκονται στα σχολεία μας και οι μάσκες των μαθητών μας. Διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα στις χαρές και στις δυσκολίες των εκπαιδευτικών και μαθητών μας», καταλήγει η κα. Τόλιου.