Home > νέα > «Χρειάζεται πολιτική βούληση για να ενεργοποιήσει η Ελλάδα τα ενεργειακά της κοιτάσματα» -Χ. Κεφαλίδου: «Η Ελλάδα, νομίζω, αυτή τη στιγμή πρέπει με γρήγορους ρυθμούς και με συναινέσεις να εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα»

«Χρειάζεται πολιτική βούληση για να ενεργοποιήσει η Ελλάδα τα ενεργειακά της κοιτάσματα» -Χ. Κεφαλίδου: «Η Ελλάδα, νομίζω, αυτή τη στιγμή πρέπει με γρήγορους ρυθμούς και με συναινέσεις να εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα»

Εκδήλωση για την ενεργειακή κρίση και τις γεωστρατηγικές προκλήσεις

«Χρειάζεται πολιτική βούληση

για να ενεργοποιήσει η Ελλάδα

τα ενεργειακά της κοιτάσματα»

Στη Δράμα Γ. Μανιάτης, Κ. Υφαντής και Γ. Πολίτης μίλησαν στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου Δράμας

Χ. Κεφαλίδου: «Η Ελλάδα, νομίζω, αυτή τη στιγμή πρέπει με γρήγορους ρυθμούς και με συναινέσεις να εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΙΑ πραγματικά κατάμεστη αίθουσα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου, εκδήλωση με κεντρικό θέμα: «Ενεργειακή Κρίση: Η Ελλάδα στο κατώφλι της Νέας Εποχής και γεωστρατηγικές προκλήσεις».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού Δράμας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κα. Χαράς Κεφαλίδου. Ομιλητές ήταν ο κ. Γιάννης Μανιάτης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, στα επιστημονικά πεδία: Συστήματα και Πολιτικές Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ενεργειακά Συστήματα και Κλιματική Αλλαγή, Καινοτομία και Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα και ο κ. Κωνσταντίνος Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στα επιστημονικά πεδία: Διεθνείς Σχέσεις με Έμφαση στις Σπουδές Ασφάλειας και στη Θεωρία των Διεθνών Σχέσεων και την Εξωτερική Πολιτική. Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πολίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο η αίθουσα  πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας, όσο και το φουαγιέ του ισογείου του δημαρχείου ήταν κατάμεστα από κόσμο που θέλησε να παρακολουθήσει τους αξιόλογους ομιλητές.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ζιμπίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δράμας και άλλων Δήμων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα Όλγα Βασιλείου, οι πρώην Βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Παπουτσής, Ανέστης Σαατσόγλου και Σταύρος Παπαδόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης. Την εκδήλωση προλόγισε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Δράμας κ. Γιάννης Παπουτσής και στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους ομιλητές.

Μανιάτης: «Η φύση μας τα έχει χαρίσει όλα»

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν οι ομιλητές, με πρώτο τον κ. Μανιάτη, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «το ενεργειακό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη, απασχολεί και την Ελλάδα», συμπληρώνοντας φυσικά, ότι, «απασχολεί την κάθε επιχείρηση και το κάθε νοικοκυριό. Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι εάν καταλάβουμε τι μας έχει χαρίσει η φύση και σε επίπεδο κοιτασμάτων, αλλά και σε επίπεδο φυσικών δυνάμεων του ήλιου και του αέρα, τότε μπορούμε πραγματικά να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία της πατρίδας μας»,, είπε.

Τόνισε ακόμα, ότι «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε από αυτή τη μιζέρια που έχει χτυπήσει τον τόπο μας την τελευταία δεκαετία να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και την επόμενη δεκαετία να γίνουμε μια χώρα, έτσι ακριβώς όπως μας ταιριάζει και όπως θέλουν όλοι οι Έλληνες».

Ερωτώμενος για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, εξήγησε: «Η φύση μάς τα έχει χαρίσει όλα. Απλά εμείς μέχρι σήμερα δεν συμπεριφερθήκαμε σε αυτά που μας χάρισε η φύση με τον τρόπο που θα έπρεπε. Για να ξεκινήσουμε, λοιπόν, τώρα μια νέα προσπάθεια θα πρέπει πρώτα από όλα να υπάρχει πολιτική βούληση. Να είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση, η κάθε Κυβέρνηση, αλλά και συνολικότερα το πολιτικό σύστημα της χώρας, θέλει πραγματικά να αξιοποιήσει αυτά τα οποία βρίσκονται στον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας.

Το δεύτερο, είναι να πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι ως κοινωνία, ότι όλα αυτά δεν γίνονται με κανένα μαγικό τρόπο, δεν πέφτει το μάννα εξ ουρανού. Χρειάζεται πολλή δουλειά. Χρειάζεται πολλή συνεννόηση μεταξύ μας. Χρειάζεται και πολύ δημοκρατικός διάλογος. Όλα αυτά όμως έχουν μια βασική προϋπόθεση, την ειλικρίνεια μεταξύ μας. Και την πίστη ότι η Ελλάδα μπορεί να ανέβει πολλά-πολλά επίπεδα γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αναβάθμισης, προκείμενου να γίνει έτσι όπως πιστεύω ότι μπορεί να γίνει, μια από τις σημαντικότερες πηγές τροφοδοσίας ολόκληρης της Ευρώπης σε ενεργειακά αγαθά. Πολύ περισσότερο τώρα, αυτό το χρονικό διάστημα, που η Ευρώπη είναι απελπισμένη για ενεργειακά αγαθά, μπορούμε εμείς να αδράξουμε την ευκαιρία και να γίνουμε μία πολύ σοβαρή πύλη τροφοδοσίας ολόκληρης της Ευρώπης, με αυτό που κυρίως της λείπει. Αυτό τελικά θα μας δώσει μια πολύ σημαντική ώθηση και βοήθεια στα Εθνικά μας θέματα, διότι οι εταίροι μας θα καταλάβουν ότι μας έχουν πολλή ανάγκη και τους συμφέρει η Ελλάδα να αναπτυχθεί έτσι όπως πρέπει».

Υφαντής: «Στην κόψη του ξυραφιού»

Με τη σειρά του, ο κ. Υφαντής στις δηλώσεις του, σημείωσε ότι, «αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να συζητάμε. Να εμπλουτίζουμε την ελληνική δημόσια σφαίρα, γιατί βαδίζουμε από κρίση σε κρίση. Τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά, στην κόψη του ξυραφιού βρισκόμαστε πάντοτε. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος, αλλά χρειάζεται αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος και του χρέους και η κα Κεφαλίδου τα έχει όλα αυτά σε πολύ μεγάλο βαθμό και για αυτό την ευχαριστώ πολύ».

Πολίτης: Αισιόδοξος για τα ελληνοτουρκικά

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έκανε και ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Πολίτης σημειώνοντας αρχικά ότι οι δύο ομιλητές «είναι εγγύηση. Δεν ξέρει κανείς στη χώρα καλύτερα από εκείνους τα δύο βάσανα που έχουμε αυτή την περίοδο, η ενεργειακή κρίση και τα Ελληνοτουρκικά».

Ερωτώμενος από τον «Πρωινό Τύπο» για το πώς βλέπει με τη δική του κριτική ματιά το βραχύ μέλλον της χώρας, σημείωσε: «Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ο Ερντογάν. Μου είπε ένας Τούρκος δημοσιογράφος ένα ωραίο. Μου λέει “για σκεφτείτε να κάνει κάτι και να χάσει. Εδώ δεν είναι Ελλάδα, θα τον κρεμάσουν άμα χάσει”. Επομένως δεν θα τολμήσει τίποτα. Η ρητορική του, όμως, είναι επικίνδυνη. Και επικίνδυνη ρητορική δημιουργεί ατυχήματα. Ο φόβος, λοιπόν, είναι το ατύχημα». «Στα ενεργειακά υπάρχει φως. Δεν υπάρχει για φέτος. Υπάρχει όμως για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Πολίτης.

Κεφαλίδου: «Θέλουμε απαντήσεις…»

Με τη σειρά της η κα. Κεφαλίδου, εξήρε τις προσωπικότητες των ομιλητών, ενώ αναφερόμενη στην εκδήλωση, είπε: «Δεν ήρθαμε για να έχουμε παράλληλους μονολόγους. Ήρθαμε για να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία, με ένα θέμα που θεωρώ ότι δεν είναι μόνο σημερινό. Θα μας απασχολήσει ως Ελλάδα και σίγουρα ως Δράμα και τα επόμενα χρόνια. Ενέργεια, οικονομία, γεωστρατηγική σημασία της περιοχής μας, αλλά και των ενεργειακών μας πόρων, Εθνικά θέματα».

Ακόμα, η ίδια, χαρακτήρισε ως συγκινητική την παρουσία του κόσμου, τονίζοντας: «Χαίρομαι γιατί δείχνει ότι πραγματικά και ο κόσμος της Δράμας μοιράζεται αγωνίες, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε απαντήσεις, θέλουμε να ξέρουμε τις μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα και κυρίως με ποιον τρόπο πρέπει εμείς να ετοιμαστούμε για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις των καιρών που είναι μεγάλες οι αβεβαιότητες. Η Ευρώπη δείχνει ότι δεν έχει βρει ακόμη τον τρόπο για να μπορέσει να τα διαχειριστεί, αλλά η Ελλάδα, νομίζω, αυτή τη στιγμή πρέπει με γρήγορους ρυθμούς και με συναινέσεις να εκπέμπει ένα θετικό μήνυμα σε ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις μοναδικές δυνατότητες που έχει στο κομμάτι της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».