Home > Πρώτο Θέμα > Ιδιαίτερα αυξημένα τα περιστατικά της βίας κατά γυναικών στη Δράμα από την περίοδο της πανδημίας

Ιδιαίτερα αυξημένα τα περιστατικά της βίας κατά γυναικών στη Δράμα από την περίοδο της πανδημίας

Συντριπτικά τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στη Δράμα

Ιδιαίτερα αυξημένα τα περιστατικά

της βίας κατά γυναικών στη Δράμα

από την περίοδο της πανδημίας

► Δηλώσεις από τους ομιλητές κα. Καμπάκη-Βουγιουκλή και κ. Μωυσίδη για τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας και την σεξιστική γλώσσα

► Παπαεμμανουήλ – Πούλιος – Μπανά: Να αρχίσουμε να μιλάμε για να μεταλαμπαδεύσουμε  το μήνυμα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ σεξισμός και ενδοοικογενειακή βία, ήταν το αρκετά ενδιαφέρον θέμα το οποίο αναπτύχθηκε το βράδυ της Κυριακής 27 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, συνδιοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας. Ομιλητές, η  κα. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κ. Νευροκοπίου κα. Ιγνάτιος Μωυσίδης.

Το θέμα της κας. Καμπάκη-Βουγιουκλή, ήταν: «Γλωσσικές εκφάνσεις διαφοροποίησης κατά φύλο – Γλωσσικός σεξισμός», ενώ ο κ. Μωυσίδης ανέλυσε το θέμα: «Η ενδοοικογενειακή βία στο Νομό Δράμας και στοιχεία για τις οικιακές ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2022. Διερεύνηση του ρόλου της πανδημίας».

Τις δύο ομιλίες συνόδευε η προβολή επίκαιρων πληροφοριακών στοιχείων και ενημερωτικού υλικού, ενώ ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων με τους ομιλητές.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε ερμηνευτική ανάγνωση από τους δικηγόρους κα. Ευθυμία Λαζαρίδου και κ. Αναστάσιο Πούλιο, σύντομων διηγημάτων με θέμα τη βία κατά των γυναικών, τα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη συλλογική έκδοση  «Ημερολόγιο 2023 – Βία κατά των Γυναικών» της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης που μόλις κυκλοφόρησε (εκδόσεις Ρώμη, Νοέμβριος 2022).

Επίσης, εκτέθηκε ένας πίνακας της Θεσσαλονικιάς εικαστικού Εμιλίας Ξανθοπούλου, ο οποίος είναι το πορτρέτο μίας νεαρής γυναίκας και αναφέρεται, με ιδιαίτερη επιδραστική δύναμη, στη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.

Μωυσίδης: Υπάρχει συσχέτιση της πανδημίας με την ενδοοικογενειακή βία
Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε αρχικά ο κ. Μωυσίδης, σημειώνοντας αρχικά ότι παρουσίασε στοιχεία για τις «οικιακές ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα», ενώ μίλησε «για τις υποθέσεις της ενδοοικογενειακής βίας που απασχόλησαν το νομό Δράμας, εξετάζοντας και διερευνώντας συγχρόνως το ρόλο της πανδημίας».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μωυσίδης, «από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, φαίνεται ότι υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα στις συνθήκες της πανδημίας και στην ενδοοικογενειακή βία η οποία παρουσιάζεται αυξημένη».

Ερωτώμενος από τον «Π.Τ.» αν στο Νομό μας έχουμε αύξηση περιστατικών, απαντάει καταφατικά και εξηγεί: «Έχουμε αύξηση τα χρόνια 2021-2022 και μετά τα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουμε μια σαφή αριθμητική αύξηση των υποθέσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και θεωρούμε σίγουρα ότι οι αρνητικές συνθήκες της πανδημίας, η απομόνωση, η αύξηση των οικογενειακών επεισοδίων, οι καταχρήσεις ουσιών, η έξαρση των ψυχικών προβλημάτων, έχουν διαδραματίσει κάποιο ρόλο».

Ερωτώμενος σχετικά με τα ποσοστά στη Δράμα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ο κ. Μωυσίδης επεσήμανε: «Δεν έχω πανελλαδικά στοιχεία. Με μια ματιά στα στοιχεία του Αρχηγείου μας, βλέπει κανείς ότι παντού υπάρχει αύξηση. Στη Δράμα όμως τα δυο τελευταία χρόνια είναι μεγαλύτερη η αύξηση».

Απαντώντας στον «Π.Τ.»,  σε ποιες κατηγορίες καταγράφονται κυρίως τα περιστατικά, όπως παιδική κακοποίηση, βία κατά των γυναικών και άλλα, ο ίδιος διευκρινίζει: «Έχει αυξηθεί σημαντικά η σωματική βία κατά των γυναικών. Ενώ τα χρόνια πριν από την πανδημία, η πλειοψηφία των αδικημάτων ήταν λεκτικής ψυχολογικής βίας, βλέπουμε ότι τώρα έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα περιστατικά κακοποίησης κυρίως στις γυναίκες».

Καμπάκη-Βουγιουκλή: Σημαντικός ο ρόλος του σχολείου

Αναφερόμενη στο θέμα που έθιξε η κα. Καμπάκη-Βουγιουκλή,  για το κατά πόσο η γλώσσα είναι σεξιστική επισημαίνει ότι, «το σημαντικό είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε την γλώσσα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προσβάλουμε ποτέ κανέναν, ούτε τις γυναίκες, ούτε τους άντρες».

Σε ερώτηση του «Π.Τ.» αν περιστατικά βίας ξεκινούν από την λεκτική βία, σημειώνει ότι «έχουν πολύ μεγάλη σχέση με την γλώσσα. Γιατί η γλώσσα είναι ένα όργανο που χρησιμοποιούμε καθημερινά, είναι όργανο επικοινωνίας. Επομένως, η γλώσσα είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά πληγές. Πολλές φορές η λάθος χρήση της, μπορεί να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις».

Στην ερώτηση επίσης από τον «Π.Τ.» αν η λεκτική βία μας δίνει πιθανότατα μηνύματα τα οποία θα οδηγήσουν σε σωματική βία απαντάει θετικά: «Βεβαίως μας δίνουν μηνύματα. Όταν λες θα σου δώσω μια, θα σε χτυπήσω και το λες συνέχεια, κάποια στιγμή θα το κάνεις».

Στην ερώτηση για το κατά πόσο εύκολο είναι να αλλάξει ο σεξισμός στη γλώσσα, η ίδια επισημαίνει: «Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο γιατί έχουν δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Επομένως είναι απαραίτητο να γίνει από το σχολείο κάτι. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του σχολείου, αλλά και ο ρόλος της οικογένειας. Οι δάσκαλοι ειδικά και γενικά ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντικός, γιατί, ακόμα και ένα βιβλίο με σεξιστικά πρότυπα, μπορεί από έναν καλό δάσκαλο να χρησιμοποιηθεί ως το κακό παράδειγμα. Αντίθετα, ένα βιβλίο που έχει μέσα θετικά πρότυπα, ένας δάσκαλος που δεν ξέρει να το παρουσιάσει, μπορεί να το παρουσιάσει λάθος στα παιδιά».

Δηλώσεις Παπαεμμανουήλ, Πούλιου, Μπανά

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε ότι οι ομιλίες αυτές είναι πάντα προς τη θετική κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι «είναι ενδεικτικό το πόσο αυτό το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας έχει αυξητικές τάσεις και οφείλουμε μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, να μεταλαμπαδεύσουμε το μήνυμα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών».

Στις δηλώσεις του ο  πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος, σημείωσε ότι «είναι η εποχή που πρέπει να σταματήσουμε να κλείνουμε το στόμα, να μιλάμε όλοι μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί και στη χώρα μας όπως και παγκοσμίως».

Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών κα. Μπανά, σημείωσε ότι «είναι μια πολυσυλλεκτική βραδιά, συνδυάζοντας λόγο και τέχνη, όσον αφορά την ανάδειξη του γυναικείου ζητήματος, που κάτω από τις δεδομένες συνθήκες της παρατεταμένης πανδημίας, είναι σε πλήρη έξαρση τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και όχι μόνο δυστυχώς».

Τόνισε μάλιστα η ίδια ότι «είναι σημαντικό να αναδεικνύεται το θέμα αυτό και δεν πρέπει να αρκούμαστε σε μια ημέρα το χρόνο, αλλά είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο και πρέπει να είναι στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων και της επικαιρότητας όλο το χρόνο».