Home > Πρώτο Θέμα > Δήμαρχος Δοξάτου: «Αν οι συνδημότες μου αποφασίσουν να κοπεί το νερό στην Καβάλα, τότε θα το κόψουμε…»

Δήμαρχος Δοξάτου: «Αν οι συνδημότες μου αποφασίσουν να κοπεί το νερό στην Καβάλα, τότε θα το κόψουμε…»

Σε άλλη διάσταση περνάει το ζήτημα της εκμετάλλευσης των πηγών Δοξάτου από την Καβάλα

Δήμαρχος Δοξάτου: «Αν οι συνδημότες μου

αποφασίσουν να κοπεί το νερό

στην Καβάλα, τότε θα το κόψουμε…»

Δαλακάκης: «Στόχος είναι να στεγνώσει ο κάμπος για να αγοράσουν φθηνά τη γη και να εξορύξουν τον λιγνίτη» – «Ο Δήμος Δοξάτου έχει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, ενώ η Καβάλα όχι…»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΝΕΑ διάσταση βάζει το ζήτημα του νερού των πηγών Δοξάτου που εκμεταλλεύεται η Καβάλα χωρίς να πληρώνει, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης. Όπως ανακοίνωσε πριν από μερικές ώρες στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δήμος Δοξάτου ξεκινάει γκάλοπ, για το αν θα πρέπει να κοπεί η υδροδότηση της πόλης της Καβάλας ή όχι. «Θα φτάσω να κάνω ακόμα και δημοψήφισμα…», επισημαίνει ο κ. Δαλακάκης, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ενώ ερωτώμενος για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες, τονίζει: «Ας με βάλουν και φυλακή…»

Αυτή είναι μια εισαγωγή που θα μας βάλει στο θέμα που ακολουθεί, και δίνει μια νέα διάσταση, στο όλο ζήτημα της ύδρευσης της πόλης και του Δήμου Καβάλας. Και για άλλη μια φορά, ο δήμαρχος Δοξάτου, μιλάει για τις πηγές, την χούντα που κάποτε όρισε ότι η Καβάλα θα υδρεύεται δωρεάν από τις αλλοτινές πηγές Κεφαλαρίου και σήμερα Δήμου Δοξάτου, ενώ στο όλο σκηνικό εμπλέκεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης, καθώς η εταιρεία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ που περνάει από τον κάμπο των Φιλίππων, αλλά και τις εκτάσεις του Δήμου Δοξάτου.

Η λειψυδρία στο Δήμο Δοξάτου

«Εμείς εδώ έχουμε ένα δεδομένο πρόβλημα», επισημαίνει αρχικά μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Δαλακάκης και ξεκαθαρίζει: «Ακόμα και τώρα, τον χειμώνα, όταν πας στις πλαζ της Καλαμίτσας, θα δεις τις ντουζιέρες να τρέχουν, γιατί οι χειμερινοί κολυμβητές θέλουν να έχουν νερό. Αντίθετα, το καλοκαίρι, που εμείς στο Δήμο μας χρειαζόμαστε το νερό κυρίως για τα χωράφια, αλλά και για να πιούμε στα σπίτια μας, εμείς φωνάζουμε την Πυροσβεστική για να γεμίσουμε τις δεξαμενές με δικό της νερό και μοιράζουμε σπίτι-σπίτι εμφιαλωμένα νερά. Και οι δύο υδροδοτούμαστε από τις ίδιες πηγές. Εμείς σε μια απόσταση ενάμιση χιλιομέτρου ευθεία γραμμή μένουμε χωρίς νερό.

Κι αυτό γίνεται, επειδή η Καβάλα εκμεταλλεύεται όλη την πηγή απευθείας με υδρομάστευση, η οποία με ελεύθερη ροή φτάνει μέχρι τα Αμισιανά κι εμείς πίνουμε νερό από γεώτρηση. Τα μηχανήματά μας φτάνουν στα όριά τους και διαλύονται και έχουμε έξτρα κόστος κάθε φορά».

Dalakakis_copy

Ο αγωγός προς την Κοινότητα Φιλίππων

Όπως υπενθυμίζει ο κ. Δαλάκης, «η χούντα έδωσε νερό στην Καβάλα χωρίς αντίτιμο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση όταν έδωσε νερό από τον Παράδεισο έβαλε αντίτιμο. Και βλέπουμε να έρχεται σήμερα ο υπουργός κ. Σταθάκης, μαζί με τον ΤΑΡ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί έργο στην Καβάλα για να πάρει κι άλλο νερό, για να το κατευθύνει στην Κοινότητα Φιλίππων, η οποία δεν έχει πρόβλημα λειψυδρίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι, αν υδροδοτηθεί άλλη μια περιοχή 15.000 κατοίκων, ενώ ήδη  παίρνουν νερό οι 70.000 κάτοικοι της Καβάλας, οι 15.000 κάτοικοι του Δήμου Δοξάτου θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα και στην οικιακή χρήση αλλά και στην άρδευση. Και τώρα κάνουν αυτή τη διαδικασία χωρίς να μας ρωτήσει κανένας».

Όπως μας ενημερώσει ο κ. Δαλάκης, την Πέμπτη βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με στελέχη του ΤΑΡ και τον ενημέρωσαν ότι «υπάρχουν δύο μικτές ομάδες εργασίας από υπαλλήλους του Υπ. Περιβάλλοντος, της ΔΕΥΑ Καβάλας και του ΤΑΡ, οι οποίοι τώρα προσπαθούν να κάνουν μελέτες για να πάρουν αδειοδότηση για το συγκεκριμένο έργο.

Το παράλογο του πράγματος είναι ότι αυτοί έχουν συμφωνήσει να κάνουν το έργο και έρχονται εκ των υστέρων να κάνουν μελέτες, για να αποδείξουν ότι εμείς έχουμε νερό, ενώ δεν έχουμε νερό. Εμείς, ευθέως αμφισβητούμε την όλη διαδικασία, η οποία είναι παράλογη. Η ουσία είναι ότι έχουμε πρόβλημα λειψυδρίας. Έχω αποστείλει έγγραφα στο Υπ. Εσωτερικών, με το οποίο ζητούσα να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Δοξάτου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και ακόμα δεν μας έχουν δώσει τίποτα. Αυτή τη στιγμή δεν τους ενδιαφέρει αν έχουμε πρόβλημα λειψυδρίας, ενώ τους ενδιαφέρει να πάνε νερό σε μια περιοχή που δεν έχει πρόβλημα λειψυδρίας».

Στην ερώτηση γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, ο κ. Δαλακάκης επισημαίνει ότι το θέμα είναι καθαρά εκλογικό και ψηφοθηρικό και τονίζει: «Και αν στην πορεία στεγνώσει και ο κάμπος, θα χάσει αξία η αγροτική μας γη και πολύ εύκολα στη συνέχεια θα βγει και ο λιγνίτης».

Όπως θυμίζει ο ίδιος, το Νοέμβριο είχε στείλει μια επιστολή στον ΤΑΡ για να δηλώσει ότι δεν έχει καμιά σχέση με τον λιγνίτη. Ενώ αντίθετα, «σε περίπτωση εξόρυξης, τότε θα έχετε την υποχρέωση ως ποινική ρήτρα, να καταβάλετε στο Δήμο Δοξάτου την αξία του λιγνιτικού κοιτάσματος, πράγμα το οποίο δεν έγινε».

Η Καβάλα πουλάει το δωρεάν νερό!

Αυτή τη στιγμή, ενώ ο Δήμος Καβάλας υδροδοτείται από τις πηγές Δοξάτου χωρίς να πληρώνει κανένα απολύτως αντίτιμο για το νερό, πουλάει το κυβικό με 1,55 ευρώ! «Από την άλλη πλευρά, εμείς βλέπουμε τα αντλιοστάσιά μας να διαλύονται και να μην μπορούμε να υδροδοτήσουμε τίποτα, ενώ παράλληλα το 2016, αντί ο Δήμος Καβάλας να έρθει σε συνεννόηση μαζί μας, έβαλε δικηγόρους για να αποδείξει ότι οι πηγές Δοξάτου είναι ιδιοκτησία τους και απέτυχε οικτρά. Μάλιστα διεκδικούσαν όχι μόνο τις πηγές, αλλά και το νέο Συνεδριακό Κέντρο στις πηγές, που σύντομα θα εγκαινιάσουμε! Ήθελαν να εγκαινιάσουν ακόμα και το μέγαρο αυτό!»

Γκάλοπ και δημοψήφισμα!

Αυτή τη στιγμή, ο κ. Δαλακάκης έχει ξεκινήσει ένα γκάλοπ μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για το αν οι δημότες Δοξάτου επιθυμούν να κοπεί ή όχι το νερό προς την Καβάλα. «Αλλά δεν θα μείνω εκεί, θα προκηρύξω δημοψήφισμα στο Δήμο μου. Επειδή βλέπω ότι δεν δέχονται το διάλογο και λειτουργούν όπως κάποτε η χούντα!»

Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα είναι αν πρέπει να κοπεί το νερό που δεν πληρώνει η Καβάλα, ή όχι. «Εάν οι δημότες μας πουν ότι πρέπει να κοπεί το νερό, τότε θα το κόψουμε».

Στην ερώτηση αν, σε μια θετική απάντηση από τους δημότες ότι πρέπει να κοπεί το νερό, εσείς ως δήμαρχος έχετε το δικαίωμα να κλείσετε το νερό, τι θα γίνει μετά, ο κ. Δαλακάκης απάντησε: «Δεν θα έχει η Καβάλα νερό».

Στην ερώτηση τι θα γίνει νομικά, σε περίπτωση που επέμβει ο εισαγγελέας, ο κ. Δαλακάκης έδωσε την εξής απάντηση: «Η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Αν η Δικαιοσύνη κρίνει ότι θα πρέπει να πάμε όλοι φυλακή, θα πάμε όλοι στη φυλακή. Αλλά χωρίς νερό δεν θα μείνουμε».

Στην επόμενη ερώτηση, αν ο εισαγγελέας δώσει εντολή να συλληφθείτε ως δήμαρχος, τότε τι δικαιώματα έχετε εσείς νομικά, ως ένας που κλείνει το νερό για μια πόλη; «Εάν έρθουν και με συλλάβουν γι’ αυτό το γεγονός, καλώς να έρθουν να με συλλάβουν. Κι όταν γίνει η δίκη, θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Εάν η ποινή μου είναι να εκπέσω από δήμαρχος, καλώς να γίνει να εκπέσω από δήμαρχος. Αυτό είναι ζήτημα επιβίωσης πλέον».