Home > νέα > Δ. Ράγιας: «Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία αναγνωρίζει τα φαρμακεία σαν κέντρα παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»

Δ. Ράγιας: «Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία αναγνωρίζει τα φαρμακεία σαν κέντρα παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»

Δ. Ράγιας: «Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία αναγνωρίζει τα φαρμακεία

σαν κέντρα παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ν. Δράμας

κ. Δ. Ράγιας μιλάει στον «Π.Τ.»

 Και επίσημα πλέον η αναγνώριση και δυνατότητα διενέργειας

εποχιακού και αντιτετανικού εμβολιασμού στα φαρμακεία 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε ο νόμος στον οποίο μεταξύ άλλων περιέχεται το άρθρο σχετικά με την αναγνώριση και τη δυνατότητα διενέργειας εποχιακού και αντιτετανικού εμβολιασμού από τα φαρμακεία στη χώρα μας.

Ουσιαστικά, για πρώτη φορά θεσμοθετείται στην Ελλάδα και αναγνωρίζεται από την πολιτεία η σημασία και η συμβολή των φαρμακείων της χώρας ως κέντρων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο.

Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ν. Δράμας, κ. Δημήτρη Ράγια.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, όπως σημείωσε ο κ. Ράγιας, καθώς είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία αναγνωρίζει κατά κάποιον τρόπο τα φαρμακεία σαν κέντρα παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Ήδη για τις δυο περιπτώσεις που αναφέρεται ο τελευταίος νόμος, το αντιγριπικό και αντιτετανικό εμβόλιο, στο συντριπτικό του ποσοστό γίνεται στα φαρμακεία, αλλά γινόταν άτυπα μέχρι τώρα. Θα μπορεί να γίνεται όπως αναφέρει ο νόμος μετά από κάποια πιστοποίηση. Το θέμα της πιστοποίησης θα εξεταστεί από την πολιτεία σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ώστε να γίνεται οργανωμένα με κάποιες στάνταρ διαδικασίες, ομοιόμορφα σε όλα τα φαρμακεία. Θα είναι πλέον μια υπηρεσία που θα παρέχεται από τα φαρμακεία προς το κοινό επίσημα και αναγνωρισμένα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ράγιας.

Αυτή η δυνατότητα που δίνεται πλέον στα φαρμακεία, όπως ανέφερε ο κ. Ράγιας, πρόκειται να διευκολύνει τους πολίτες αλλά και να αποσυμφορήσει το σύστημα υγείας.

«Την περίοδο που γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός, τους μήνες δηλαδή Οκτώβριο και Νοέμβριο, οι πολίτες πηγαίνουν στον γιατρό ώστε να τους συνταγογραφήσει το αντιγριπικό εμβόλιο και μετά πηγαίνουν με την συνταγή στο φαρμακείο. Εννέα στους δέκα πολίτες, θα κάνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στο φαρμακείο. Θεωρώ ότι είναι πρέπον και σωστό να αναγνωριστεί, εξήγησε ο κ. Ράγιας.

farmakeio

Τοποθέτηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Δελτίο τύπου σχετικά με τα οφέλη στη Δημόσια Υγεία από την θεσμοθέτηση των εμβολιασμών στα φαρμακεία, απέστειλε στα μέσα ενημέρωσης και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

«Η εξέλιξη αυτή είναι ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας για μία σειρά από λόγους όπως :

– Για πρώτη φορά θεσμοθετείται στην Ελλάδα και αναγνωρίζεται από την Πολιτεία η σημασία και η συμβολή των Φαρμακείων της χώρας ως κέντρων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αυτή τη φορά με έναν πρώτο, αρχικό, σαφή και συγκεκριμένο τρόπο.

– Αποτελεί εξέλιξη που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το πνεύμα της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της γρίπης που ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organisation).

Ο Π.Ο.Υ. ήδη από το 2011 έχει εκδώσει και επικαιροποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατευθυντήριες οδηγίες για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις παροχής επαρκών και κατάλληλων φαρμακευτικών υπηρεσιών (W.H.O., Technical Report Series, No. 961, 2011),) στις οποίες, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Φαρμακοποιός πρέπει να ασκεί και τον ρόλο του εμβολιαστή, συμμετέχοντας σε εμβολιαστικά προγράμματα, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη και συμβάλλοντας με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ανοσοποίησης του πληθυσμού.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια Υγείας και Τροφίμων προωθεί προτάσεις για την απλοποίηση και τη διεύρυνση ευκαιριών στην εμβολιαστική παροχή, συμπεριλαμβάνοντας και τα Φαρμακεία της κοινότητας, ως δομές αξιοποίησης για τον σκοπό αυτό.

Η Επιτροπή θεωρεί τους φαρμακοποιούς και τους Συλλόγους τους ως ενεργούς παράγοντες και παράγοντες ενίσχυσης στη συλλογική προσπάθεια να διευρυνθεί η πρόσβαση και να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Euporean Commision, Directorate General for Health & Food Safety, 24-4-2018).

– Σε διεθνές επίπεδο, άνω του 20% των Φαρμακείων (Σ.Σ.: περισσότερα από 200.000 Φαρμακεία διεθνώς, ειδικά στις Ανεπτυγμένες χώρες) αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού της κοινότητας, απευθυνόμενα αθροιστικά σε πληθυσμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ατόμων, σε 20 χώρες διεθνώς.

– Οι χώρες εκείνες, στις οποίες διεθνώς επιτρέπεται, αναγνωρίζεται και στηρίζεται θεσμικά από την Πολιτεία ο αντιγριπικός εμβολιασμός από τα Φαρμακεία, επιτυγχάνουν κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, άρα πολύ καλύτερη ανοσολογική κάλυψη του πληθυσμού, σε σύγκριση με εκείνες τις χώρες που στις οποίες δεν προβλέπεται η ενεργή συμβολή των Φαρμακείων στον αντιγριπικό εποχιακό εμβολιασμό.

– Στην Ελλάδα διενεργούνται ετησίως από 1 ως και 2 εκατομύρια αντιγριπικοί εμβολιασμοί κάθε χρόνο (περίπου 2,2 εκατομ. εμβολιασμοί για το 2018-2019), και δεκάδες χιλιάδες αντιτετανικοί εμβολιασμοί.

Το ποσοστό των εμβολιασμών αυτών που διενεργούνται από τα Φαρμακεία στην Ελλάδα ξεπερνά το 90% του συνόλου, εδώ και πολλά συνεχόμενα χρόνια μέχρι σήμερα.

Οι Φαρμακοποιοί στο πλαίσιο του διακριτού τους ρόλου στην υπόθεση της Δημόσιας Υγείας, ενημερώνουν για την αξία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού , παρέχουν οδηγίες και συμβουλές για την εμβολιαστική διαδικασία και διενεργούν τους εμβολιασμούς μετά την συνταγογράφηση από τους γιατρούς .

Η νομοθετική εξέλιξη λοιπόν αυτή αποτελεί στην ουσία την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου του φαρμακοποιού της κοινότητας στην εποχιακή πρόληψη έναντι της γρίπης και στην πρόληψη έναντι του τετάνου, που συνοψίζεται στην ενημέρωση των ομάδων υψηλού κινδύνου και ολόκληρου του πληθυσμού για την ανάγκη εμβολιασμού.

Αποτελεί κυρίως όμως αδιαμφισβήτητη απόδειξη του γεγονότος οτι οι Φαρμακοποιοί μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , προς όφελος του πληθυσμού αλλά και με σαφή θετικά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση δαπανών λόγω της άμεσης σχέσης με τους ασθενείς και της επιρροής τους σε θέματα πρόληψης και φαρμακευτικής αγωγής».