Home > νέα > «Δεν έρχονται Ογκολόγοι στη Δράμα γιατί δεν υπάρχει Μονάδα Χημειοθεραπείας» – Κασαράκης: «Νομίζω ότι είναι εύκολο να δημιουργηθεί», υπάρχουν άτομα που θέλουν να έρθουν στη Δράμα

«Δεν έρχονται Ογκολόγοι στη Δράμα γιατί δεν υπάρχει Μονάδα Χημειοθεραπείας» – Κασαράκης: «Νομίζω ότι είναι εύκολο να δημιουργηθεί», υπάρχουν άτομα που θέλουν να έρθουν στη Δράμα

Δηλώσεις του Ογκολόγου κ. Κασαράκη στον «Πρωινό Τύπο»

«Δεν έρχονται Ογκολόγοι

στη Δράμα γιατί δεν υπάρχει

Μονάδα Χημειοθεραπείας»

Κασαράκης: «Νομίζω ότι είναι εύκολο να δημιουργηθεί», υπάρχουν άτομα που θέλουν να έρθουν στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τον καρκίνο του παγκρέατος, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 13 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας, με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, στην αίθουσα του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Η 13η Νοεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον καρκίνο του παγκρέατος και η ημερίδα αυτή έγινε προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση προς τους συμπολίτες μας. Ομιλητές ήταν οι γιατροί κ.κ. Δημήτρης Κασαράκης, Ογκολόγος – Παθολόγος και Μιχάλης Κιρμανίδης, χειρουργός του Νοσοκομείου Δράμας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν όσα είπε ο κ. Κασαράκης, σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας Μονάδας Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Δράμας, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2019 λειτουργεί Ογκολογικό Ιατρείο στο Νοσοκομείο Δράμας κάθε Παρασκευή. Ο ίδιος στο παρελθόν έχει υποστηρίξει πολλάκις την αναγκαιότητα της δημιουργίας Μονάδας Χημειοθεραπείας στη Δράμα.

Σε ερώτηση του «Πρωινού Τύπου», σχετικά με το πού βρίσκεται σήμερα το ζήτημα της λειτουργίας του Ογκολογικού Ιατρείου που λειτουργεί κάθε Παρασκευή, σημειώνει ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του μέχρι σήμερα, έχουν ανοίξει 900 νέες καρτέλες ασθενών, ενώ τονίζει ιδιαίτερα, ότι «το Ογκολογικό στη Δράμα είναι απαραίτητο, γιατί υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία του κόσμου το να μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη ή στην Καβάλα».

Όπως σημείωσε μάλιστα, «ο αξιότιμο βουλευτής και συνάδελφος κ. Μπλούχος, έχει κάνει το Οργανόγραμμα, έχει πάρει την έγκριση για ίδρυση Ογκολογικού Τμήματος. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω ποιες είναι οι διαδικασίες και πώς θα το θέσει σε εφαρμογή».

Ερωτώμενος γιατί όμως δεν έρχονται ογκολόγοι ιατροί στη Δράμα, επισημαίνει: «Είχε προκηρυχθεί μια θέση Ογκολόγου Επιμελητού Α΄, η οποία όμως ήταν άγονη, δεν έκανε κανείς τα χαρτιά του. Εγώ πιστεύω ότι, όλοι ρωτούν και βλέπουν ότι δεν υπάρχει μονάδα. Δεν χρειάζεται να υπάρχει κλινική, αλλά Μονάδα Χημειοθεραπείας, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει το 90% των περιστατικών».

Από αριστερά ο χειρουργός κ. Κιρμανίδης, η κα. Σαραφίδου πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας και ο Ογκολόγος κ. Κασαράκης.

Στην ερώτηση για το πόσο εύκολο είναι να γίνει κάτι τέτοιο σημειώνει: «Νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει εύκολα. Θα  πρέπει να διαθέσουμε ένα χώρο, νοσηλεύτριες Δραμινές που ξέρουν να χειρίζονται και να διαλύουν τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα υπάρχουν και μου δήλωσαν ότι είναι πρόθυμες να έρθουν εδώ να δουλέψουν στο Ογκολογικό Τμήμα. Εγώ ξέρω τουλάχιστον δύο οι οποίες μπορούν να εκπαιδεύσουν και τις άλλες. Για μένα, πρέπει απλώς να οριστεί ο χώρος. Όσο για το κόστος των φαρμάκων που σκέφτονται όλοι, αν γίνει εδώ στη Δράμα, αυτό θα αφαιρεθεί από τη Θεσσαλονίκη ή από την Καβάλα. Νομίζω ότι το κόστος είναι το τελευταίο».

Ερωτώμενος αν ένα άτομο, μπορεί από μόνο του να εξυπηρετήσει την κατάσταση, λέει ότι «ένας δεν μπορεί. Θα πρέπει να υπάρχουν δύο μόνιμοι Ογκολόγοι», ενώ ερωτώμενος και πάλι γιατί δεν έρχονται τελικά Ογκολόγοι στη Δράμα, σημειώνει: «Δεν έρχονται, γιατί πρέπει να στηθεί τμήμα. Έχω συζητήσει με πολλούς συναδέλφους και μου λένε ότι δεν θέλουν να δηλώσουν τη Δράμα, γιατί δεν υπάρχει Μονάδα Χημειοθεραπείας όπως υπάρχει στην Καβάλα. Το οποίο νομίζω ότι μπορεί άνετα και εύκολα να στηθεί. Το μόνο μηχάνημα είναι ένας απαγωγός, τα κρεβάτια υπάρχουν, το προσωπικό θα έρθει».

Ερωτώμενος για το ποιος πρέπει να το κάνει, τόνισε: «Το Νοσοκομείο, πρέπει να κινηθεί. Να μην το καθυστερήσει άλλο».

Έγκαιρη γαστροσκόπηση και αξονική τομογραφία

Αναφορικά με το θέμα της ομιλίας του, τον καρκίνο του παγκρέατος, ο  κ. Κασαράκης σημειώνει ότι πρόκειται για έναν συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο και ότι κάνει την εμφάνισή του από την ηλικία των 40 και κυρίως στις ηλικίες των 60 και 70 ετών.

Όπως λέει, «πολλές φορές έχει προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία όμως δεν λαμβάνουν υπόψη τους οι γιατροί. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ότι στους περισσότερους ασθενείς παρουσιάζει μια επιγαστραλγία στο στομάχι, ορισμένοι συνάδελφοι νομίζουν ότι είναι κάτι από το στομάχι και έτσι έχουμε μια καθυστέρηση, γιατί δεν γίνεται έγκαιρα μια γαστροσκόπηση ή αξονική τομογραφία για να φανεί. Αποτέλεσμα είναι  και στο μεγαλύτερο ποσοστό του, ο καρκίνος που παγκρέατος να έρχεται τοπικά προχωρημένος και να μην μπορεί να χειρουργηθεί. Αυτοί που μπορούν να χειρουργηθούν, σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι περίπου το 20%».

Απαντώντας στο τι πρέπει να ξέρει ο πολίτης για να προλάβει μια τέτοια κατάσταση, σημειώνει ότι, «αν υπάρχει πόνος ο οποίος επιμένει – πριν φτάσουμε σε συμπτώματα όπως να αδυνατίζει και να κιτρινίζει – που είναι το πρώτο σύμπτωμα ή φουσκώματα στην κοιλιά, οι συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων θα πρέπει να στέλνουν τον ασθενή για γαστροσκόπηση και αξονική τομογραφία ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση».

Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο κ. Κιρμανίδης και αναφερόμενος για τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος, σημειώνει ότι «το να θεραπευτεί ο ασθενής, εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Απλά υπάρχουν δεδομένα που μπορείς να βελτιώσεις το προσδόκιμο ζωής, όταν η νόσος είναι προχωρημένη».

Σημειώνει ακόμα ο κ. Κιρμανίδης, ότι «μόνο ένα 10% των ασθενών φτάνει στο χειρουργείο, κι αυτό γιατί είναι κρυφός καρκίνος και δεν δίνει νωρίς σημάδια και συμπτώματα. Πάντως, αν κάποιος έχει στο νου του να ελέγχεται και να βλέπει τι συμβαίνει, τότε σίγουρα αυτό το ποσοστό μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο».