Home > Πρώτο Θέμα > Δεν πέρασε το θέμα της συντήρησης απορριμματοφόρων του Δ. Δράμας ► Θα μπορούσε να φέρει θέμα αύξησης δημοτικών τελών ! ! !

Δεν πέρασε το θέμα της συντήρησης απορριμματοφόρων του Δ. Δράμας ► Θα μπορούσε να φέρει θέμα αύξησης δημοτικών τελών ! ! !

Καταψήφισαν οι μεγάλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Δεν πέρασε το θέμα της συντήρησης

απορριμματοφόρων του Δ. Δράμας

► Αρνήθηκαν να δεσμευτούν για ποσό που θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020!

► Θα μπορούσε να φέρει θέμα αύξησης δημοτικών τελών!!!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΕΝ ΚΑΤΕΣΤΗ τελικά δυνατόν να περάσει το θέμα της συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Δράμας, καθώς οι δύο μεγάλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν, «Πόλη+Ζωή» και «Project Δράμα 2020». Από την ελάσσονα αντιπολίτευση το ψήφισε μόνο η παράταξη της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» και η παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα».

Αναλυτικότερα, το θέμα αφορούσε την συντήρηση και επισκευή των μεταφορικών μέσων της Υπηρεσίας Καθαριότητας, εν προκειμένω των απορριμματοφόρν κυρίως. Η διαφωνία της μείζονος αντιπολίτευσης έγκειται κυρίως στο ζήτημα της ανάθεσης του έργου, προϋπολογισμού 240.000 για το έτος 2020, σε ιδιώτη. Ταυτόχρονα, από την εισήγηση της δημοτικής αρχής που έκανε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρήστος Κυριακίδης, ζητούνταν και η δέσμευση από το Δημοτικό Συμβούλιο, «ότι κατά την σύνταξη του προϋπολογισμού του Δήμου Δράμας οικονομικού έτους 2020, θα υπάρξει η εγγραφή πίστωσης 240.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%) για την πληρωμή της παραπάνω δαπάνης».

Όπως αναφέρθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κυριακίδη, το συνεργείο επισκευών που διαθέτει ο Δήμος για τα απορριμματοφόρα του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες βλάβες, δεν διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία, αλλά ούτε και τα απαραίτητα ανταλλακτικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις όποιες βλάβες  παρουσιάζονται.

Τα οχήματα της Υπηρεσίας Καθαριότητας, είναι τα απορριμματοφόρα, το πλυντήριο κάδων, αυτοκινούμενα σάρωθρα, λεωφορείο μεταφοράς προσωπικού, φορτηγά, επιβατικά οχήματα κ.α.).

Σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής, οι εξειδικευμένες ή μεγάλης κλίμακας εργασίες – όπως επισκευή ή αντικατάσταση κιβωτίων ταχυτήτων, διαφορικών κ.α., ηλεκτρονικών και υδραυλικών εξαρτημάτων, συστημάτων πέδησης, ανάρτησης, ελαστικών, φορείων – μαχαιριών – φθαρμένων λαμαρινών κ.α. στις υπερκατασκευές των απορριμματοφόρων, που απαιτούνται για τη συντήρηση ή επισκευή των 58 οχημάτων που διαθέτει ο Δήμος, στα οποία θα προστεθούν άλλα 4 οχήματα με τους διαγωνισμούς προμήθειάς τους να βρίσκονται σε εξέλιξη – επιβάλλεται να εκτελεστούν και για το 2020, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

dimotiko koinotites

Εκ μέρους της παράταξης «Πόλη+Ζωή», εισηγήθηκε ο κ. Μλεκάνης, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα το ζήτημα της δέσμευσης του ποσού, λέγοντας ότι «δεν είναι κάτι που θα το κάνουμε τώρα, αλλά θα βάλουμε τα χρήματα στον προϋπολογισμό του 2020».

Για το ίδιο σημείο αναφέρθηκε αργότερα και ο κ. Χαρακίδης, λέγοντας ότι «στα τόσα χρόνια, πρώτη φορά έρχεται θέμα δέσμευσης εγγραφής ποσού στον προϋπολογισμό, από το Δημοτικό Συμβούλιο. Να δεσμευτεί δηλαδή ένας δημοτικός σύμβουλος, για μέρος του προϋπολογισμού που θα έρθει, μετά από δύο μήνες. Και αναρωτήθηκε προς τι η σκοπιμότητα αυτή!», εξηγώντας ότι αυτό «μπορεί κάτι να υποκρύπτει, όπως για παράδειγμα αύξηση των τελών καθαριότητας στη συνέχεια».

Ο κ. Μλεκάνης, αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια επιστολή των εργαζομένων στην Καθαριότητα του Δήμου, η οποία κατατέθηκε δύο φορές στο προηγούμενο χρονικό διάστημα στο λεγόμενο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του Δήμου, που σημαίνει ότι δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει προς τα έξω. Και επειδή σε όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε τίποτα από τη δημοτική αρχή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους, αναγκάστηκαν να την καταθέσουν για τρίτη φορά στο απλό πρωτόκολλο, ώστε να κυκλοφορήσει ελεύθερα η επιστολή τους.

Όπως είπε ο ίδιος, η τελευταία κατάθεση στο πρωτόκολλο κατατέθηκε πριν από μια εβδομάδα, ενώ η πρώτη φορά ήταν τον περασμένο Απρίλιο. Και οι απαντήσεις που έπαιρναν ήταν ότι απλώς η δημοτική αρχή θα έβλεπε το ζήτημα.

Ο κ. Μλεκάνης διάβασε την επιστολή των εργαζομένων στο σώμα, οι οποίοι μιλάνε για «τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας» στην Υπηρεσία Καθαριότητας και πολύ άσχημες συνθήκες, λέγοντας ότι θα κινηθούν εγγράφως προς την Υγειονομική Υπηρεσία να ελέγχει τις καταγγελίες τους. Καταλήγοντας στην επιστολή τους γράφουν: «Φτάνει πια. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές». Ο ίδιος σημείωσε ότι «η κατάσταση με τα απορριμματοφόρα είναι απαράδεκτη και σου έρχεται να κάνεις εμετό!», όπως είπε, «υπάρχει απορριμματοφόρο που κάνει τρεις βάρδιες την ημέρα». Κατέληξε μάλιστα λέγοντας ότι, «αύριο πρέπει να γίνει μια συζήτηση για να παρθούν κάποιες αποφάσεις».

Με τη σειρά του ο κ. Τσιαμπούσης είπε ότι αν και δεν έχει στα χέρια του την επιστολή, παρ’ όλα αυτά «μας τα είπαν οι υπάλληλοι του Δήμου, τα είδαμε με τα μάτια μας… και μυρίσαμε όλοι μας». Συμφώνησε με τον κ. Μλεκάνη ότι θα πρέπει άμεσα να το δούμε και αν γίνεται να τρέξουμε άμεσα τις διαδικασίες.

Ο κ. Ηλιόπουλος συμφώνησε με τα όσα ειπώθηκαν, με την άσχημη κατάσταση που υπάρχει, ενώ ζήτησε, με αυτό το ποσό των 240.000 ευρώ, να ενισχυθεί το συνεργείο του Δήμου ώστε να μπορούν να αντιμετωπισθούν οι ανάλογες βλάβες και να κοστίζει λιγότερο στο Δήμο. Όπως είπε, «ψηφίζουμε κάθε χρόνο το θέμα, διότι δεν μπορούμε να αφήσουμε χωρίς συντήρηση τα μεταφορικά μέσα, καθώς αυτά μεταφέρουν ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα μαζεύουν τα απορρίμματα». Τόνισε επίσης ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε χρήματα δεξιά κι αριστερά, να σταματήσουμε να δίνουμε χρήματα σε ιδιώτες και να φτιάξουμε ένα καλύτερο συνεργείο και να χρησιμοποιήσουμε τους ίδιους του εργαζόμενους».

Ο κ. Μήτρου σημείωσε ότι είναι από τα «κλασικά θέματα του τύπου: δεν μπορούμε, τι να κάνουμε, να τα δώσουμε κάπου έξω». Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά βέβαια, και ο κίνδυνος των εργατικών ατυχημάτων είναι μεγάλος. «Το θέμα είναι πώς φτάσαμε σ’ αυτή την κατάσταση και ερχόμαστε να την αντιμετωπίσουμε, χωρίς ποτέ να απαντάμε πώς μπορούμε να προλαμβάνουμε». Συμφώνησε με τον κ. Ηλιόπουλο ότι πρέπει να στηθεί ένα καλό συνεργείο, ενώ τόνισε ότι δεν το ψηφίζει καθώς «υπάρχει μια ευκολία ανάθεσης σε ιδιώτες, χωρίς να δημιουργούμε σταθερές υποδομές στο Δήμο, οι οποίες να εξασφαλίζουν την μακροημέρευση των οχημάτων».

Αυτό που διαφάνηκε από τη συζήτηση, είναι το ζήτημα της δέσμευσης των 240.000 ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2020, που σημαίνει ότι θα πρέπει ουσιαστικά να αυξηθούν και τα τέλη, καθώς η Καθαριότητα είναι ανταποδοτική ως προς τις δράσεις της.  Τελικά, μετά από μια συζήτηση 45 λεπτών, ο κ. Ηλιόπουλος ανακάλεσε τη θετική ψήφο του και ζήτησε να αποσυρθεί. Ο κ. Καλαϊδόπουλος πρότεινε να ψηφιστεί το θέμα και να υπάρχει διαφάνεια.

Τελικά, το θέμα αποσύρθηκε καθώς οι ψήφοι δεν αρκούσαν για να περάσει έστω και με απλή πλειοψηφία, μόνο με τη δημοτική παράταξη.