Home > νέα > Θετικό το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας στην παράταση των εργαζομένων στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων

Θετικό το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας στην παράταση των εργαζομένων στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων

Θετικό το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

στην παράταση των εργαζομένων

στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΩΤΟ θέμα συζήτησης στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της νέας θητείας της δημοτικής αρχής του Δήμου Δράμας, ήταν το αίτημα των εργαζομένων του Γ΄ Κύκλου του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ΕΟΣΚΕΔΠ και Δομές Προσωρινής Υποδοχής ή Φιλοξενίας Προσγύγων. Όσον αφορά το Δήμο Δράμας, μιλάμε για τους εργαζόμενους με το παραπάνω πρόγραμμα στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας.

Πρόκειται περίπου για 50 άτομα που εργάζονται στη Δομή και ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας να εκδώσουν ψήφισμα για την παράταση του προγράμματος.  Στο θέμα είναι αναφερθεί αναλυτικά ο «Πρωινός Τύπος» στο φύλλο της 6ης Σεπτεμβρίου ενεστώτος έτους.

Στην επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, οι εργαζόμενοι του Γ΄ Κύκλου στις παραπάνω δομές, επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι, «μετά από αρκετά χρόνια αναγκαστικής ανεργίας και μεγάλης προσπάθειας για εύρεση εργασίας και αφού καταθέσαμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προσληφθήκαμε στο ανωτέρω πρόγραμμα με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ».

Όπως επισημαίνουν παρακάτω, «με τις αυξημένες ροές των προσφύγων αυτή τη χρονική περίοδο, είναι αδύνατον να διεκπεραιωθεί ο όγκος εργασίας με τους ελάχιστους υπαλλήλους που διαθέτει η δομή. Ωστόσο, μετά το πέρας του οκταμήνου και τη λήξη των συμβάσεων μας, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, θα βρεθούμε πάλι στην ανεργία, ενώ η υπηρεσία που μας απασχολεί θα υπολειτουργήσει, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η ομαλή και σωστή λειτουργία του Κέντρου».

Οι εργαζόμενοι, τονίζουν ακόμα ότι καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε έναν εργασιακό χώρο με δύσκολες συνθήκες δίνοντας καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό με αποτέλεσμα να έχουμε προάγει το ΚΥΤ Δράμας σε ένα από τα πιο εύρυθμα Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας της χώρας μας, ώστε να έχουμε και ίση μεταχείριση έναντι του προηγούμενου κύκλου προγράμματος, αλλά και να επισημάνουμε την αδικία που θα προκύψει, σε ενδεχόμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ σε σχέση με τον Β΄ Κύκλο όσον αφορά την αναγνώριση της εργασιακής εμπειρίας».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο αντιδήμαρχος κ. Τάσσου, συμφώνησε αρχικά με το θέμα, επισημαίνοντας όμως ότι ο Δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα να κρίνει ή να διαπιστώσει ότι καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Χαρακίδης, σημείωσε ότι ο Δήμος μπορεί να γνωμοδοτήσει θετικά  και ότι όσο δεν ανοίγει Δ΄ Κύκλος, καλό είναι να δοθεί παράταση της εργασίας τους. Είπε επίσης ότι οι εργαζόμενοι του Β΄ Κύκλου αναμένεται να προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, επισημαίνοντας επίσης, ότι, ο Δήμος δεν μπορεί να δεσμευτεί για θέσεις που δεν είναι δικές του. Τέλος, ο κ. Χαρακίδης ζήτησε να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα συζητήσει και θα εκδώσει το σχετικό ψήφισμα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, συμφώνησε και αυτός ότι θα πρέπει να δοθεί μια παράσταση στους εργαζόμενους του Γ΄ Κύκλου στη Δομή Φιλοξενίας και δέχτηκε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για τη διαμόρφωση του ψηφίσματος.

Ο κ. Ηλιόπουλος της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» αναφέρθηκε στην ανεργία που μαστίζει τον τόπο, είπε ναι στην παράταση του προγράμματος και συμφώνησε με τη διαπαραταξιακή.

Ο κ. Μήτρου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε ιδιαίτερα ότι τα προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας ανακυκλώνουν στην ουσία την ανεργία, είπε ναι στην παράταση του έργου τους και συμφώνησε στη διαπαραταξιακή επιτροπή.

Τέλος, ο κ. Καλαϊδόπουλος της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα», πήγε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας να γίνει ένας έλεγχος από το Δήμο για το ποιοι ακριβώς βρίσκονται στη Δομή Φιλοξενίας, αποκάλεσε τους πρόσφυγες ως λαθρομετανάστες λέγοντας  ότι δεν θα έπρεπε να είναι εδώ και αναρωτήθηκε για το ποιοι ακριβώς εργάζονται εκεί, ποιες είναι οι Μ.Κ.Ο. που διαχειρίζονται τη Δομή. Αν και τέθηκε κατά της ανανέωσης της εργασίας του, εντούτοις δέχτηκε να συμμετάσχει στη διαπαραταξιακή επιτροπή για το ψήφισμα.

Τέλος, ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος μίλησε για ένα δίκαιο αίτημα  και συμφώνησε με την σύσταση της διαπαραταξιακής προτείνοντας από την πλευρά του τον αντιδήμαρχο κ. Τάσσου. Η «Πόλη+Ζωή» πρότεινε τον κ. Μλεκάνη, το «Project Δράμα» τον κ. Αποστολίδη, από την «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» ο κ. Ηλιόπουλος και αντίστοιχα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο κ. Μήτρου και από την «Προοπτική για τη Δράμα» ο κ. Καλαϊδόπουλος.

Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι, όταν ο πρόεδρος του σώματος ζήτησε αν θέλει να μιλήσει κάποιος εκπρόσωπος των εργαζομένων, δεν υπήρχε κανένας στην αίθουσα.