Home > Πρώτο Θέμα > Η απογραφή καθορίζει το μέλλον του τόπου μας για τα επόμενα 10 χρόνια!-Πληθυσμιακά στοιχεία στους Δήμους της Π.Ε. Δράμας από την απογραφή του 2011

Η απογραφή καθορίζει το μέλλον του τόπου μας για τα επόμενα 10 χρόνια!-Πληθυσμιακά στοιχεία στους Δήμους της Π.Ε. Δράμας από την απογραφή του 2011

Να απογραφούν όσοι δεν απογράφηκαν καλούν οι Δήμοι Δράμας και Δοξάτου

Η απογραφή καθορίζει το μέλλον του

τόπου μας για τα επόμενα 10 χρόνια!

Πληθυσμιακά στοιχεία στους Δήμους της Π.Ε. Δράμας από την απογραφή του 2011

 

 

ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ζήτημα της απογραφής του πληθυσμού για το 2021 έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, εντούτοις υπάρχει ένα ποσοστό σε όλη τη χώρα, το οποίο ακόμα δεν έχει απογραφεί.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε κυρίως ως απόρροια της πανδημίας και της εκμετάλλευσης που υπήρξε όσον αφορά το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα και ορισμένοι θέλησαν να κάνουν της δική τους «επανάσταση», αρνούμενοι να καταγραφούν προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες.

Ο «Πρωινός Τύπος» είχε προχωρήσει τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο με σχετικά ρεπορτάζ για το ζήτημα αυτό. Στο Νομό Δράμας, τα προβλήματα με την απογραφή δεν ήταν ιδιαίτερα έντονα, τουλάχιστον δεν υπήρξαν κάποιες ιδιαίτερες καταστάσεις όπως έγινε σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Το ζήτημα με την απογραφή είναι αρκετά σοβαρό και δη στις ακριτικές περιοχές όπως στη Δράμα για παράδειγμα και ακόμα περισσότερο σε απομακρυσμένες περιοχές όπως το Κ. Νευροκόπι, το Παρανέστι, η Προσοτσάνη, ο Δήμος Δράμας και ο Δήμος Δοξάτου.

Μπορεί να φωνάζουμε για το δημογραφικό πρόβλημα, όμως η απογραφή του πληθυσμού ενός τόπου είναι σημαντική. Κι αυτό γιατί, όσο περισσότεροι κάτοικοι εμφανίζονται σε μια περιοχή, τόσα καλύτερα γι’ αυτήν.

Με τον πραγματικό πληθυσμό που θα πρέπει να παρουσιάζουν οι Δήμοι, μπορούν να χρηματοδοτηθούν με μεγαλύτερα ποσά. Μπορεί αυτή τη στιγμή αυτό να μην φαίνεται ως ένα επιχείρημα, αλλά είναι από τα σπουδαιότερα επιχειρήματα ενός τόπου και ιδίως ενός τόπου με χαμηλό πληθυσμό όπως ο Νομός Δράμας.

Ο Νομός Δράμας είναι από τους μικρότερους σε πληθυσμό Νομούς από τους υπόλοιπους τέσσερις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Αν λοιπόν ο πληθυσμός του δεν απογραφεί σωστά, δεν απογραφεί όπως πρέπει και αν εμφανίσει ακόμα χαμηλότερα νούμερα στην απογραφή του 2021, τότε για τα επόμενα χρόνια θα έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα χαμηλότερων χρηματοδοτήσεων κατά Δήμο.

Ενδιαφέροντα πληθυσμιακά στοιχεία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πληθυσμιακά στοιχεία του Νομού Δράμας. Η Π.Ε. Δράμας είναι η μικρότερη πληθυσμιακά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (εξαιρουμένης της Θάσου με 13.770 μόνιμους κατοίκους).

-Περίπου το 60% του πληθυσμού του νομού Δράμας κατοικεί στην πρωτεύουσα.

-Η μικρότερη κοινότητα στο νομό Δράμας είναι αυτή της Μικρομηλέας του Δήμου Νευροκοπίου με μόλις 38 κατοίκους και ακολουθούν οι κοινότητες Πανοράματος(Δήμος Προσοτσάνης)με 42 κατοίκους, Σίλης (Παρανεστίου) και Μακρυπλαγίου με 49 κατοίκους.

-Μεγαλύτερη είναι η Κοινότητα Δράμας με 45.828 κατοίκους

-Τις περισσότερες αριθμητικά κοινότητες στο νομό Δράμας έχει ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου. Με πληθυσμό 7.860 άτομα έχει 17 συνολικά κοινότητες.

Κατά την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός στους Δήμους της Π.Ε. Δράμας ήταν:

Ο Δήμος Δοξάτου, είχε πληθυσμό 14.516 κατοίκους.

Ο Δήμος Δράμας, είχε πληθυσμό 58.944 κατοίκους.

Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, είχε πληθυσμό 7.860 κατοίκους.

Ο Δήμος Παρανεστίου, είχε πληθυσμό 3.901 κατοίκους.

Ο Δήμος Προσοτσάνης, είχε πληθυσμό 13.066 κατοίκους.

 

Ανακοινώσεις Δήμων Δοξάτου και Δράμας

Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι Δοξάτου και Δράμας, προχώρησαν σε ανακοινώσεις, ζητώντας από τους δημότες που δεν έχουν ακόμα απογραφεί, να το κάνουν, επισημαίνοντας ότι  η απογραφή καθορίζει το μέλλον του Δήμου για τα επόμενα 10 χρόνια, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των Δήμων Δοξάτου και Δράμας, όσοι δεν έχουν απογραφεί ακόμη μπορούν να το κάνουν ως εξής:

Α. Ηλεκτρονική Απογραφή / Αυτοαπογραφή

Μέσω της πλατφόρμας https://gov.gr στην  ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα
ή  μέσω  αναζήτησης  Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021 – Gov.gr

Για την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή  είναι απαραίτητος ο μοναδικός « Κωδικός Απογραφής» της  κατοικίας/νοικοκυριού σας . Εάν δεν έχετε τον κωδικό, παρακαλούμε στείλτε email με τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο) στην ηλεκτρονική διεύθυνση   d.beikaki@statistics.gr

  1. Φυσική απογραφή / Πόρτα-Πόρτα

Ο Απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ επισκέπτεται κάθε κατοικία που δεν απογράφηκε ηλεκτρονικά εφαρμόζοντας υποχρεωτικά τα εκάστοτε ισχύοντα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αν το νοικοκυριό επιθυμεί συνέντευξη δια ζώσης, η συμπλήρωση του    ερωτηματολογίου θα γίνει είτε εντός είτε εκτός της κατοικίας, τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Στο τέλος της συνέντευξης θα δοθούν και τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.

Αν το νοικοκυριό δεν επιθυμεί συνέντευξη δια ζώσης:

Ο Απογραφέας θα αφήσει το έντυπο ερωτηματολόγιο στο νοικοκυριό και θα συμφωνήσει για την ημέρα και ώρα παραλαβής του συμπληρωμένου ερωτηματολογίου οπότε και θα δώσει και τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.

ή

Ο Απογραφέας θα κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, με τηλεφωνική συνέντευξη και θα συμφωνήσει για την ημέρα και ώρα που θα παραδώσει τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.

Αν δεν έχει περάσει ακόμη ο απογραφέας ή πέρασε και δεν σας βρήκε  τηλεφωνήστε στα 25210-32254 και 25213-51501.

Σε περίπτωση που τα τηλέφωνα δεν απαντούν, παρακαλούμε να επιμείνετε, διότι όταν είναι κατειλημμένη η γραμμή, δείχνει σαν να καλεί κανονικά.

Σε κάθε περίπτωση προβλήματος, ως προς την απογραφή σας, εκτός από τα ανωτέρω τηλέφωνα, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο) και στο email : d.beikaki@statistics.gr