Home > Πρώτο Θέμα > Δεν συμφωνούν με τις κινητοποιήσεις κτηνοτρόφοι της Αν. Μακεδονίας – Θράκης Συμφώνησαν χθες στη Σίνδο αγρότες κτηνοτρόφοι για κινητοποιήσεις

Δεν συμφωνούν με τις κινητοποιήσεις κτηνοτρόφοι της Αν. Μακεδονίας – Θράκης Συμφώνησαν χθες στη Σίνδο αγρότες κτηνοτρόφοι για κινητοποιήσεις

Δεν συμφωνούν με τις κινητοποιήσεις κτηνοτρόφοι της Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Συμφώνησαν χθες στη Σίνδο αγρότες

κτηνοτρόφοι για κινητοποιήσεις

Χρ. Γκόντιας: Επιδιώκουμε ενωτικές κινητοποιήσεις – Όλοι στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Ν. Δημόπουλος: «Αν είναι να κατεβούν 400 τρακτέρ, τότε να είναι εκεί και 400 άνθρωποι!»

 

 

 

ΜΕΧΡΙ ΑΡΓΑ το απόγευμα συνεχίστηκε χθες, η μεγάλη συνάντηση αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη. Αγρότες από όλη τη Βόρειο Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι, προκειμένου να συζητήσουν για το αν θα κατεβούν σε κινητοποιήσεις ή όχι.

Η κατάσταση για αγρότες και κτηνοτρόφους, αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολη. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την όλη κατάσταση. Εμπρός η Εφορία και τα ασφαλιστικά, μαζί με την πολιτική της αγοράς και τις γαλακτοβιομηχανίες ανεξέλεγκτες να εξαφανίζουν το εισόδημά τους και πίσω το ρέμα της αδυναμίας οποιαδήποτε εναλλακτικής λύσης.

Εγκλωβισμένοι στο δράμα τους, συνεχίζουν να εργάζονται με μόνο «έσοδο» τα χρέη που συνεχώς σωρεύονται σε ταμεία και Εφορία. Το φετινό εφεύρημα της κυβέρνησης για να αυξήσει το βάρος στους αγροτοκτηνοτρόφους, είναι ότι  πέρυσι επιβλήθηκαν υψηλά ασφάλιστρα και μαζί με την αύξηση της φορολογίας δημιούργησαν ένα εφιαλτικό τοπίο.
Φέτος το τοπίο είναι εφιαλτικότερο. Στο φορολογητέο εισόδημά τους συνυπολογίζονται πλέον και τα υψηλά ασφάλιστρα που πλήρωσαν το 2017! Εφόσον είχες και τα πλήρωσες, συνεπώς αποτελούν εισόδημά σου και φορολογητέο στην επόμενη χρήση! Και δεν εξαιρούνται ούτε όσοι χρωστούν τα ασφάλιστρα λόγω αδυναμίας πληρωμής!

 

Χρ. Γκόντιας: «Η κινητοποίηση ξεκίνησε…»

Σε επικοινωνία που είχε αργότερα το απόγευμα της Πέμπτης (χθες) ο «Πρωινός Τύπος» με τον αγρότη συνδικαλιστή από τη Δράμα κ. Χρήστο Γκόντια, έγινε γνωστό ότι η απόφαση της Σίνδου ήταν να υπάρξει πλήρη κινητοποίηση τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γκόντιας στον «Π.Τ.»,  «στη συνάντηση της Σίνδου είχαμε ένα διευρυμένο σχήμα, σχεδόν απ’ όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, εκτός από τα νησιά. Εκείνο που αποφασίστηκε, είναι να κινηθούμε ενωτικά σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποιήσεων και αν γίνει. Η έναρξη των κινητοποιήσεων έχει ήδη ξεκινήσει, είμαστε ήδη κινητοποιημένοι. Στη συνέχεια και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν συνελεύσεις κατά τόπους, σε όλους τους Νομούς όπως και στη Δράμα και στις 24 Ιανουαρίου, θα συναντηθούμε όλοι στη Νίκαια, όπου θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα».

 

Σύσσωμοι στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Επίσης, το πρώτο που συζητήθηκε στη συνάντηση της Νίκαιας χθες, ήταν και το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που θα γίνει την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η συνέλευση αποφάσισε να συμμετέχει σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος σ’ αυτό το συλλαλητήριο και να διατρανώσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

 

Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Δράμας

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας κ. Κιτσουκάκη, μας είπε ότι δεν μπόρεσε να βρίσκεται στη συνάντηση της Σίνδου. Σημείωσε όμως ότι, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ο Σύλλογος θα καλέσει γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσει την στάση του στις επερχόμενες κινητοποιήσεις.

 

Ν. Δημόπουλος: Να κατεβούν όλοι…

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε χθες και με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας κ. Ν. Δημόπουλο, ο οποίος επί της ουσίας αντιπροσωπεύει και μια μεγάλη μερίδα κτηνοτροφικών συλλόγων σε όλη την περιοχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Ο κ. Δημόπουλος σημειώνει εξ’ αρχής ότι διαφωνεί με τις κινητοποιήσεις με τον τρόπο που γίνονται, καθώς δεν συγκεντρώνεται ο κόσμος που θα έπρεπε και άρα δεν έχουν νόημα. Και δικαιολογεί αυτή του την στάση.

Όπως επισημαίνει, το θέμα είναι να κατεβούν όλοι στις κινητοποιήσεις. «Μέχρι στιγμής είχαμε κάνει μια κινητοποίηση περίπου πριν από δύο μήνες. Η συμμετοχή εκεί ήταν πολύ χαμηλή. Κινητοποιήσεις με αντιπροσώπους δεν γίνονται», λέει. «Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι πρέπει να κινητοποιηθεί. Να βγούμε όπως πριν από δυο χρόνια, να αράξουμε 400 τρακτέρ για παράδειγμα στον κόμβο της Χρυσούπολης, να έρχονται 50 άτομα και το βράδυ να φυλάνε 5 για να μην έρθουν να μας κλέψουν τις μπαταρίες, δεν υπάρχει λόγος. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια».

Όπως λέει, σε μια γενική συνέλευση που έγινε πρόσφατα στην Χρυσούπολη, «είχα πει ότι δεν μπορούμε πλέον να ακολουθήσουμε τέτοιες καταστάσεις. Αν είναι να κατεβούν 400 τρακτέρ και να είναι εκεί 400 άνθρωποι, τότε ναι, συμφωνούμε».

 

«Μόνο συμβολικά τα τρακτέρ»

Συνεχίζοντας ο κ. Δημόπουλος, τονίζει ότι, «με το να κατεβάζουμε μόνο τα τρακτέρ, δεν γίνεται τίποτα. Τα τρακτέρ μόνο συμβολικά μπορούμε να τα κατεβάζουμε στην άκρη του δρόμου, για διαμαρτυρία. Πήγαινε στη Νομαρχία, πήγαινε στην Περιφέρεια και … διαμαρτυρήσου! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Και επειδή ο κ. Δημόπουλος δεν μασάει τα λόγια του, ξεκαθαρίζει για τις τάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις αγροτικές κινητοποιήσεις: «Αυτή την περίοδο έχουμε δυο μεγάλες τάσεις. Η μία είναι η τάση του Μπούτα, ο οποίος κάνει το κομματικό του καθήκον. Γυρνάει όλη την Ελλάδα! Οι ίδιοι μόνοι τους  διέλυσαν τις προηγούμενες μεγάλες κινητοποιήσεις, με το να κατέβουν μόνοι τους στον Τσίπρα χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Και ήρθαν πέρυσι να μας πουν να κάνουμε κινητοποιήσεις. Δεν συμφωνήσαμε. Εμείς τους είπαμε, αν θέλουν να κάνουν κινητοποιήσεις, να συντάσσονται με όλο τον κόσμο και όχι μόνοι τους να κάνουν ότι θέλουν και να παίρνουν μόνοι τους αποφάσεις. Η άλλη τάση είναι αυτή του Πανελλήνιου Συντονιστικού Αγροτών. Οι οποίοι όμως κι αυτοί είναι μπερδεμένοι. Το θέμα είναι ότι δυστυχώς, οι περισσότεροι στο χώρο όταν ξεκινούν οι κινητοποιήσεις, βάζουν μπροστά τα κομματικά τους συμφέροντα και ανάλογα πράττουν».