Home > Πρώτο Θέμα > Παρουσιάστηκαν στη Δράμα καινοτόμα προγράμματα υποτρόφων του προγράμματος «Fellowships» του ΤΕΙ ΑΜΘ

Παρουσιάστηκαν στη Δράμα καινοτόμα προγράμματα υποτρόφων του προγράμματος «Fellowships» του ΤΕΙ ΑΜΘ

Με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Παρουσιάστηκαν στη Δράμα καινοτόμα

προγράμματα υποτρόφων του προγράμματος

«Fellowships» του ΤΕΙ ΑΜΘ

Μπαντέκας: Τα καινοτόμα προϊόντα πρέπει να μείνουν στην Περιφέρεια ΑΜΘ

 

 

ΤΗΝ περασμένη Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκαν στη Δράμα, μια σειρά από 15 ολοκληρωμένα καινοτόμα προϊόντα του προγράμματος «Fellowships» του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Το πρόγραμμα είχε την πλήρη και αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ενώ στην παρουσίαση συμμετείχαν και στελέχη του Ιδρύματος.

Πρόκειται για 15 ολοκληρωμένα καινοτόμα προϊόντα, που δημιούργησαν οι υπότροφοι από όλη την Ελλάδα του Προγράμματος «Fellowships» του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: νέοι τρόποι αντιμετώπισης των πετρελαιοκηλίδων, μέθοδος εκπαίδευσης ανθρωποειδών ρομπότ, τεστ έγκαιρης διάγνωσης και ανοσοθεραπείας του καρκίνου των ωοθηκών, αισθητήρες για τον έλεγχο της δομικής ακεραιότητας κατασκευών από σκυρόδεμα, διάταξη εντοπισμού και διάσωσης ανθρώπων σε κίνδυνο, θερμαινόμενο οικιακό σπορείο.

Τα παραπάνω είναι ολοκληρωμένα και κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ενώ ήδη δοκιμάζονται σε συνεργασία είτε με φορείς, είτε με επιχειρήσεις, όπως η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το CERN, τα ΕΛΠΕ.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση του τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα, δίνοντας ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες και προσφέροντάς τους αυτονομία στη διεξαγωγή της έρευνάς τους. Η υποστήριξη του προγράμματος εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων» του ΙΣΝ που έχει ως στόχο τη συμβολή στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας.

Μπαντέκας: Να μείνει το προϊόν στην Περιφέρεια

Mpantekas

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο πρύτανης του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μπαντέκας, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος «Σταυρός Νιάρχος», συνολικής αξίας 900.000 ευρώ. Για το πρόγραμμα υπήρξαν 59 προτάσεις από τις οποίες επιλέχθηκαν οι 15. «Αυτά τα καινοτόμα προϊόντα δεν είναι θεωρητικά, αλλά είναι πραγματικά, είναι στο τραπέζι και μάλιστα έγινε και επίδειξη αυτών των προϊόντων».

Όπως εξήγησε ο κ. Μπαντέκας, «θέλουμε αυτά τα προϊόντα να μείνουν στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας, γι’ αυτό και καλέστηκαν επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Πολλές απ’ αυτές τις επιχειρήσεις, πιστεύω ότι έδειξαν ενδιαφέρον για να βάλουν τα προϊόντα σε παραγωγή. Σημασία έχει να δημιουργήσουμε καινοτόμα προϊόντα για την Περιφέρεια για να μην φύγει το προϊόν από τον τόπο μας».

Τα προγράμματα

Τα καινοτόμα προϊόντα και οι υπότροφοι που τα δημιούργησαν είναι:

– Αμανατίδης Άγγελος, Edu Bot, Μέθοδος εκπαίδευσης ανθρωποειδών ρομπότ.

– Αντωνίου Ελευθερία, BioSurfer, Μέθοδος παραγωγής βιο-επιφανειοδραστικών ουσιών υψηλής καθαρότητας από θαλάσσιους μικροοργανισμούς που αποδομούν βαρέα κλάσματα αργού πετρελαίου.

– Ευγενίδης Σωτήρης, Cor-IS Electrical Impedance Spectroscopy device for the diagnosis of Coronary Artery Disease.

– Φάββας Ευάγγελος, Agro-NB, Μέθοδος και συσκευή παραγωγής νανοφυσαλίδων.

– Γαζής Νικόλαος, Martion QA, Έλεγχος και αξιολόγηση ακεραιότητας υλικών σε πραγματικό χρόνο και διασφάλιση ποιότητας.

– Ιωάννου Κωνσταντίνος, AgroComp, Υπολογιστική και μετρητική μονάδα για δασικές, γεωργικές και γεωτεχνικές εφαρμογές.

– Καλαθάς Ιωάννης, SeedBed IOT, Οικιακό θερμαινόμενο σπορείο.

– Καζανίδης Ιωάννης, VIPDS, An intelligent business process management system, analyzing big data  in order to support organization’s decisions.

– Κόκκινος Νικόλαος, FUEL UP, Διεργασία εκλεκτικής αναβάθμισης μίγματος υδρογονανθράκων σε ισχυρά αντικροτικό συστατικά βενζινών.

– Κύζας Γεώργιος, SMART ADSORBENTS                Πράσινος ενεργός άνθρακας από φλούδες πατάτας και εφαρμογή του ως ροφητικό υλικό καθαρισμού πετρελαιοκηλίδας.

– Λιούμπας Ιωάννης, Space Fryer, Φριτέζα πλανητικού τύπου.

– Λυγούρας Ελευθέριος, ROLFER, Διάταξη εντοπισμού και διάσωσης ατόμων σε κίνδυνο.

– Μεταξά Ζωή, Nano Cement Sensor, Αισθητήρες από νανοσύνθετα υλικά με βάση το τσιμέντο για συνεχή και μη καταστροφικό έλεγχο σε πραγματικό χρόνο της δομικής ακεραιότητας κατασκευών από σκυρόδεμα.

– Συμεωνίδης Κωνσταντίνος, MAGNOTHER, ένα μαγνητικό ρευστό νανοσωματιδίων πυρήνα – φλοιού για εντοπισμένη απελευθέρωση θερμότητας και φαρμακευτικών ενώσεων.

– Βασιλάκος Δημήτριος, OvcaTest, έγκαιρη διάγνωση και ανοσοθεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών μέσω της χρήσης ειδικών μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Κάθε υποτροφία περιλαμβάνει βραβείο ύψους 5.000 Ευρώ και επιχορήγηση  ύψους έως 55.000 Ευρώ για την ανάπτυξη της πρότασης/ιδέας (35.000 Ευρώ ερευνητική χορηγία, 10.000 Ευρώ ανάπτυξη προϊόντος και 10.000 Ευρώ  υποστήριξη προϊόντος). Η διάρκεια της υποτροφίας είναι 2 έτη, εντός των οποίων πρέπει α) να αναπτυχθεί το προϊόν (έρευνα, δοκιμή,  βελτιστοποίηση) και να κατασκευαστεί το πρότυπο και β) να κατατίθεται έκθεση ανά εξάμηνο. Στη συνέχεια το προϊόν θα εισαχθεί στη Θερμοκοιτίδα του ΤΕΙ για εμπορική διάδοση.