Home > Πρώτο Θέμα > «Δεν υπάρχει καμιά μελέτη στο υπουργείο για ανακατασκευή κερκίδων στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας»

«Δεν υπάρχει καμιά μελέτη στο υπουργείο για ανακατασκευή κερκίδων στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας»

Ο υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης μιλάει στον «Π.Τ.»

«Δεν υπάρχει καμιά μελέτη στο υπουργείο

για ανακατασκευή κερκίδων

στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας»

Γ. Βασιλειάδης: «Χωρίς μελέτη δεν γίνεται τίποτα…»

Κουρομιχαλάκης: «Αισθάνομαι ότι με δουλεύουν… υπολογίζω ότι δεν θέλουν να γίνουν οι κερκίδες»

Καψημάλης: «Πρέπει να βρεθεί η χρηματοδότηση του έργου για να γίνει η μελέτη»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΗΜΟΤΙΚΟ Στάδιο Δράμας. Ένα στάδιο, το μοναδικό στο Νομό Δράμας, από το οποίο αναδεικνύονται Δραμινοί αθλητές. Με πρώτο όνομα αυτό του μοναδικού Δραμινού πρωταθλητή Κώστα Δουβαλίδη, ο οποίος έχει κατακτήσει πανευρωπαϊκά μετάλλια, ενώ έχει φτάσει να αγωνιστεί και σε Ολυμπιάδες. Πολλά παιδιά, τα οποία προπονούνται στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας, έχουν καταφέρει μεγάλες επιτυχίες, τόσο πανελλαδικά, στα Βαλκάνια όσο και στην Ευρώπη.

Κι όμως, αυτό το Δημοτικό Στάδιο, δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση που θα έπρεπε να είναι. Αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα διάφορες αίθουσες, ενώ την άνοιξη παραδόθηκε ανακαινισμένη αίθουσα αθλητικών οργάνων από το Δήμο Δράμας, εντούτοις το πρόβλημα των κερκίδων παραμένει.

Όπως έχει διαπιστωθεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, οι κερκίδες έχουν δηλωθεί ως προβληματικές. Γεγονός διαπιστωμένο είναι ότι οι κερκίδες πρέπει να γκρεμιστούν και να χτιστούν εκ νέου.

Οι νέες κερκίδες, θα πρέπει να προβλέπουν επίσης και κλειστό γυμναστήριο από κάτω, στο οποίο θα μπορούν να προπονούνται μέχρι αργά το βράδυ του χειμώνα οι αθλητές. Αυτό που τώρα συμβαίνει, κυρίως τον χειμώνα, είναι ότι οι προπονήσεις σταματούν από τις 5 και 6 το απόγευμα, λόγω του κρύου! Για τον ίδιο λόγο, το Φθινόπωρο παρατηρεί κανείς τα απογεύματα να είναι γεμάτο το Δημοτικό Στάδιο με παιδιά, ενώ τους μήνες του Χειμώνα είναι λίγα αυτά που απομένουν λόγω του κρύου και της ανεπάρκειας των κλειστών χώρων άθλησης.

Ο «Πρωινός Τύπος», προσπάθησε να αναζητήσει πού βρίσκεται το θέμα της μελέτης και της ανακατασκευής τους. Και απ’ ότι διαπιστώνεται, φαίνεται ότι δεν έχει προχωρήσει τίποτα απολύτως. Κυρίως η μελέτη, η οποία είναι απαραίτητη για να ενταχθεί ένα έργο προς χρηματοδότηση.

Επικοινωνήσαμε μάλιστα με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδη, ο οποίος εξήγησε ότι χρειάζονται απαραίτητα μελέτες προκειμένου να ενταχθεί το έργο και να προχωρήσει! Επιβεβαιώνοντας ότι, «μελέτη για ανακατασκευή κερκίδων στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας δεν υπάρχει!».

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου

Τι είναι όμως μέχρι σήμερα διαπιστωμένο από πλευράς του Δήμου Δράμας; Το διαπιστωμένο είναι ότι, εδώ και κάποια χρόνια, ο Δήμος Δράμας έχει περασμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2019, για τη Δημοτική Κοινότητα Δράμας τα εξής:

  1. Στα συνεχιζόμενα 2018: Μελέτη σύνταξης φακέλου έργου μελέτης κερκίδων Δημοτικού Σταδίου – 12.000 ευρώ.
  2. Στα συνεχιζόμενα 2018: Μελέτη κατασκευής κερκίδων και κλειστού χώρου άθλησης του Δημοτικού Σταδίου – 60.000 ευρώ.
  3. Στα συνεχιζόμενα από το 2017: Καθαίρεση κερκίδων και περίφραξη χώρου Δημοτικού Σταδίου – 60.000 ευρώ.
    Και απορίας άξιο είναι, γιατί δεν προχώρησε ποτέ τόσα χρόνια η μελέτη!

Από το 1984 το πρόβλημα!

Το πρόβλημα με τις κερκίδες χρονίζει. Όπως λέει στον «Πρωινό Τύπο» ο γνωστός προπονητής κ. Στ. Κουρομιχαλάκης, το πρόβλημα εμφανίστηκε το 1984, «όταν είχαμε προσπαθήσει να κάνουμε στεγανοποίηση του δαπέδου». Έκτοτε, ειδικοί που εξέτασαν τις κερκίδες τις έκριναν ακατάλληλες. Παρ’ όλα αυτά, πολύς κόσμος αθλούνταν από τότε μέχρι και τελευταία, και μάλιστα από τις προπονήσεις αυτές, έχουν βγει και αθλητές με μεγάλες επιτυχίες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η άθληση κάτω από τις κερκίδες απαγορεύτηκε ολοκληρωτικά. Όπως λέει ο κ. Κουρομιχαλάκης, το χειμώνα τα παιδιά που προπονούνται λιγοστεύουν, αλλά και αθλούνται λιγότερες ώρες. Όπως μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά, «η άνοδος των ομάδων στίβου των Σερρών έναντι της Δράμας, είναι ακριβώς εκεί. Οι Σερραίοι με το κλειστό γυμναστήριο κάνουν προπόνηση μέχρι τις 12 το βράδυ. Εμείς μετά τις 5 το βράδυ είμαστε πεθαμένοι από εκεί και πέρα…»

Όπως μας θυμίζει ο κ. Κουρομιχαλάκης, στους πρώτους μήνες της θητείας του δημάρχου κ. Μαμσάκου, κατέβηκε ο δήμαρχος με τον κυβερνητικό βουλευτή στην Αθήνα, στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αθλητισμού, ο οποίος τους είπε: «Αν φέρετε μελέτη, μπορεί κάτι να γίνει. Αν δεν φέρετε μελέτη είναι καταδικασμένο. Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».

«Από τότε μας έλεγαν εδώ στη Δράμα ότι πρόκειται να γίνει προμελέτη, την οποία έπρεπε να κάνει μηχανικός του Δήμου ή της Αντιπεριφέρειας Δράμας. Η μεν Αντιπεριφέρεια έλεγε ότι δεν ήθελε να δώσει μηχανικό, ο Δήμος έλεγε ότι δεν μπορεί να διαθέσει μηχανικό και με δουλεύανε, ότι για να γίνει μελέτη για τις κερκίδες, έπρεπε να γίνει προμελέτη», λέει χαρακτηριστικά στον «Π.Τ.» ο κ. Κουρομιχαλάκης.

«Τελευταία μου είπαν ότι, δεν χρειάζεται να γίνει προμελέτη. Αυτός που θα αναλάβει τη μελέτη, θα κάνει και την προμελέτη. Άρα υπολογίζω εγώ, ότι δεν θέλουν να γίνουν οι κερκίδες» τονίζει ο γνωστός προπονητής.

Kerkides dimotiko stadio (2)

Χαρακτηριστικά είναι επίσης όσα λέει ο κ. Κουρομιχαλάκης, ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ το τελευταίο διάστημα κάνει καινούριους αθλητικούς χώρους. «Κάνει παντού. Κάνει κλειστό γυμναστήριο στην Πετρούσα, πολύ κοντά σ’ αυτό της Προσοτσάνης. Με χρήματα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ψάχνουν και βρίσκουν χρήματα, από παντού. Οι μόνοι που δεν βρίσκουμε είμαστε εμείς, γιατί δεν έχουμε μελέτες. Και τα χρόνια περνάνε!»

Ο κ. Κουρομιχαλάκης αναφέρει ακόμα μια χαμένη περίπτωση, όταν το 2000 περίπου, είχαν δοθεί κάποια χρήματα, περίπου 700.000.000 δραχμές, που τελικά όμως για πολλούς λόγους χάθηκαν τα χρήματα αυτά, γιατί δεν αξιοποιήθηκαν! Και μαζί τότε χάθηκε συνολικά περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές μαζί με το Κολυμβητήριο!!!

Υφυπουργός Αθλητισμού: Χωρίς μελέτη δεν γίνεται τίποτα!

Ο «Πρωινός Τύπος» κίνησε εκ νέου το θέμα, γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα, βγαίνουν συνέχεια ανακοινώσεις από το υπουργείο Αθλητισμού για διάφορα έργα σε όλη την Ελλάδα. Και επικοινωνήσαμε με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδη, ο οποίος συμπερασματικά επισημαίνει ότι, χωρίς μελέτη δεν γίνεται τίποτα !

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Γ. Βασιλειάδης, επισημαίνει: «Από τότε που ανέλαβα, το 2016, λέω: για να πάρετε έργα, θα πρέπει να φέρνεται μελέτες. Όχι αιτήματα, αλλά μελέτες! Όποιος έχει μελέτη, θα γίνεται προγραμματισμός, θα κατανείμουμε ισομερώς τα χρήματα ανά την Ελλάδα – αν και δεν είναι πολλά – και θα βάζουμε μέσα έργα τα οποία θα γίνονται».

Ρωτάμε σχετικά με το ζήτημα που μας απασχολεί και μας απαντά: «Επειδή με ρωτήσατε για τη Δράμα. Στον κατάλογο που έχω μπροστά μου, γιατί τον επεξεργάζομαι συνεχώς, δεν έχω κάτι για τη Δράμα. Μπορεί να έχω αιτήματα. Ίσως μια επιστολή. Όμως εγώ έχω δηλώσει ότι, απλά αιτήματα που έρχονται έτσι, έτσι και πετιούνται».

Ο κ. Γ. Βασιλειάδης τονίζει επίσης ότι, «αυτή τη στιγμή έχουμε υπερδιπλασιάσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να βάλουμε περισσότερα έργα, λογικής όμως άμεσων αναγκών. Δεν θα έρθω να σου κάνω καινούριο στάδιο, αλλά θα έρθω να κάνω τις απαραίτητες επισκευές που χρειάζονται, για να ανακαινισθεί και να πάρουν και αδειοδότηση. Τα περισσότερα έργα είναι για να πάρουν άδεια: μελέτες πυροπροστασίας, στατικές μελέτες, αντικατάσταση χλοοτάπητα, αντικατάσταση ταρτάν, αποδυτήρια κ.α.

Δεν έχουμε πολλά λεφτά για να κάνουμε κάτι καινούριο, αλλά πάμε να κάνουμε τα παλιά για να λειτουργούν με ασφάλεια».

Θέτουμε για άλλη μια φορά το ερώτημα στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδη: Μελέτη για ανακατασκευή κερκίδων Δημοτικού Σταδίου Δράμας, υπάρχει τελικά στο υπουργείο σας; Για να επιβεβαιώσει: «Δεν υπάρχει καμιά μελέτη από το Δήμο Δράμας που να αφορά στο Δημοτικό Στάδιο. Το μόνο που έχουμε για το 2ο ΓΕΛ Δράμας διαμόρφωση χώρου αθλητισμού που εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΜΑΥΤΙΩΝ με το Υπ. Παιδείας και ένα άλλο έργο, διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου στο Γήπεδο Κραχτίδη».

Για το πρόγραμμα ΕΜΑΥΤΙΩΝ βλέπε και «Πρωινός Τύπος» 30 Ιουνίου 2018.

 

Γ. Καψημάλης: Χρειάζεται να βρεθεί χρηματοδότηση

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε επίσης με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δράμας επί θεμάτων που αφορούν στον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων προώθησης Αθλητισμού, κ. Γ. Καψημάλη.

Σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχουν μελέτες και τι γίνεται μ’ αυτό το ζήτημα, ο κ. Καψημάλης μας είπε ότι, «δεν μπορεί να γίνει μελέτη, αν δεν βρεθεί η ανάλογη χρηματοδότηση της κατασκευής νέων κερκίδων. Χρειάζεται 1 εκατομμύριο».

Ο κ. Καψημάλης μας υπενθυμίζει ότι υπάρχει δεσμευμένο ποσό για την καθαίρεση των κερκίδων στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δράμας, αλλά όχι για την κατασκευή τους. Όταν βρεθούν τα χρήματα αυτά, τότε θα γίνει και η ανάλογη μελέτη».

Στην ερώτηση, γιατί δεν γίνεται η μελέτη,  να ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμη και να σταλεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, επισημαίνει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση. Αυτή πρέπει να εξασφαλιστεί πρώτα».