Home > Πρώτο Θέμα > Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε από τη Δράμα και απλώθηκε διαδικτυακά σε 18 σχολεία σε όλη την Ελλάδα► Δηλώσεις του εκπαιδευτικού κ. Αθανασιάδη στον «Π.Τ.»

Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε από τη Δράμα και απλώθηκε διαδικτυακά σε 18 σχολεία σε όλη την Ελλάδα► Δηλώσεις του εκπαιδευτικού κ. Αθανασιάδη στον «Π.Τ.»

7ο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας

Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε από

τη Δράμα και απλώθηκε διαδικτυακά

σε 18 σχολεία σε όλη την Ελλάδα

► Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον από μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό

► Δηλώσεις του εκπαιδευτικού κ. Αθανασιάδη στον «Πρωινό Τύπο»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΞΕΚΙΝΗΣΕ από χθες Τρίτη 2 Μαρτίου και συνεχίζεται μέχρι και αύριο 4 Μαρτίου, το 7ο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας, το οποίο διοργανώνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, το Δήμο Δράμας και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δράμας.

Πρόκειται για την έβδομη κατά σειρά χρονιά που διεξάγεται το Φεστιβάλ και κάθε φορά γιγαντώνεται ολοένα και περισσότερο, με την έννοια ότι πλέον συμμετέχουν σ’ αυτό πιο πολλά σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα μέσω του διαδικτύου.

Αν η πανδημία τα δύο τελευταία χρόνια, δυσκόλεψε τις δια ζώσης εκδηλώσεις του είδους και όχι μόνο, παρ’ όλα αυτά μπορούμε να πούμε ότι έφερε κοντά ακόμα περισσότερα σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα μέσω του διαδικτύου. Πλέον, το Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας που διοργανώνει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, έχει πάρει πανελλαδικές διαστάσεις και αυτό χάρη στην ακάματη προσπάθεια του διευθυντή του κ. Αλκιβιάδη Σαλπιγκτή.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν επίσης τα σχολεία: 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, 1ο Γυμνάσιο Δράμας, 13ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, 1ο Δημοτικό σχολείο Καλαμπακίου, Δημοτικό Σχολείο Φωτολίβους, Δημοτικό Σχολείο Ν. Αμισού, Δημοτικό Σχολείο Αδριανής Νικηφόρου, Δημοτικό Σχολείο Μαίστρου Έβρου, 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσ/νίκης, Δημοτικό Σχολείο Διστόμου Βοιωτίας, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λαυρίου Ανατολικής Αττικής, Δημοτικό Σχολείο Μεγίστης-Καστελλόριζου, Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου Λασιθίου Κρήτης, 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας -«Αθηναγόρειο», 1ο Δημοτικό Σχολείο Παναιτωλίου Αιτωλοακαρνανίας, Δημοτικό Σχολείο Χανδρινού Μεσσηνίας και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου.

Οι φετινές εκδηλώσεις

Σχετικά με τις φετινές εκδηλώσεις, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον εκπαιδευτικό κ. Αθανασιάδη του 1ου Δημοτικού Σχολείου, ο οποίος αναφέρεται στο φετινό πρόγραμμα. Όπως τονίζει, κατά την πρώτη χθεσινή ημέρα, έγιναν διαδραστικές εκδηλώσεις μέσα στις τάξεις από τους εκπαιδευτικούς με τους μαθητές τους, όπου πρόβαλαν κάποιες εκπαιδευτικές ταινίες. Επίσης έγινε συζήτηση για το φαινόμενο της σχολικής βίας που ταλανίζει γενικά την εκπαίδευση.

Όπως τονίζει ο κ. Αθανασιάδης, «αν και στο σχολείο μας δεν έχουμε κρούσματα με σχολική βία, όμως πάντοτε μπορεί να υπάρχει μια υποβόσκουσα κατάσταση. Οπότε προσπαθούμε να αναδείξουμε αν κάποια παιδιά έχουν κάποια περιστατικά και μέσα από συζήτηση τα παιδιά καταλαβαίνουν τι μπορεί να είναι το μπούλινγκ και η σχολική βία».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα θα συμμετάσχει η Ένωση Κυριών Δράμας με το Mobil School, για παιδιά τα οποία δεν φοιτούν κανονικά σε σχολείο, ενώ το βράδυ της Πέμπτης αύριο, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με καλεσμένο τον κ. Βλαστάρη και τίτλο: «Από άκρη σε άκρη λέμε ότι στο σχολικό εκφοβισμό». Η ημερίδα αυτή θα μεταδοθεί μέσα από το κανάλι του YouTube του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και μπορούν να την παρακολουθήσουν όλοι.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αθανασιάδης, «έχουν δείξει τρομερό ενδιαφέρον οι συνάδελφοι διευθυντές και όλοι οι εκπαιδευτικοί από τα 18 σχολεία που συμμετέχουν, από το Καστελόριζο μέχρι και την Κέρκυρα».

Επίσης την Παρασκευή θα προβληθεί διαδικτυακά και πάλι όλο το υλικό των ημερών, ζωγραφιές και άλλα, καθώς και το τι λένε τα παιδιά για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον πανελλαδικά

Αναφορικά με το ζήτημα του μεγάλου ενδιαφέροντος από σχολεία σε όλη την Ελλάδα, ο κ. Αθανασιάδης τονίζει ιδιαίτερα: «Η αλήθεια είναι ότι δεν το περιμέναμε να υπάρξει τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Αν και τα σχολεία στην επαρχία δεν έχουν ιδιαίτερα τέτοια φαινόμενα. Για να πω από την εμπειρία μου, αυτά που βλέπουμε και ακούμε για σχολεία στις μεγάλες πόλεις, στην Αθήνα, για συμμορίες, ληστείες και άλλα, εμείς στην επαρχία δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα θέμα που τόσο τα παιδιά, όσο και οι εκπαιδευτικοί το αγκαλιάζουν ιδιαίτερα, τους ενδιαφέρει. Όταν ασχολούμαστε με τέτοια θέματα μέσα στην τάξη, συμμετέχουν με ζωγραφιές, μιλάνε για τη φιλία και για όλα αυτά. Μεγάλο ρόλο σ’ αυτό παίζει και η κοινωνία πιστεύω, καθώς η κοινωνία στην επαρχία είναι περισσότερο δεμένη, η γειτονιά είναι διαφορετική από τις μεγάλες πόλεις. Εδώ τα παιδιά βλέπονται μεταξύ τους και τα απογεύματα ακόμα».

Ενημερωτικό υλικό και πρόληψη

Ερωτώμενος σχετικά για το αν γίνονται και αν θα έπρεπε να υπάρξουν ακόμα περισσότερα ενημερωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς σχετικά με το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού και την σχολική βία, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται καλύτερα τέτοιες καταστάσεις, ο κ. Αθανασιάδης απαντά: «Υλικό υπάρχει σε όλα τα σχολεία. Έχουμε αρκετό  υλικό, για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις, να μην βρισκόμαστε προ εκπλήξεων. Είναι αλήθεια ότι τα πάντα μπορεί να συμβούν. Όμως, το συγκεκριμένο θέμα, ο σχολικός εκφοβισμός, είναι κάτι που φαίνεται. Το μάτι μας πηγαίνει. Είναι παιδιά που έχουν κάποια ιδιαιτερότητα από άλλα παιδιά, οπότε έχουμε το νου μας και το θέμα είναι ότι πολλές φορές προλαμβάνουμε αυτό το πράγμα, πριν φτάσει και συμβεί».

Όπως εξηγεί ο κ. Αθανασιάδης, «έχουμε αρκετό υλικό για ενημέρωση και ακόμα, στο Σύλλογο Διδασκόντων τα συζητάμε όλα αυτά, για το τι πρέπει να προσέξουμε και όλα αυτά. Η αλήθεια είναι ότι με τα σεμινάρια που γίνονται για τους εκπαιδευτικούς, ασχολούμαστε περισσότερο με θέματα της εκπαίδευσης, όμως τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε όλο και πιο τακτικές ημερίδες για τον σχολικό εκφοβισμό».