Home > Νέα > Η θέση της Οικολογικής Κίνησης Δράμας «Η Ελλάδα στο έλεος των επενδυτών με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες»

Η θέση της Οικολογικής Κίνησης Δράμας «Η Ελλάδα στο έλεος των επενδυτών με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες»

Η θέση της Οικολογικής Κίνησης Δράμας

«Η Ελλάδα στο έλεος των επενδυτών

με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες»

«Ναι στα μικρά αιολικά πάρκα, αφού πρώτα γίνει χωροθέτηση και αποκλειστούν οι προστατευόμενες περιοχές»

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ σχετικά με το ζήτημα των ανεμογεννητριών στην Ελλάδα αλλά και ειδικότερα στην περιοχή της Δράμας και της Περιφέρειας ΑΜΘ, έδωσε στη δημοσιότητα η Οικολογική Κίνηση Δράμας.

Όπως είναι γνωστό, εταιρείες έχουν ζητήσει να στήσουν αιολικά πάρκα στην περιοχή του Παρανεστίου, αλλά και του Νευροκοπίου και συγκεκριμένα στον Γρανίτη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Οικολογική Κίνηση λέει, «ναι στα μικρά αιολικά πάρκα, αφού πρώτα γίνει χωροθέτηση και αποκλειστούν οι προστατευόμενες περιοχές».

Όπως επισημαίνεται  μάλιστα, «η Οικολογική  Κίνηση Δράμας δεν αντέδρασε στο παρελθόν στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας, θεωρώντας ότι σε κάθε περιοχή πρέπει να υπάρχει τρόπος παραγωγής ενέργειας που να καλύπτει τις ανάγκες της. Η δική μας περιοχή με τα τεράστια υδροηλεκτρικά στον Νέστο, τις ανεμογεννήτριες στο Μεγαλοβούνι και τα φωτοβολταϊκά που ήδη λειτουργούν στον τόπο μας προσφέρει μεγάλο μέρος στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με εναλλακτικούς τρόπους».

Παρακάτω, η Οικ. Κ. Δράμας αναφέρει σχετικά:

[Λαμβάνοντας υπόψη:

– την άρνηση της ΔΕΗ στο παρελθόν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στις στέγες σχολείων και οικιών στην περιοχή μας, λόγω μη δυνατότητας εισροής της ενέργειας στο δίκτυο της. Η χώρα μας όμως έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, πράγμα που σημαίνει πως μια στροφή στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα ήταν πιο αποδοτική και ωφέλιμη

– τη μεγάλη επιθυμία των πολιτών για συμμετοχή στα προγράμματα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» και τη δυνατότητα για πολύ περισσότερες επεμβάσεις, ώστε να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που είναι και το πρώτο ζητούμενο.

– τον θεσμικά ανεπαρκή τρόπο συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων

– τις μεγάλες καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και την ορνιθοπανίδα

– την ανυπαρξία μελέτης χωροθέτησης

– την καθολική αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας, συλλόγων και του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου

– τη μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έγινε από το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, με επιστημονική υπεύθυνη τη Βασιλική Κατή, αναπλ. καθηγήτρια στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών με συμπέρασμα πως «η δημιουργία αιολικών πάρκων σε απρόσιτα ορεινά ή νησιωτικά οικοσυστήματα προκαλεί μεγαλύτερη περιβαλλοντική βλάβη από ό,τι περιβαλλοντικό όφελος και αυτό είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά».

– τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών που δημιουργεί η καταστροφή των οικοσυστημάτων, σύμφωνα με τα άρθρα ειδικών που έχουν έρθει στη δημοσιότητα μετά το πλήγμα της πρόσφατης πανδημίας.

– την ύπαρξη του  δεύτερου στην Ελλάδα μετά το αντίστοιχο των Κυθήρων, πιστοποιημένου μονοπατιού του Γρανίτη, στο οποίο διεξάγεται  ο αγώνας Granitistrail και την προσπάθεια ανάπτυξης ήπιων τουριστικών, οικοτουριστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Ζητάμε

  1. Ανάκληση ΟΛΩΝ των αδειών για αιολικά σε όλα τα βουνά και τα νησιά της χώρας, διότι έχουμε ξεφύγει πλέον προς την ακραία υπερβολή.
  2. ΠΡΟεπιλογή και ΠΡΟαδειοδότηση από την πολιτεία ΜΟΝΟ υπεράκτιων θέσεων για εγκατάσταση αιολικών, στον βαθμό που επιτρέπει τεχνικά το σύστημα (έχουμε ήδη πολλές στοχαστικές πηγές και είμαστε κοντά στο όριο). Μειοδοτικός διαγωνισμός για την τιμή στην οποία θα διαθέτει τη μεγαβατώρα όποιος κερδίσει τον διαγωνισμό.
  3. Δυνατότητα να εγκατασταθούν αιολικά σε κάθε περιοχή ΜΟΝΟ από την τοπική αυτοδιοίκηση και από συνεταιριστικές ενεργειακές κοινότητες σε πολύ μικρότερη κλίμακα από τις αιτήσεις που κάνουν διάφοροι ιδιώτες. Υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει με σαφές και καθαρό θεσμικό πλαίσιο.

Δηλώνουμε τη στήριξή μας στους κατοίκους της περιοχής και λέμε ΟΧΙ στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή της κοινότητας Γρανίτη Κάτω Νευροκοπίου.]