Home > νέα > «Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου» τα Κτήματα Βιβλία Χώρα και Παυλίδη-Την Κυριακή θα είναι επισκέψιμα για το οινόφιλο κοινό

«Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου» τα Κτήματα Βιβλία Χώρα και Παυλίδη-Την Κυριακή θα είναι επισκέψιμα για το οινόφιλο κοινό

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού

Στο δίκτυο επισκέψιμων οινοποιείων

«Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου»

τα Κτήματα Βιβλία Χώρα και Παυλίδη

Την Κυριακή θα είναι επισκέψιμα για το οινόφιλο κοινό

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Για έβδομη συνεχή χρονιά, η Ένωση Οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», συμμετέχει στον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού», με το δίκτυο επισκέψιμων οινοποιείων «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».

Πρόκειται για οινοτουριστική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στα οινοποιεία, προκειμένου να προσελκύσει το κοινό να τα επισκεφθεί ώστε να γνωρίσει από κοντά τους χώρους παραγωγής αγαπημένων κρασιών αλλά και τους ίδιους τους δημιουργούς τους.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού, πραγματοποιείται και εορτάζεται από το 2009, πάντα τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα.

Φέτος ο εορτασμός αυτός, είναι την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, ενώ στα οινοποιεία του δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», το ωράριο θα διαρκέσει από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Οι φίλοι του επώνυμου ποιοτικού οίνου, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις οινοτουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας να απολαύσουν τους αμπελώνες με τα χρώματα του φθινοπώρου και να γευτούν νέες και παλαιότερες σοδειές σε μερικά από τα πλέον αξιόλογα και δημοφιλή οινοποιεία της χώρας.

Άλλωστε, θα είναι και μία εξαιρετική ευκαιρία για τους επισκέπτες να ενημερωθούν και να δοκιμάσουν τα πρώτα κρασιά από τον φετινό τρύγο, του 2019, όπου έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας.

Η διαδρομή των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», δεν θα μπορούσε να μην διασχίσει οινοποιεία της περιοχής, τα οποία κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην κατηγορία των εκλεκτών οίνων της χώρας μας.

Στη «Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου», είναι το Κτήμα Βιβλία Χώρα, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, και το Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας, τα οποία συμμετέχουν μέσω των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού.

KTHMA BIBLIA XORA

Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή οινική χρονιά

Η αμπελουργική περίοδος του 2019 για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν όψιμη για όλες τις ποικιλίες (πρώιμες και όψιμες), όπως αναφέρει στα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», καθώς και σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας.

Υπήρξαν βροχοπτώσεις τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιος – πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου), οι οποίες συχνά ήταν έντονου τοπικού χαρακτήρα. Η ανομβρία που ακολούθησε από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, είχε διπλή επίδραση στα σταφύλια. Αφενός δεν υπήρξε πρόβλημα ανάπτυξης ασθενειών, αφετέρου σε αρκετές περιοχές, υπήρξε υψηλός βαθμός υδατικού στρες στα αμπέλια, το οποίο μετριάστηκε με την εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών τεχνικών και άρδευσης, όπου ήταν δυνατόν.

Οι προσδοκίες για τους οίνους του 2019 στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα υψηλές. Αναμένονται λευκοί και ροζέ οίνοι με έντονα ποικιλιακά αρώματα, υψηλή οξύτητα και γεμάτη γεύση, ενώ οι ερυθροί οίνοι εμφανίζονται υψηλόβαθμοι, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό, βελούδινοι, με εξαιρετικά αρώματα και μεγάλη συμπύκνωση, συνθήκες που μπορούν να μας χαρίσουν τόσο εξαιρετικούς φρέσκους, όσο και μεγάλης δυνατότητας παλαίωσης, ερυθρούς οίνους.

 

Η εικόνα των τοπικών αμπελώνων για την οινική χρονιά 2019

Η οινική εικόνα στην περιοχή μας διαμορφώνεται ως εξής: Οι αμπελώνες ανέρχονται στα 600 στρέμματα, με τα 200 στρέμματα να βρίσκονται στα Κοκκινόγεια και τα 400 στρέμματα στην Περιχώρα Δράμας.

Οι ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται, είναι το Ασύρτικο και το Αγιωργίτικο, ενώ οι διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Sauvignon Blanc, το Chardonnay, το Syrah και το Tempranillo. Παράλληλα, διατηρείται ένας πειραματικός αμπελώνας με επιπλέον ελληνικές ποικιλίες. Οι οίνοι που παράγονται, φέρουν την ονομασία προέλευσης «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα».

Το κλίμα της περιοχής, χαρακτηρίζεται από μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας.

Η χρονιά ξεκίνησε με καλές καιρικές συνθήκες, αλλά από την εποχή της άνοιξης μέχρι και τα τέλη Ιουνίου οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν. Ο καιρός ήταν άστατος με υψηλές και συχνές βροχοπτώσεις.

Η χρονιά φαινόταν ότι θα είναι δύσκολη, αλλά οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν  κατά το κλείσιμο των σταφυλιών, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, και την περίοδο της ωρίμανσης, επιτρέπουν στους ειδικούς να μιλήσουν τελικά για μια πολύ καλή χρονιά.

Οι βροχές σταμάτησαν στα μέσα Ιουλίου, οπότε προσαρμόστηκαν και τα ποτίσματα, ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι συνθήκες κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης του σταφυλιού ήταν ιδανικές, χωρίς υψηλές θερμοκρασίες και με δροσερές νύχτες.

Σημειώθηκε μια μικρή μείωση περίπου 3-5% σε σχέση με την περσινή χρονιά, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων την περίοδο που τα σταφύλια ήταν στο στάδιο του «μπιζελιού». Σε κάποιες ποικιλίες, υπήρχε μείωση του μεγέθους της ρώγας του σταφυλιού, ένα στοιχείο όμως που μπορεί να δώσει ποιοτικά αποτελέσματα στο κρασί λόγω της καλής αναλογίας μεταξύ του φλοιού και της σάρκας των σταφυλιών.

Το 2019, ήταν μια εξαιρετική χρονιά με πλούσιο τανικό και φαινολικό δυναμικό για τις ερυθρές ποικιλίες, και ταυτόχρονα ωραίες οξύτητες και φρουτώδη αρώματα στις λευκές.