Home > Πρώτο Θέμα > Διαγράφηκαν τα πρόστιμα των παραγωγών της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου

Διαγράφηκαν τα πρόστιμα των παραγωγών της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου

Με αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης

Διαγράφηκαν τα πρόστιμα των παραγωγών

της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου

Στην Αποκεντρωμένη είχαν προσφύγει 47 από τους 96 παραγωγούς

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία θεωρείται, η διαγραφή των προστίμων που είχαν δεχθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου, έπειτα από σχετική καταγγελία που είχε γίνει από το Σωματείο Εμπόρων και Μικροπωλητών λαϊκής αγοράς Δράμας.

Αναλυτικότερα, όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες μας και όπως έχει ήδη δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος», στις αρχές Δεκεμβρίου είχε γίνει καταγγελία από το Σωματείο Μικροπωλητών Δράμας για το ότι η αγορά παραγωγών του Σαββάτου που λειτουργούσε στο χώρο στάθμευσης του Διοικητηρίου Δράμας, ήταν παράνομη.

Εκείνο το πρωί του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου, δύο κλιμάκια, αποτελούμενα από στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας Δράμας, αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας, είχαν ξεκινήσει να γράφουν και να μοιράζουν πρόστιμα αξίας 1.000 ευρώ, σε όσους παραγωγούς βρισκόντουσαν εκεί.

Από τότε, ορισμένοι από τους παραγωγούς προσέφυγαν στο Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ζητώντας τη διαγραφή του προστίμου τους, η οποία αποφάσισε θετικά ως προς το αίτημά τους.

Όπως αρχικά επισημαίνεται από την απόφαση της Αποκεντρωμένης, η προσφυγή ήταν νόμιμη και εμπρόθεσμη, ενώ στην απόφασή της έπαιξαν ρόλο και άλλα πράγματα όπως, ότι, η Γενική Συνέλευση του Σωματείου των Εμπόρων Πωλητών της λαϊκής αγοράς Δράμας προέβη στην άρση της κατατεθείσας καταγγελίας, ότι η κοινωνία της Δράμας και οι τοπικές αρχές στηρίζουν την αγορά παραγωγών αγροτικών και ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν θεμελιώνεται επαρκώς και νομίμως.

Στη συνέχεια και στις αρχές Ιανουαρίου, έγινε νέα καταγγελία για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς παραγωγών του Σαββάτου, αυτή τη φορά από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Μικροπωλητών εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης προς την ΑΑΔΕ και μετά απ’ αυτό, η λαϊκή οδηγήθηκε σε οριστικό κλείσιμο.

 

47 από τους 96 παραγωγούς

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος των παραγωγών της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου κ. Μαυροβασίλης, αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο γεγονός. Όπως σημειώνει πάντως ο ίδιος, «δεν έκαναν όλοι προσφυγή στην Αποκεντρωμένη. Όσοι πίστεψαν ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι, πλήρωσαν το μισό πρόστιμο, 500 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι, μείναμε πιστοί στον αγώνα μας και δικαιωθήκαμε».

Τονίζει ακόμα ο κ. Μαυροβασίλης, ότι, «καθαρά υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης βοήθησαν να λυθεί το πρόβλημά μας, είδαν το δίκαιο αίτημά μας και αποφάσισαν».

Όπως λέει, 47 παραγωγοί από τους 96 που είχαν δεχτεί πρόστιμα, είχαν προσφύγει στην Αποκεντρωμένη και αυτό «αποτελεί μια σημαντική νίκη στη μάχη που δίνουμε».

 

Χωρίς εξελίξεις

Προς το παρόν πάντως αναφορικά με την επαναλειτουργία της λαϊκής αγοράς παραγωγών του Σαββάτου, δεν υπάρχει κάτι νεότερο, ενώ αναμένονται πιθανές αποφάσεις από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Θα πρέπει να θυμίσουμε εδώ, ότι, αν και έγιναν σχετικές προσπάθειες προς την κεντρική κυβέρνηση, παρ’ όλα αυτά ακόμα και σήμερα δεν έχουμε κανένα νεότερο.

Το  πρόβλημα με τους παραγωγούς είναι ότι όσο περνάει ο καιρός με κλειστή την αγορά του Σαββάτου, αυτό μεγαλώνει. Η αγορά του Σαββάτου ήταν γι’ αυτούς μια σημαντική οικονομική διέξοδος στα πολλά συσσωρευμένα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Δυστυχώς, όλη αυτή η κατάσταση έχει φρενάρει σε σημαντικό βαθμό τις πωλήσεις των προϊόντων τους, τα οποία όπως γνωρίζουμε είναι ιδιαίτερα ευπαθή και χαλάνε γρήγορα, εφόσον δεν πωληθούν.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός, ότι, οι Δραμινοί μπορούσαν να βρουν εκεί ιδιαίτερα φρέσκα αγροτικά προϊόντα – από την παραγωγή απευθείας στην κατανάλωση και όχι απλά στο ράφι – αλλά και σε πολύ καλές τιμές.

Οι δύο λύσεις που προτείνονται είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστούν, καθώς η κάθε μία ξεχωριστά παρουσιάζει προβλήματα. Η βασική πρόταση είναι να υπάρξει τροπολογία στο πλαίσιο των ήδη λειτουργούντων λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, ώστε να ενταχθούν και συμβατικά προϊόντα, όπου οι παραγωγοί βιολογικών δεν επαρκούν. Η λύση αυτή είναι μάλλον δύσκολο να περάσει, γιατί θα επέλθουν μεγάλες αλλαγές σε όλη τη χώρα και θα αποτελέσει σίγουρα σημείο τριβής, καθώς πίσω από μια τέτοια απόφαση, παίζονται μεγάλα συμφέροντα.

Η δεύτερη λύση, είναι η δημιουργία μιας νέας πρότυπης λαϊκής αγοράς, πράγμα που προϋποθέτει όμως την ίδρυση μιας δεύτερης λαϊκής στο Δήμο Δράμας,  μια δεύτερη μέρα εκτός Πέμπτης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όμως, αυτή η νέα πρότυπη λαϊκή, θα πρέπει να περιλαμβάνει 50% παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και 50% βιομηχανικών προϊόντων και μικροπωλητών.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, αναμένεται να αντιδράσει έντονα ο εμπορικός κόσμος της πόλης της Δράμας, καθώς όπως διαμηνύουν ξεκάθαρα, η Δράμα δεν σηκώνει μια δεύτερη λαϊκή αγορά.

Αν και το πρόβλημα φαίνεται δυσεπίλυτο, παρ’ όλα αυτά σίγουρα η κυβέρνηση με τα συναρμόδια υπουργεία της, μπορεί να βρει λύσεις, θεσμοθετώντας τις γνωστές farmer market όπως είχαν λειτουργήσει παλαιότερα, την περασμένη δεκαετία, δίνοντας μια ανάσα στους παραγωγούς λόγω της οικονομικής κρίσης.