Home > Πρώτο Θέμα > Διαμαρτυρίες από κατοίκους και Δήμο για συγχώνευση του 1ου με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης

Διαμαρτυρίες από κατοίκους και Δήμο για συγχώνευση του 1ου με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης

Διαμαρτυρίες από κατοίκους και

Δήμο για συγχώνευση του 1ου με

το 2ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης

►Κατά της συγχώνευσης τάσσεται και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας

►Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο προϊστάμενος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας κ. Διαλεκτόπουλος, ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Δράμας κ. Αρτεμιάδης

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Πρόβλημα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε δύο Δημοτικά Σχολεία έχει δημιουργηθεί στην Προσοτσάνη, μετά από σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε μόλις την Τετάρτη από το Υπ. Παιδείας.

Όπως έγινε γνωστό, μετά από σχετική απόφαση του  Υπ. Παιδείας που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, βρίσκεται σε ισχύ η συγχώνευση του 2ου Δημοτικού Σχολείου με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης. Και όπως είναι λογικό, μόλις έγινε γνωστό, υπήρξαν άμεσα αντιδράσεις, τόσο από τους κατοίκους της Προσοτσάνης, όσο και από το Δήμο Προσοτσάνης και το δήμαρχο, αλλά φυσικά και από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας.

Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, επί της ουσίας με την απόφαση αυτή, ορίζεται ότι το 2ο Δημοτικό σχολείο Προσοτσάνης θα πάψει να λειτουργεί και θα συγχωνευθεί με το 1ο Δημοτικό σχολείο Προσοτσάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο σχολεία είναι 5/θέσια και περιλαμβάνουν αρκετούς μαθητές, ενώ με δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο δήμαρχος κ. Αθανασιάδης, είπε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από την κακή διαχείριση της εγγραφής των μαθητών στα τρία Δημοτικά σχολεία της Προσοτσάνης.

Την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας εξέφρασε επίσης και ο πρόεδρος του κ. Αρτεμιάδης, τονίζοντας ότι είναι άκαιρη και άκυρη μια τέτοια απόφαση καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει κάτι τέτοιο.

Σημειωτέον ότι σήμερα το πρωί, θα υπάρξει συνάντηση του δημάρχου κ. Αθανασιάδης με τον προϊστάμενο της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Π.Ε. Δράμας κ. Διαλεκτόπουλο στο δημαρχείο Προσοτσάνης, όπου ενδέχεται να παραστεί και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας ή κάποιο άλλο μέλος του Δ.Σ.

Αναλυτικότερα, μιλώντας αρχικά στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Διαλεκτόπουλος επεσήμανε ότι «έχει ανακοινωθεί κάτι, ενώ αύριο (σήμερα) θα έχουμε συνάντηση με το δήμαρχο Προσοτσάνης για να δούμε τι μπορεί να γίνει».

Η Δ/νση Πρωτοβάθμιας

Όπως λέει ο ίδιος, «είναι κάποιοι που διαφωνούν με αυτό και πρέπει να σας πω ότι και τα δύο σχολεία είναι 5/θέσια και δεν δικαιολογούν και θέση διευθυντή και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει η σκέψη της συγχώνευσης. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις και θα δούμε πως θα εξελιχθεί από τη συζήτηση αυτή».

Ο δήμαρχος Προσοτσάνης

Μιλώντας για το ίδιο θέμα στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, σημειώνει ότι θα γίνει μια σύσκεψη στο δημαρχείο και κάνει γνωστό ότι, «εμείς είχαμε πάρει αρνητική θέση από το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση για την επικείμενη συγχώνευση. Παρ’ όλα αυτά, βρεθήκαμε προ εκπλήξεως από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ».

Όπως είπε ο κ. Αθανασιάδης, «εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που γίνεται δεν είναι σωστό και ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, είτε να ανασταλεί η απόφαση και αν όχι, στην χειρότερη περίπτωση να γίνει διεδρικό. Να υπάρχουν δηλαδή τρεις τάξεις στο ένα σχολείο και τρεις τάξεις στο άλλο και να χρησιμοποιούνται και τα δύο σχολεία».

Σε ερώτηση αν είναι λίγοι οι μαθητές στα δύο αυτά σχολεία, ο κ. Αθανασιάδης διευκρινίζει το αντίθετο: «Όχι! Στην πραγματικότητα είναι τρία σχολεία μέσα στην Προσοτσάνη. Αν υπήρχε σωστή κατανομή των παιδιών, θα μπορούσαν όλα να πηγαίνουν κανονικά. Φόρτωσαν 130 άτομα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και τα άλλα έμειναν με 46 και με 70 παιδιά».

Σύλλογος Εκπαιδευτικών

Την αντίθεσή του στην συγχώνευση αυτή, εξέφρασε με δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Αρτεμιάδης. Όπως τονίζει, «από την Τετάρτη είναι σε ισχύ. Αν και δεν έχουμε κληθεί να παραβρεθούμε στη συνάντηση με το δήμαρχο και τον προϊστάμενο, εντούτοις θα κοιτάξουμε να είμαστε στη συζήτηση αυτή, προκειμένου να εκφράσουμε την αντίθεσή μας».

Όπως εξηγεί ο κ. Αρτεμιάδης, «πρόκειται για μια πρόταση από την προηγούμενη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν πέρασε από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, ούτε από το Δημοτικό Συμβούλιο, πήγε στο Υπουργείο σαν πρόταση της Διεύθυνσης και το Υπ. Παιδείας έστειλε την τελική απόφαση της συγχώνευσης των δύο σχολικών μονάδων».

Όπως είπε ο κ. Αρτεμιάδης, «πρόκειται για μια άκυρη απόφαση, δεν υπήρχε λόγος αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε, διότι ούτε οικονομικοί λόγοι του επιβάλλουν, ούτε ελλείψεις εκπαιδευτικών έχουμε, το αντίθετο μάλιστα. Κάτι ανάλογο είχαμε ζει και στη Δράμα το 2011».

Διευκρινίζει ακόμα ο ίδιος, ότι, «δημιουργείται μεγάλα αναταραχή και στην τοπική κοινωνία και στο εκπαιδευτικό δυναμικό και στα παιδιά που θα στεγαστούν σε άλλο σχολείο». Επισημαίνει ακόμα ο ίδιος ότι, «δεν μπαίνουμε στη λογική για το πόσα παιδιά έχει κάθε σχολεία. Τα παιδιά δεν είναι ζυγαριά. Και τα δύο σχολεία έχουν και παιδιά και εκπαιδευτικούς και είναι στελεχωμένα και λειτουργούν κανονικά όλα. Ο χρόνος, η στιγμή και το σκεπτικό είναι όλα λάθος. Η συγχώνευση αυτή δεν έχει καμιά προστιθέμενη αξία και δεν έχει κανένα κέρδος».

Ερωτώμενος αν η απόφαση του Υπ. Παιδείας μπορεί να αλλάξει, ξεκαθαρίζει ότι «μπορεί να παγώσει, να ανακληθεί. Όλα μπορούν να γίνουν, αν υπάρχει η ανάλογη πολιτική πίεση και η ανάλογη πολιτική βούληση».