Home > Πρώτο Θέμα > Εγκρίθηκε η μελέτη για το Δήμο Δράμας – Δημιουργία μονοπατιών και διαδρομών 31.540 μέτρων στο Δήμο Δράμας- Αναλυτικά οι διαδρομές που δημιουργούνται

Εγκρίθηκε η μελέτη για το Δήμο Δράμας – Δημιουργία μονοπατιών και διαδρομών 31.540 μέτρων στο Δήμο Δράμας- Αναλυτικά οι διαδρομές που δημιουργούνται

Εγκρίθηκε η μελέτη για το Δήμο Δράμας

Δημιουργία μονοπατιών

και διαδρομών 31.540 μέτρων

στο Δήμο Δράμας

Αναλυτικά οι διαδρομές που δημιουργούνται

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΛΑ ΝΕΑ φαίνεται πως έχουμε, όσον αφορά το ζήτημα της μελέτης που είχε ξεκινήσει να κάνει ο Δήμος Δράμας, για τη δημιουργία και αναβάθμιση δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας εντός της επικράτειας του Δήμου Δράμας και σε συγκεκριμένη ορεινή περιοχή.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, ο Δήμος Δράμας είχε ξεκινήσει την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), για την ανάδειξη των μονοπατιών στην επικράτειά του.

Στη μελέτη αυτή είχε αναφερθεί εκτενώς τότε ο «Π.Τ.», όπου με δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, είχε αναφέρει ότι τόσο η περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Δράμας, όσο και του Σιδηρονέρου έχουν μονοπάτια τα οποία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην πρόταση αυτή.

Επρόκειτο για ένα έργο συνολικής αξίας 800.000 ευρώ για κάθε Δήμο της χώρας, ενώ η μελέτη αξίας 30.000 ευρώ, αφορούσε την σηματοδότηση, χαρτογράφηση και ανάδειξη ορεινών μονοπατιών και διαδρομών.

Τα  καλά νέα λοιπόν, είναι ότι η Γενική Γραμματεία Δασών ενέκρινε τη μελέτη του Δήμου Δράμας για τη δημιουργία και αναβάθμιση δικτύου μονοπατιών, διαδρόμων πεζοπορίας εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Σιδηρονέρου στη Δράμα.

Σκοπός της μελέτης η οποία συντάχθηκε από τη Μελετήτρια Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο Α.Π.Θ. Msc Αναστασία Μάντζαλη, για λογαριασμό του Δήμου Δράμας, είναι η ανάπτυξη – ανάδειξη δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στο Δήμο Δράμας (Σκαλωτή, Κλειστά, Σιδηρόνερο, Καλλίκαρπο), με κριτήριο τις βέλτιστες εθνικές και διεθνείς πρακτικές πεζοπορίας, ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στην προσέλκυση επισκεπτών – πεζοπόρων. Εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής, μέσω της αξιοποίησης και προβολής των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, παρέχοντας ποιοτικούς χώρους αναψυχής, συμβάλλοντας ενεργά στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μελέτης.

Με την εκτέλεση του έργου θα πραγματοποιηθεί δημιουργία και αναβάθμιση δικτύου μονοπατιών, διαδρόμων πεζοπορίας, συνολικού μήκους 31.540 μ., που εμπίπτουν εντός δασικού εν γένει χαρακτήρα εκτάσεων.

Ο σχεδιασμός των διαδρομών, καλύπτει τις ανάγκες εξυπηρέτησης των περιπατητικών διαδρομών και τις ανάγκες διαχείρισης και διακίνησης των επισκεπτών της περιοχής, καλύπτει γεωγραφικά την έκταση της ΔΕ Δράμας, του Δήμου λαμβάνοντας υπόψη το ανάγλυφο και τις δυνατότητες πρόσβασης, ενώ αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον και την χλωρίδα της περιοχής, φροντίζοντας παράλληλα για την προστασία τους.

Επίσης, αξιοποιεί το γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής για άσκηση δραστηριοτήτων σχετικών με το ανάγλυφο και το γεωλογικό υπόβαθρο και ευνοεί την περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικού τουρισμού, τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού.

Αναλυτικά, με τη μελέτη αυτή που έχει εγκριθεί, δημιουργούνται και αναβαθμίζονται:

– Μονοπάτι «Σκαλωτή – Κλειστά», μήκους 3.600, 00 μ. – Υφιστάμενο

– Μονοπάτι «Σκαλωτή – Ρούσκοβο», μήκους 3.630,00 μ. – Υφιστάμενο

– Μονοπάτι «Σιδηρόνερο – Καλλίκαρπος», μήκους 7.930,00 μ. – Υφιστάμενο

– Μονοπάτι «Διαδρομή Ρέματος Πηγών», μήκους 3.760,00 μ. – Υφιστάμενο

– Μονοπάτι «Πηγής Ρέμα», μήκους 2.610,00 μ. – Υπό Διάνοιξη

– Μονοπάτι «Ρέμα πηγών – διασταύρωση Κόκκινα», μήκους 1.650,00 μ. – Υφιστάμενο

– Μονοπάτι «Ρέμα πηγών – διασταύρωση Κόκκινα – Πλακόστρωτο», μήκους 3.610,00 μ. –

Υφιστάμενο

– Μονοπάτι «Ρέμα Καμπέρογλου – Οροπέδιο», μήκους 4.750,00 μ. – Υφιστάμενο.

Το σύνολο δικτύου μονοπατιών εμπίπτει στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) με κωδικό GR1140008 και ονομασία «Κεντρική Ροδόπη και Κοιλάδα Νέστου». Επίσης βρίσκεται εντός της ζώνης Γ6-Β του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.