Home > νέα > Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει ο σακχαρώδης διαβήτης στην Ελλάδα Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι γιατροί: Αν. Μιχαηλίδου, Κ. Καμπουρίδου, και Θ. Μπουγάς

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει ο σακχαρώδης διαβήτης στην Ελλάδα Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι γιατροί: Αν. Μιχαηλίδου, Κ. Καμπουρίδου, και Θ. Μπουγάς

Ημερίδα του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Δράμας

Διαστάσεις επιδημίας

λαμβάνει ο σακχαρώδης

διαβήτης στην Ελλάδα

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι γιατροί: Αν. Μιχαηλίδου, Κ. Καμπουρίδου, και Θ. Μπουγάς

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Ο ΜΗΝΑΣ Νοέμβριος, είναι ο μήνας ενημέρωσης για το σακχαρώδη διαβήτη, ενώ η Παγκόσμια Ημέρα είναι στις 14 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Δράμας πραγματοποίησε ημερίδα με κεντρικό θέμα: «Άνοια και Σακχαρώδης Διαβήτης: Διάγνωση – Αντιμετώπιση».

Η ημερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας, την οποία παρακολούθησαν δυστυχώς ελάχιστα άτομα και στην οποία μίλησαν οι γιατροί: Αναστασία Μιχαηλίδου Παθολόγος – Διαβητολόγος, Κική Καμπουρίδου Πνευμονολογος, Θεόδωρος Μπουγάς Καρδιολόγος, Χρήστος Μπακόπουλος Καρδιολόγος, Φωφώ Παυλίδου Ποδοθεραπεύτρια.

Μιχαηλίδου: Διαστάσεις επιδημίας

Σχετικά με το θέμα μίλησε αρχικά στον «Π.Τ.» η κα Μιχαηλίδου η οποία σημειώνει ότι, «ο σακχαρώδης διαβήτης τα τελευταία χρόνια έχει λάβει διαστάσεις επιδημίες. Και δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά παγκόσμιο. Για το λόγο αυτό γίνεται και τόσο μεγάλη προσπάθεια, ώστε να μάθει το κοινό τι ακριβώς είναι διαβήτης».

Όπως επισημαίνει η κα. Μιχαηλίδου, «ο διαβήτης είναι νόσος των επιπλοκών και αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημά μας. Ενώ δεν καταλαβαίνουμε, δεν έχουμε συμπτώματα, ωστόσο ο διαβήτης κάνει επιπλοκές, οι οποίες αφορούν σχεδόν ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι μικροαγγειακές. Ωστόσο, οι ψυχιατρικές επιπλοκές που κάνει ο διαβήτης δεν είναι γνωστές. Αυτός είναι ο λόγος της ημερίδας, ώστε το κοινό να ενημερωθεί για επιπλοκές που έχει ο διαβήτης, οι οποίες δεν συζητούνται συχνά. Και τέτοιες είναι η κατάθλιψη και η άνοια».

Στην ερώτηση αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για το Νομό Δράμας, η κα. Μιχαηλίδου απαντάει ότι «για το Νομό της Δράμας δεν έχουμε στοιχεία. Γενικότερα όμως, τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι, περίπου 49% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, έχουν μια ελαφρά γνωστική εξασθένηση και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχουν και άνοια».

Καμπουρίδου: Η αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Με τη σειρά της, η κα. Καμπουρίδου αναφέρεται στις σχέσεις του σακχαρώδη διαβήτη για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τονίζοντας ότι «η παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη είναι η 14η Νοεμβρίου και τυγχάνει φέτος η αποφρακτική πνευμονοπάθεια να είναι η 15η Νοεμβρίου, μια μέρα μετά».

Όπως εξηγεί η κα. Καμπουρίδου, «είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση του κοινού για τα νοσήματα αυτά, που τυγχάνει πολλές να τα έχει ένας άνθρωπος και τα δύο μαζί και το σημαντικό επίσης είναι η συνεργασία των δύο ειδικοτήτων  προς όφελος των ασθενών τους».

Στην ερώτηση αν η σχέση της μιας ασθένειας εξαρτάται από την άλλη, η κα. Καμπουρίδου απαντάει αρνητικά: «Όχι, δεν εξαρτάται, όμως πολλές φορές το ένα επιβαρύνει την κλινική εικόνα του άλλου και πολλοί ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζουν πιο σοβαρή πνευμονοπάθεια και το αντίστροφο».

Στην ερώτηση για το τι θα πρέπει να κάνει ένας ασθενής ο οποίος έχει και τις δύο παθήσεις, η κα. Καμπουρίδου τονίζει ότι «θα πρέπει να συμβουλεύεται τους γιατρούς του και αυτοί μεταξύ τους να συμφωνούν όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που έχει σακχαρώδη διαβήτη και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ο γιατρός με τις υψηλές δόσεις εισπνεόμενων ή την χορήγηση κορτιζόνης από το στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί μπορεί να απορρυθμιστεί ο σακχαρώδης διαβήτης του».

Μπουγάς: Πρόληψη και ενημέρωση

Τέλος, ο καρδιολόγος κ. Μπουγάς μιλώντας στον «Π.Τ.», επισημαίνει ότι «ο διαβήτης είναι μια πάθηση που παρουσιάζει πάρα πολλές επιπλοκές και αφορά πολλές ειδικότητες. Είναι μια επιδημία και γι’ αυτό το λόγο έχει οριστεί και μια Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Η καρδιά είναι ένα από τα όργανα που προσβάλει ο σακχαρώδης διαβήτης. Αυτές οι δράσεις του Συλλόγου Διαβητικών, αλλά και όλων των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, στόχο έχουν την ενημέρωση των διαβητικών και όχι μόνο, αλλά και των υγειών ανθρώπων, για την έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη, για τη θεραπεία και φροντίδα που μπορεί να λάβει ένας διαβητικός με τα σύγχρονα φάρμακα. Το παν είναι να γλυτώσουμε τις επιπλοκές, γιατί αυτές είναι που προκαλούν τις αναπηρίες στους ανθρώπους. Ένας καλά ρυθμισμένος διαβητικός, είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα για ένα γιατρό και όχι μόνο για ένα γιατρό. Επειδή προσβάλει μικρά και μεγάλα αγγεία αφορά γιατρούς ειδικοτήτων όπως πνευμονολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας, οφθαλμιάτρους, νευρολόγους και άλλους».

Στην ερώτηση αν το βασικό ζήτημα είναι η πρόληψη, ο κ. Μπουγάς απαντάει θετικά: «Εκεί στοχεύουμε όλοι οι γιατροί. Στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Μόνο όταν υπάρχουν αυτά, μπορούμε να θεραπεύσουμε σωστά τον σακχαρώδη διαβήτη και να τον αντιμετωπίσουμε. Πολλοί έχουν διαβήτη και πελαγώνουν. Θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν θεραπείες και με την κατάλληλη φροντίδα, ο διαβήτης παραμένει σταθερός και δεν προκαλεί επιπλοκές».