Home > νέα > Διαβούλευση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας για έργα Πολιτισμού μέσω Leader Συνάντηση με Δασικούς Συνεταιρισμούς στα πλαίσια του Leader για μεταποίηση του ξύλου

Διαβούλευση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας για έργα Πολιτισμού μέσω Leader Συνάντηση με Δασικούς Συνεταιρισμούς στα πλαίσια του Leader για μεταποίηση του ξύλου

Από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας

Διαβούλευση στο Αρχαιολογικό

Μουσείο Δράμας

για έργα Πολιτισμού μέσω Leader

Συνάντηση με Δασικούς Συνεταιρισμούς στα πλαίσια του Leader για μεταποίηση του ξύλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΝΕΕΣ Διαβουλεύσεις σχετικά με διάφορα ζητήματα και τομείς έχει ξεκινήσει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας. Οι διαβουλεύσεις αυτές αφορούν το πλαίσιο προετοιμασίας για το επόμενο Leader, τα οποία διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας.

Πρόκειται για θεματικές συναντήσεις – διαβουλεύσεις, με συγκεκριμένους φορείς και με συγκεκριμένα αντικείμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα είχε γίνει μια συνάντηση στην «Αίθουσα Αυτοδιοίκησης» της Π.Ε. Δράμας, με 25 Δασικούς Συνεταιρισμούς, ενώ σήμερα θα υπάρχει μια άλλη συνάντηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, με θέμα τον Πολιτισμό.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Χατζόπουλος, στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα γίνει σήμερα Πέμπτη, «μια συνάντηση με φορείς για τον Πολιτισμό και το Leader, για να συζητήσουμε τον σχετικό σχεδιασμό και ότι άλλο προκύψει».

Όπως εξηγεί για το τι αφορά το θέμα το Πολιτισμού, «στο Leader προβλέπονται ορισμένα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος με τον Πολιτισμό και τις διάφορες μορφές έκφρασής του, που επηρεάζουν τα μέγιστα την οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου».

Μάλιστα, στην σχετική πρόσκληση, αναφέρεται και η διατύπωση που έχει κάνει στη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού κος Γιατρομανωλάκης: «Σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας, αν τον αντιμετωπίσουμε σοβαρά και αν αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, μπορεί να δημιουργήσει πολιτιστικο-κεντρικά οικοσυστήματα, με εξωτερικότητες που αγγίζουν άλλους τομείς όπως η εκπαίδευση, ο πρωτογενής τομέας, η υγεία, η απασχόληση, το περιβάλλον, ο τουρισμός, ενώ παράλληλα μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά και στην κοινωνική συνοχή και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, και όλα αυτά όντας ένας κλάδος που όχι μόνο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά τουναντίον συμβάλει στην ήπια, βιώσιμη ανάπτυξη».

Στη συνάντηση αυτή έχουν κληθεί να παραστούν φορείς όπως, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Δωρόθεος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Δράμας, Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αριστείδης Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Δοξάτου, Θεμιστοκλής Ζεκερίδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, Ιωάννης Κυριακίδης, ο Δήμαρχος Παρανεστίου, Αναστάσιος Καγιάογλου, Δήμαρχος Προσοτσάνης, Θεόδωρος Αθανασιάδης, ο Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. Δράμας, Γεώργιος Δεμερτζής, Πρόεδρος, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Δράμας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης / ΥΠΠΟΑ, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, το Μουσικό Σχολείο Δράμας, το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας (Κ.Ε.Π.Α.Α.Μ.), οι Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, το Κοινωφελές ίδρυμα – Πνευματικό κέντρο Αιμίλιος Θεοχάρη Καλαϊτζίδης, το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας και άλλοι.

Η συνάντηση με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς

Αναφερόμενος σχετικά με τη συνάντηση της Αναπτυξιακής με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς, ο κ. Χατζόπουλος, σημειώνει ότι το leader έχει και γι’ αυτούς διάφορες θεματικές ενότητες. «Εκεί, υπήρξε μια συζήτηση με στόχο το δασικό τομέα. Είμαστε το μεγαλύτερο Δασαρχείο στην Ελλάδα, οπότε έχουμε Συνεταιρισμούς με γνώσεις, πολλοί από τους δικούς μας υλοτόμους πηγαίνουν ανά την Ελλάδα όπως στην Εύβοια, το Τατόι και αλλού. Μακάρι οι δικοί μας Δασικοί Συνεταιρισμοί, να έχουν ιδέες να προχωρήσουν και σε κάποιες επιχειρήσεις για μεταποίηση του ξύλου. Υπάρχουν διάφορα θεσμικά πλαίσια και συζητάμε για νέες ιδέες και σκέψεις. Εμείς έχουν την τεχνογνωσία για χρηματοδοτήσεις, αυτοί έχουν την γνώση για τον κλάδο τους. Αν μπορέσουμε να περιγράψουμε κάτι για να το έχουμε έτοιμο σε ένα χρόνο για χρηματοδότηση, πολύ ευχαρίστως να προχωρήσει».

Ερωτώμενος για το τι ακριβώς σημαίνει μεταποίηση του ξύλου, επισημαίνει: «Από πολύ προχωρημένες ιδέες στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, όχι μόνο το ξύλο που βγάζεις, αλλά ακόμα και κάτι που μένει και πρέπει να φύγει ή να μείνει, μπορούμε να μιλάμε για πέλετ, για λίπασμα για γλάστρες, κήπους, ακόμα και διακόσμησης. Χρειάζονται κάποιες μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις για να κάνεις διάφορα γύρω από το ξύλο. Τα πάντα. Και αυτό θα γίνει και με άλλες θεματικές κατευθύνσεις στη συνέχεια στο πλαίσιο του νέου Leader. Το Leader, τα περισσότερα τα βλέπει κυρίως μέσα από μια επιχειρηματική σκοπιά».