Home > Νέα > Διεθνής Ημέρα Μουσείων η 18η Μαΐου – Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και η πορεία του στο χρόνο – Σήμερα το βράδυ και ώρα 19.00 οι εκδηλώσεις στο αίθριο του Μουσείου

Διεθνής Ημέρα Μουσείων η 18η Μαΐου – Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και η πορεία του στο χρόνο – Σήμερα το βράδυ και ώρα 19.00 οι εκδηλώσεις στο αίθριο του Μουσείου

Διεθνής Ημέρα Μουσείων η 18η Μαΐου

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

και η πορεία του στο χρόνο

 

Σήμερα το βράδυ και ώρα 19.00 οι εκδηλώσεις στο αίθριο του Μουσείου

 

 

ΑΠΟ ΤΟ 1977, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), έχει ορίσει την 18η Μαΐου, ως τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με στόχο, η ανάδειξη του ρόλου των Μουσείων στην σύγχρονη κοινωνία.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη, σημειώνει ότι «το μήνυμα αυτής της ημέρας είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Τονίζει ακόμα ότι, «κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1999. Μέσα από την πορεία του, παρουσιάζει εκθέματα για την ιστορία του Νομού Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, τα οποία ξεκινούν από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι και το 1914.

Τα αρχαιότερα ευρήματα (οστά και πέτρινα εργαλεία) προέρχονται από την Καλλίφυτο (η κάτω γνάθος ενός Προβοσκιδωτού – Anancus arvernensis ) και από ανασκαφές στο σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη (50.000 π.Χ.) και το μουσείο παρουσιάζει επίσης εργαλεία, κοσμήματα και αγγεία από τους προϊστορικούς οικισμούς της Σιταγρών και του Αρκαδικού (6000-4000 π.Χ.) από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (πολλά από τα αγγεία), την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (ευρήματα από τάφους στο Ποτάμι και την Εξοχή) και από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου όπως αγγεία, όπλα, εργαλεία και κοσμήματα από τάφους που βρέθηκαν στη σημερινή βιομηχανική περιοχή της Δράμας.

Όπως τονίζει μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Πουλιούδη, «ανάμεσα στα κορυφαία εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται δείγματα αττικής αγγειοπλαστικής (6ος και 5ος αιώνας π.Χ.), η μαρμάρινη προτομή του θεού Διονύσου, που αποτελεί την πρώτη απόδειξη της λατρείας του στην ευρύτερη περιοχή, ένας θησαυρός νομισμάτων του βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας και άλλα ευρήματα από τον αρχαίο οικισμό της Δράμας (4ος αι. π.Χ.). Τα περισσότερα ευρήματα από τη ρωμαϊκή περίοδο προέρχονται από την Χώρα των Φιλίππων, όπως το χάλκινο αγαλματίδιο του Δία, και μερικά προέρχονται από άλλες περιοχές όπως η επιτύμβια στήλη που βρέθηκε στη Γραμμένη και περιγράφει τις στρατιωτικές επιτυχίες του Ρωμαίου λεγεωνάριου Tιβέριου Kλαύδιου Mάξιμου».

Η παλαιοχριστιανική περίοδος στην περιοχή αντιπροσωπεύεται από νομίσματα και κεραμικά από τον οικισμό της Δράμας και κώμες της περιοχής. Το πιο χαρακτηριστικό από τα εκθέματα της βυζαντινής περιόδου είναι ένα πέτρινο ηλιακό ρολόι με χαραγμένες ώρες (1069 π.Χ.) από την περιοχή του Παλαιοχωρίου και κεραμικά, νομίσματα και κοσμήματα από τη Δράμα, την Αδριανή και τον Ξηροπόταμο.

Στο μουσείο εκτίθεται επίσης μια συλλογή από οθωμανικά νομίσματα, εικόνες και αρχιτεκτονικά μέλη από τις μεταβυζαντινές εκκλησίες και πολλές φωτογραφίες της Δράμας και της γύρω περιοχής πριν από την Απελευθέρωση του 1913. Γλυπτά όπως αναθηματικά μνημεία, αρχιτεκτονικά μέλη και επιτύμβια μνημεία από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας εκτίθενται στο καλυμμένο αίθριο με φυσικό φωτισμό.. Στον χώρο του αιθρίου εκτίθεται και ο Ερυθρόμορφος Κρατήρας της Προσοτσάνης, σημαντικό αγγείο του 380-370 π.Χ. που βρέθηκε σχεδόν ανέπαφο σε ανασκαφή ανατολικά της Προσοτσάνης το 2014 και αποτελούσε κτέρισμα κιβωτιόσχημου τάφου.

Οι σημερινές εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου και θα ξεκινήσουν στις 19.00 το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι επισκέπτες θα έχουν την χαρά να απολαύσουν τη Βυζαντινή Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Δοξάτου με χοράρχη κ. Γιάννη Κούτρα με τίτλο: «Μνήμες Πατρίδας, ακούσματα Παράδοσης».

Επίσης η κα. Βασιλική Πουλιούδη θα έχει ομιλία με τίτλο: «Μουσείο, αειφορία και ποιότητα ζωής», ενώ η κα.  Μαρία Στυλίδου-Κωνσταντούδη, θα αναφερθεί  σε θέματα που αφορούν την τοπογραφία της περιοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου, αποτυπώνοντας την με το προσωπικό της φωτογραφικό  αρχείο!