Home > νέα > Διεύρυνση των μέτρων στήριξης και ανακούφισης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την Πανδημία

Διεύρυνση των μέτρων στήριξης και ανακούφισης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την Πανδημία

Επιστολή Επιμελητηρίου Δράμας προς Υπ. Οικονομικών, Εργασίας & Ανάπτυξης

 Διεύρυνση των μέτρων στήριξης

και ανακούφισης των επιχειρήσεων

που πλήττονται από την Πανδημία

  Να εξεταστεί άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα επιπρόσθετης ενίσχυσης

και ανακούφισης,  των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή

Ανάγκη μέτρων προστασίας και ανακούφισης πληττόμενων νέων επιχειρήσεων

με έναρξη δραστηριότητας εντός του 2020

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας & Κοινωνικών υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση και  Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, απέστειλε το Επιμελητήριο Δράμας.

Με την επιστολή του, το Επιμελητήριο, ζητάει τα μέτρα στήριξης που αφορούν δόσεις ρυθμίσεων των οφειλών σε δημόσιο & ασφαλιστικά ταμεία, των τρεχουσών οφειλών σε δημόσιο και εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία, την μεταφορά πληρωμής των επιταγών, των δόσεων των δανείων, του ενοικίου επαγγελματικής στέγης κλπ., να επεκταθούν στο σύνολο των πραγματικά πληττόμενων επιχειρήσεων που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα του Απριλίου, η οποία πρέπει επιπρόσθετα να διευρυνθεί, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων και σε μια σειρά από άλλους ΚΑΔ, που αρχικά δεν είχαν ενταχθεί σε αυτήν.

Ταυτόχρονα το Επιμελητήριο Δράμας ζητά να υπάρξει για την εστίαση και το λιανικό εμπόριο καθώς και για όσες επιχειρήσεις κλείσανε με κρατική εντολή, ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης πριν την ολική κατάρρευση των κλάδων εξαιτίας του παρατεταμένου δεύτερου lockdown και της αβεβαιότητας για τους μήνες που ακολουθούν.

AGORA DRAMAS 1

Η επιστολή

Στην επιστολή του Επιμελητηρίου Δράμας, αναφέρονται τα εξής:

[Κύριοι Υπουργοί,

Το πρόγραμμα ανακούφισης των πληττόμενων από την Πανδημία επιχειρήσεων, περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, τα οποία δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται στο σύνολο των πραγματικών αναγκών και των προβλημάτων της αγοράς.

Εξαιρουμένης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής  και της αναστολής καταβολής των διαφορών που προκύψανε από την  εκκαθάριση του ΕΦΚΑ έτους 2019 από τον Μάρτιο του 2021, τα υπόλοιπα μέτρα  καλύπτουν μόνο τις επιχειρήσεις που κλείσανε με κρατική εντολή,  ενώ η πραγματικότητα της αγοράς είναι διαφορετική όσον αφορά το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων. Το «ντόμινο» στην οικονομία είναι μια πραγματικότητα όταν καταρρέει ένα κομμάτι της, όπως  για παράδειγμα το χονδρικό εμπόριο ουσιαστικά  σταματά την τροφοδοσία, όταν αναστέλλεται με κρατική εντολή  η  εστίαση και το λιανικό εμπόριο εξαιρουμένων των σουπερ μάρκετ.

Η λίστα του Απριλίου των πληττόμενων ΚΑΔ αν και καλύπτει μεγάλο μέρος δραστηριοτήτων, δυστυχώς πρέπει να διευρυνθεί. Ταυτόχρονα όλα τα μέτρα που ανακοινώσατε πρέπει να συμπεριλάβουν το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων που συμπεριλαμβάνονται στην συγκεκριμένη λίστα.

Κύριοι Υπουργοί

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας και την προσπάθεια της κυβέρνησης να βοηθήσει την οικονομία. Όμως τα μέτρα θα πρέπει να είναι τέτοια που θα πρέπει να  βοηθήσουν  την πληττόμενη μικρομεσαία επιχείρηση, είτε έκλεισε με κρατική εντολή είτε έχει υποστεί τις ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις της καραντίνας.

Παρακαλώ να τροποποιήσετε τις αποφάσεις σας και να συμπεριλάβετε στις διατάξεις που αφορούν την προστασία από την Πανδημία, το σύνολο των πραγματικά πληττόμενων  επιχειρήσεων,  σύμφωνα με την λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου. Διατάξεις που πρέπει να περιλαμβάνουν για την περίοδο του lockdown, όλες τις δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις οφειλών, μεταφορές πληρωμής επιταγών, δόσεων δανείων, ενοικίου επαγγελματικής στέγης κλπ.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα επιπρόσθετης ενίσχυσης και ανακούφισης,  των επιχειρήσεων εστίασης και λιανικού εμπορίου καθώς και όλων των επιχειρήσεων των υπολοίπων κλάδων που κλείσανε με κρατική εντολή. Αυτό αποτελεί ουσιαστική βοήθεια λόγω της παρατεταμένης αρνητικής κατάστασης της Πανδημίας και για τους επόμενους χειμερινούς μήνες σύμφωνα με τις προβλέψεις των λοιμοξιολόγων.]

 

Για τις πληττόμενες νέες επιχειρήσεις

Επίσης, με δεύτερη επιστολή του προς τους ίδιους υπουργούς, αναφέρεται και στα μέτρα προστασίας και ανακούφισης πληττόμενων νέων επιχειρήσεων με έναρξη δραστηριότητας εντός του 2020, οι οποίες είτε ανέστειλαν λειτουργία  με κρατική εντολή, είτε όχι και όλων αυτών που έχουν έναρξη δραστηριότητας εντός του 2020.

Όπως τονίζετε στην επιστολή, η παρέμβαση αφορά κυρίως νέους ανθρώπους, που στην αρχή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας δέχτηκαν τις οικονομικές επιπτώσεις της Πανδημίας, αλλά και αυτούς που ρίσκαραν επενδύοντας σε μια προβληματική χρονική περίοδο και σε πληττόμενες δραστηριότητες.

Όπως αναφέρεται στη δεύτερη επιστολή, «όλες αυτές οι νέες επιχειρήσεις, εκτός ότι πήραν ένα μεγάλο επενδυτικό ρίσκο να επενδύσουν μέσα στην κρίση της πανδημίας και κυρίως αυτές που ανέστειλαν με κρατική εντολή την λειτουργία τους για σχεδόν μισό χρόνο, αντιμετωπίζουν σήμερα το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής και της πλήρους απώλειας της επένδυσης τους. Αφορά δε κυρίως νέους ανθρώπους, που στην αρχή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας δέχτηκαν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

(…) Υπάρχουν τρόποι επίλυσης , όπως είμαι σίγουρος ότι είναι & δηλωμένη η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, η οποία θα παρακάμψει τις όποιες αιτιολογίες γραφειοκρατών & υπηρεσιακών παραγόντων, σε μια περίοδο που οι κλασσικές προσεγγίσεις επίλυσης των προβλημάτων ούτως ή άλλως έχουν καταρριφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ζούμε πλέον σε  μια άλλη εποχή επονομαζόμενη covid19».