Home > νέα > Δείγμα πολιτισμού των συμπολιτών μας… Βρίθει από σκουπίδια η παιδική χαρά της ανάπλασης και όχι μόνο αυτή!

Δείγμα πολιτισμού των συμπολιτών μας… Βρίθει από σκουπίδια η παιδική χαρά της ανάπλασης και όχι μόνο αυτή!

Δείγμα πολιτισμού των συμπολιτών μας…

Βρίθει από σκουπίδια η παιδική

χαρά της ανάπλασης και όχι μόνο αυτή!

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ είναι μισή αρχοντιά, λέει ο σοφός λαός… ο οποίος λαός όμως δεν εφαρμόζει τη λαϊκή ρήση, παρά μόνο την επαναλαμβάνει όταν είναι να … μαλώσει τους άλλους και όχι τον εαυτό του!

Τα πράγματα με την καθαριότητα στην πόλη, δεν πάνε καλά, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας. Αυτή η πόλη θα έπρεπε να λάμπει από καθαριότητα, τουλάχιστον στα περισσότερα σημεία όπου καθημερινά συχνάζει πλήθος ατόμων, αλλά και σε σημεία τα οποία θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο καθαρά μετά την περισυλλογή των κάδων.

Λογικό είναι, πολλές φορές, η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού να δυσκολεύει τη λειτουργία της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Δράμας, όμως κάποια πράγματα μπορούν να διορθωθούν και από τους πολίτες. Οι οδοκαθαριστές στην πόλη, ασχολούνται κυρίως με τους κεντρικούς δρόμους, αν και είναι να αναρωτιέται κανείς, πώς ακριβώς γίνεται για παράδειγμα η περισυλλογή των κάδων.

Αν βγείτε μια βόλτα τις πρώτες πρωινές ώρες, τότε που βγαίνουν στους δρόμους τα απορριμματοφόρα, θα διαπιστώσετε ότι, όσα σκουπίδια πέφτουν έξω από τους κάδους μετά από την περισυλλογή τους, παραμένουν εκεί. Κυρίως χαρτιά ή ακόμα και φαγητά, ή οτιδήποτε δεν είναι αρκετά μεγάλο, μένει στο οδόστρωμα πέριξ του κάδου. Με αποτέλεσμα να έχουμε μια άσχημη εικόνα, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα χειρότερη, απ’ όταν υπήρχαν εκεί οι σακούλες σκουπιδιών! Υποπτεύομαι ότι αργότερα αυτά θα τα μαζέψει ο οδοκαθαριστής με το καροτσάκι. Ή μήπως όχι;

paidiki xara anaplasis (3)1

Παιδικές χαρές

Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι παιδικές χαρές. Πολλές φορές έχουμε γράψει γι’ αυτές και δυστυχώς η φροντίδα της καθαριότητας εναπόκειται στους πολίτες, στους συνδημότες μας. Αρχικά, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η παιδική χαρά της γειτονιάς μας ή μια πιο κεντρική, είναι ο χώρος όπου πηγαίνουμε το παιδί μας να παίξει. Θέλουμε λοιπόν ο χώρος να είναι καθαρός, να μην έχει σκουπίδια, ή τουλάχιστον να παίζει σε έναν καθαρό χώρο.

Αλήθεια! Όταν παίζει το παιδί στο δωμάτιό του, ο χώρος είναι βρώμικος ή καθαρός; Προφανώς είναι καθαρός! Γιατί λοιπόν να μην είναι καθαρή και η παιδική χαρά; Είναι ένα σοβαρό ερώτημα, στο οποίο πρέπει όλοι να απαντήσουμε.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται σήμερα εδώ, είναι από την παιδική χαρά στην ανάπλαση επί της οδού Χελμού. Όσο περισσότερο ανοίγει ο καιρός, τόσο περισσότερο οι παιδικές χαρές θα γεμίζουν με παιδιά και γονείς. Η απόλαυση μιας όμορφης μέρας, δεν μπορεί να συνοδεύεται από μια άσχημη εικόνα με τα σκουπίδια να κυριαρχούν παντού στον χώρο.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την περασμένη Κυριακή 10 Μαρτίου λίγο πριν το μεσημέρι. Είναι το παρκάκι της ανάπλασης, στο σημείο μπροστά από την παιδική χαρά, εκεί όπου βρίσκεται και το κυλικείο το οποίο προς το παρόν δεν λειτουργεί ακόμα.

Πεταμένα πλαστικά μπουκάλια από νερά και αναψυκτικά, πεταμένα κουτάκια αναψυκτικών, πεταμένα σακουλάκια από κρουασάν, γαριδάκια, πατατάκια, χάρτινες συσκευασίες για καφέδες πακέτο, πλαστικά κύπελλα από καφέδες. Συσκευασίες δηλαδή, από τρόφιμα που έφαγαν παιδιά και καφέδες που ήπιαν οι μεγάλοι. Οι οποίοι προφανώς αδιαφόρησαν για το αν έπρεπε να τα πετάξουν στους κάδους που βρίσκονται εκεί, ή αν ήταν γεμάτοι να τα πετάξουν σε άλλο κάδο λίγο παρακάτω.

Ο πολιτισμός μας στο μεγαλείο του… όταν οι ίδιοι οι συνδημότες μας αδιαφορούν για τους χώρους που παίζουν τα παιδιά μας!