Home > νέα > Διημερίδα για την αναβάθμιση του τουριστικού προορισμού στη Δράμα και την τουριστική προβολή του τόπου Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο κ. Παπαεμμανουήλ, ο κ. Πατακάκης και η κα. Μποδούρογλου

Διημερίδα για την αναβάθμιση του τουριστικού προορισμού στη Δράμα και την τουριστική προβολή του τόπου Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο κ. Παπαεμμανουήλ, ο κ. Πατακάκης και η κα. Μποδούρογλου

Από την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας

Διημερίδα για την αναβάθμιση

του τουριστικού προορισμού στη Δράμα

και την τουριστική προβολή του τόπου

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο κ. Παπαεμμανουήλ, ο κ. Πατακάκης και η κα. Μποδούρογλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα διημερίδα για τον τουρισμό με κεντρικό τίτλο: «Αναβαθμίζοντας έναν τουριστικό προορισμό: Προβολή, Συνεργασίες και Ανάπτυξη  του Προορισμού», πραγματοποιήθηκε στη Δράμα.

Διοργανωτής της διημερίδας ήταν η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας, η οποία ταυτόχρονα διοργανώνει και το 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομικού Τουρισμού στη Δράμα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο διήμερο συν τις τρεις ημέρες του Γαστρονομικού Φεστιβάλ, με το οποίο η Δράμα μπαίνει στο προσκήνιο, όσον αφορά τον τουριστικό τομέα.

Η διημερίδα άνοιξε τις εργασίες της το απόγευμα της Πέμπτης με χαιρετισμούς, ενώ μίλησαν πρόεδροι φορέων που έχουν σχέση με τον τουρισμό, το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, εκπρόσωπος της Ένωσης Οινοπαραγωγών και άλλοι.

Στη συνέχεια, υπήρξε θεματική ενότητα με τίτλο «Ανάπτυξη βασικών πυλώνων τουρισμού με ευρωπαϊκές προδιαγραφές», όπου παρουσιάστηκε έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), ενώ πρόεδροι Ενώσεων Ξενοδόχων από Ευρυτανία, Ιωάννινα, Κορινθία, Λάρισα και Μαγνησία, αναφέρθηκαν στις διατοπικές συνεργασίες καθώς και την συνταγή επιτυχίας για τον τουριστικό προορισμό.

Κατά τη δεύτερη μέρα της διημερίδας, διάφοροι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εξέφρασαν τις απόψεις τους στην ενότητα «Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στην τουριστική προβολή του τόπου».

Στην συνέχεια εκπρόσωποι φορέων όπως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων κ. Τάσιος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης και ως υπεύθυνος εξωστρέφειας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και η κα. Χατζηβαρίτη επιστημονική συνεργάτης ευρωπαϊκών προγραμμάτων Επιμελητηρίου, μίλησαν στην ενότητα «Συνέργειες: Μοχλός ανάπτυξης και ενίσχυσης τοπικής κοινωνίας».

Η διημερίδα έκλεισε το μεσημέρι της Παρασκευής με την παρουσίαση του έργου Leader «Συνεργασία φορέων με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και του αγροτουρισμού της περιοχής παρέμβασης», από τον κ. Καλλία πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, και τον κ. Χατζόπουλο, διευθυντή Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας.

Παπαεμμανουήλ: Ο κλάδος των ξενοδόχων έχει πληγεί

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξης του κ. Μέτιου «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», κ. Παπαεμμανουήλ, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας» τονίζοντας ότι «κάθε προσπάθεια που γίνεται με στόχο την προβολή και ανάπτυξη της Δράμας, που έχει τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα ιδιαίτερα από τον φυσικό της πλούτο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και  πρέπει να αγκαλιάζεται απ’ όλους τους φορείς του τόπου».

Όπως είπε μάλιστα ο ίδιος, «έχω βιώσει την αγωνία ως άνθρωπος που έχει επενδύσει στο Βώλακα με μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα και αναγνωρίζω τους κόπους και τις προσπάθειες των ανθρώπων της Ένωσης Ξενοδόχων. Θεωρώ ότι ο κλάδος έχει πληγεί τα προηγούμενα χρόνια από την πανδημία, αλλά πρέπει από εδώ και πέρα να πιστέψουμε όλοι στις δυνάμεις μας, να βάλουμε κάτω έναν σχεδιασμό και να προσελκύσουμε επισκέπτες από άλλα μέρη».

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαεμμανουήλ, «εμείς θεσμικά έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες, είτε μέσω αθλητικών γεγονότων, είτε μέσω πολιτιστικών γεγονότων, να δημιουργήσουμε εκείνες τις βάσεις, ώστε κάποιες περιόδους του χρόνου, να υπάρχει τουριστική κίνηση στη Δράμα. Βέβαια, υπάρχει και η Ονειρούπολη που είναι ένα μεγάλο γεγονός που για ένα μήνα πραγματικά έρχεται κόσμος απ’ έξω και αυτή πρέπει να στηριχθεί και να βρεθεί τρόπος να ανανεωθεί, αλλά υπάρχουν και άλλες δράσεις όπως η ΔραμΟινογνωσία, και κάποιες άλλες διοργανώσεις, που φέρνουν αθλητικό τουρισμό και φυσικά, εκτός από την Εικοσιφοίνισσα και τον Άγιο Γεώργιο στη Σίψα να αναβαθμιστεί και το μοναστήρι στην Πρασινάδα Παρανεστίου. Αυτά τα τρία μοναστήρια μας, μπορούν να αναπτύξουν τον θρησκευτικό τουρισμό στη Δράμα».

Πατακάκης: Η Δράμα έχει πλεονεκτήματα

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε και ο περιφερειακός σύμβουλος Δράμας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Τοψίδη «Περιφερειακή Σύνθεση», κ. Πατακάκης, ο οποίος συνεχάρη κατ’ αρχάς τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Καλλία, επισημαίνοντας ότι, «είναι πολύ σημαντικό η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αγκαλιάζει τον τουρισμό, γιατί συνθέτοντας δυνάμεις από κοινού, μπορούμε να βάλουμε τη Δράμα σε αναπτυξιακή τροχιά και πλέον να την εντάξουμε σε περιφερειακή ενότητα, η οποία θα είναι πόλος έλξης για όλους τους Έλληνες και όλους τους πολίτες του εξωτερικού. Οι δυνατότητες και η δυναμική που έχει η δραμινή γη, ο τόπος μας, τα πλεονεκτήματα, είναι πάρα πολλά, αρκεί να τα εκμεταλλευτούμε και να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας μας».

Ερωτώμενος κατά πόσο η Δράμα έχει δυνατότητες να αναπτύξει τον τουρισμό της και στη διαπίστωση ότι εδώ και χρόνια ακούμε πολλά και διάφορα όμως όλα αυτά πρακτικά δεν έχουν μεταφραστεί στην πράξη, ο κ. Πατακάκης τονίζει: «Η Δράμα έχει και πολλές δυνατότητες και πολλά πλεονεκτήματα. Ο φυσικός της πλούτος, η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, η κουλτούρα μας, είναι πράγματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, να προσεγγίσουμε και να φέρουμε κόσμο, ο οποίος θα μείνει και θα εντυπωσιαστεί απ’ όλα αυτά που έχουμε να αναδείξουμε και να παρουσιάσουμε τον τόπο μας».

Κατερίνα Μποδούρογλου: «Να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Π.Ε. Δράμας»

Την ανάγκη αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Π.Ε. Δράμας, προκειμένου αυτή να αναπτυχθεί τουριστικά και να προσελκύσει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου υπογράμμισε η Κατερίνα Μποδούρογλου, υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Δράμας της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» του κ. Χρήστου Μέτιου, κατά την παρέμβασή της στην διημερίδα τουρισμού που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας στο ξενοδοχείο «Hydrama».

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατατάσσει την περιοχή στις χαμηλότερες θέσεις επισκεψιμότητας, η Κατερίνα Μποδούρογλου υποστήριξε πως «φυσικά μπορεί να αλλάξει αυτό και υπάρχουν και πολλοί τρόποι. Σημαντικό είναι να εστιάσει κανείς στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Η Δράμα έχει τον ορεινό όγκο και πολύ δραστήρια πολιτιστική ζωή. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αντίστοιχων περιπτώσεων άλλων πόλεων και δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε συνέχεια την… πυρίτιδα, αλλά μπορούμε να αντιγράψουμε καλές πρακτικές».

Ανέφερε ενδεικτικά το Μπιλμπάο, το οποίο -όπως είπε- «ήταν η αντίστοιχη ‘’Δράμα’’ της Ισπανίας. Μια πόλη στο στάδιο της αποβιομηχανοποίησης, φτωχή, με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας. Και κάποια στιγμή τη δεκαετία του 1990 έγινε μια καταπληκτική σύμπραξη της βασκικής κυβέρνησης και της αντίστοιχης περιφέρειας, σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα μουσείο που έχει αυτή τη στιγμή 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο».

Η Κατερίνα Μποδούρογλου εξέφρασε την απογοήτευσή της από την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε σε «αποσπασματικές πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και επιχειρήσεις που προσελκύουν επισκέπτες», ενώ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Εννοείται ότι πρέπει να προχωρήσει αυτού του είδους η συνεργασία», τόνισε και έφερε, ως παράδειγμα, το χιονοδρομικό κέντρο στο Φαλακρό. «Για να κάνεις ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο, χρειάζεσαι μια αρχική επένδυση των 50 ή 100 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας δημόσιος φορέας που να μπορεί να επενδύσει το ποσό αυτό για να γίνουν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις στο χιονοδρομικό; Όχι. Άρα τι πρέπει να κάνεις; Μια σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, με όρους διαφανείς, δίκαιους και ανταγωνιστικούς. Αν θέλεις να προσεγγίσεις σοβαρούς επενδυτές -και ευτυχώς υπάρχουν τέτοιοι και στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα- πρέπει να έχεις ένα ξεκάθαρο πακέτο συνεργασίας. Να λες ότι ‘’σου δίνω αυτό το πράγμα προς αξιοποίηση με αυτούς τους συγκεκριμένους όρους λειτουργίας και εμείς από εσένα χρειαζόμαστε 1,2,3 πράγματα, με μια ελάχιστη περίοδο μίσθωσης ή αξιοποίησης τα 30 χρόνια’’. Κανείς επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να βάλει τόσα χρήματα κάπου αν δεν έχει και μια υπόσχεση σταθερότητας», σημείωσε.

Διατύπωσε δε την άποψη ότι αυτή τη στιγμή τα περισσότερα κονδύλια θα πρέπει να διατεθούν για την ανακατασκευή πεζοδρομίων και την ενίσχυση του φωτισμού στο ιστορικό κέντρο της Δράμας, με ταυτόχρονη σύνδεση των αξιοθέατων της πόλης.