Home > Νέα > Διήμερο σεμινάριο στη Δράμα από το ΕΛΙΑΜΕΠ Οι προοπτικές για την Ευρώπη μέσα από τον γόνιμο διάλογο Ελλάδας και Γερμανίας

Διήμερο σεμινάριο στη Δράμα από το ΕΛΙΑΜΕΠ Οι προοπτικές για την Ευρώπη μέσα από τον γόνιμο διάλογο Ελλάδας και Γερμανίας

Διήμερο σεμινάριο στη Δράμα από το ΕΛΙΑΜΕΠ

Οι προοπτικές για την Ευρώπη

μέσα από τον γόνιμο διάλογο

Ελλάδας και Γερμανίας

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε η έναρξη του διήμερου σεμιναρίου, με θέμα: «Perspectives on Europe: Germany and Greece in Dialogue», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα, στο ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel, στη Δράμα.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης, η Ευρωπαϊκή ατζέντα της Γερμανικής Κυβέρνησης για την επικείμενη Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., και το μέλλον της δημοσιογραφίας στην εποχή της μετα-αλήθειας, με έμφαση σε ζητήματα που αφορούν στα μέση ενημέρωσης στο ψηφιακό περιβάλλον, τη διαταραχή της πληροφόρησης, τον έλεγχο περιεχομένου στην αίθουσα σύνταξης και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι τα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια του σεμιναρίου.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ,  Καθηγητής, κ. Γιώργος Παγουλάτος, κατά την παρέμβαση του, την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου,  στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης τόνισε ότι η κρίση της Ευρωζώνης μπορεί να έληξε, αλλά το ευρώ παραμένει ημιτελές πρότζεκτ. Ενώ συνέχισε λέγοντας, ότι χρειάζεται στενότερη ενοποίηση και υιοθέτηση του τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης. Από την πλευρά του, ο ερευνητής του Ιδρύματος Froedriech Ebert του Βερολίνου, κ. Gath, υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι ένας μηχανισμός ομοφωνίας και σύγκλισης μεν, αλλά αυτό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί.

Σε δηλώσεις της στον «Π.Τ.», η Διευθύντρια Διοίκησης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής ΕΛΙΑΜΕΠ, κα.  Ελισάβετ Φωκά, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα σεμινάριο, το οποίο απευθύνεται σε δημοσιογράφους της Βορείου Ελλάδας, το οποίο διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Βερολίνου, σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, και την υποστήριξη του γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών.

ELIAMEP - SYNEDRIO 3

Η Διευθύντρια Διοίκησης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής

και Εξωτερικής Πολιτικής ΕΛΙΑΜΕΠ, κα.  Ελισάβετ Φωκά

Είναι ουσιαστικά η δεύτερη συνάντηση η οποία πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ η πρώτη συνεργασία υλοποιήθηκε το 2017, και αφορούσε στους δημοσιογράφους από τη Δυτική Ελλάδα.

«Στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση από την Ελλάδα της Γερμανίας και από την πλευρά της Γερμανίας η Ελλάδα, για το ποιες είναι οι θέσεις και οι προτεραιότητές μας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά των Γερμανών, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν καλύτερα ποιες είναι οι δικές τους προτεραιότητες και ειδικά τώρα με την Γερμανία, η οποία θα αναλάβει το Β’ εξάμηνο του 2020 την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.», υποστήριξε η κα. Φωκά.

Σε ερώτησή μας για τα κοινά σημεία των δυο πλευρών, Ελλάδας – Γερμανίας, η κα. Φωκά επεσήμανε πως το κυριότερο κοινό σημείο είναι η Ευρώπη και η εξέλιξή της. Και οι δυο χώρες, Ελλάδα και Γερμανία, λειτουργούν με γνώμονα τη συνέχιση αυτού του οικοδομήματος, της διατήρησής του και εξέλιξής του.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα γίνει παρουσίαση της έρευνας του ΕΛΙΑΜΕΠ, σχετικά με τη νομολογία εθνικών δικαστηρίων σε υποθέσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πλαίσιο του προγράμματος COMPACT.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός παραγωγής έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1988.

Αποστολή του ΕΛΙΑΜΕΠ, είναι η επεξεργασία και διάδοση τεκμηριωμένης γνώσης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στο πεδίο της ευρωπαϊκής, εξωτερικής και ευρύτερα δημόσιας πολιτικής, και την εμπέδωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Ελλάδας.

Σκοπός του ΕΛΙΑΜΕΠ, είναι να τροφοδοτεί τη δημόσια σφαίρα με επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες, μελέτες, αναλύσεις και προτάσεις πολιτικής, και να προσφέρει μια διαρκή, ανοιχτή πλατφόρμα δημόσιου διαλόγου για τα σημαντικά ζητήματα που εντάσσονται στους τομείς των ενδιαφερόντων του.