Home > Πρώτο Θέμα > Δηλώσεις κτηνοτρόφων στον «Π.Τ.» Δύσκολη η πρόσβαση στις κτηνοτροφικές μονάδες στο Ν. Δράμας με ή χωρίς κακοκαιρία

Δηλώσεις κτηνοτρόφων στον «Π.Τ.» Δύσκολη η πρόσβαση στις κτηνοτροφικές μονάδες στο Ν. Δράμας με ή χωρίς κακοκαιρία

Δηλώσεις κτηνοτρόφων στον «Πρωινό Τύπο»

Δύσκολη η πρόσβαση στις κτηνοτροφικές

μονάδες στο Ν. Δράμας με ή χωρίς κακοκαιρία

Κιτσουκάκης: Πρόβλημα με την πληρότητα των κτηνιάτρων στην περιοχή της ΑΜΘ

Ακριτίδης: Τα ζώα μας κινούνται μέσα από τα λατομεία μαρμάρων και είναι απροστάτευτα

 

 

 

ΓΙΑ ΤΑ προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές τις δύσκολες μέρες της κακοκαιρίας, με τον παγετό και την χιονόπτωση, αλλά και όχι μόνο, μιλούν στον «Πρωινό Τύπο» κτηνοτρόφοι από την περιοχή του Νομού Δράμας.

Συγκεκριμένα, τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Γιάννης Κιτσουκάκης, όσο και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης κ. Κώστας  Ακριτίδης, περιγράφουν την κατάσταση με τα πλέον μελανά χρώματα. Η κατάσταση δεν είναι γενικά καθόλου καλή και αυτό προϋποθέτει ότι η πολιτεία, μέσα από όλες τις δομές της, θα πρέπει να ενσκήψει στα προβλήματα και να δώσει λύσεις άμεσες και μακροχρόνιες.

Κακοκαιρία

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο κ. Κιτσουκάκης, επισημαίνει ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις χιονοπτώσεις, εντοπίζονται κυρίως στην προσπάθεια των κτηνοτρόφων να μπορέσουν να εφοδιάσουν τις μονάδες τους με ζωοτροφές.

Όπως είπε ο κ. Κιτσουκάκης, αρκετές μονάδες αντιμετώπισαν προβλήματα ανεφοδιασμού τους και κυρίως οι πιο απομακρυσμένες, καθώς πολλοί δεν είχαν μπορέσει να αποθηκεύσουν ζωοτροφές από το καλοκαίρι, εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών.

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο κ. Κιτσουκάκης, σχετικά με την κακοκαιρία, επισημαίνει ότι ιδιαίτερα προβλήματα είχε να αντιμετωπίσει η Καλλιθέα, όπου δεν είχε μπορέσει να ανέβει το εκχιονιστικό μηχάνημα να ανοίξει το δρόμο για να μεταβούν οι κτηνοτρόφοι στις μονάδες τους. Κάποιοι μάλιστα πήγαν με τα πόδια και άλλοι με τρακτέρ, όπου δεν είχε παγώσει το πετρέλαιο.

Ένα πρόβλημα υπήρξε στους Πύργους, όπου δυο μονάδες είχαν εγκλωβιστεί και είναι επικίνδυνη η διέλευση του γκρέιντερ στα σημεία αυτά. Παρόλα αυτά, όπως είπε, ο Δήμος προσπαθεί να βρει μια λύση αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση.

Ιδιαίτερα τόνισε το ζήτημα ότι αυτή την εποχή υπάρχουν πολλές γέννες, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη θνησιμότητα των νεογέννητων αμνοεριφίων, λόγω του παγετού. Αρκετοί έχουν τοποθετήσει σόμπες μέσα στα μαντριά για να ζεσταθούν τα ζώα, ενώ η παραγωγή του γάλακτος έχει μειωθεί κατά 50%, εξαιτίας των καιρικών  συνθηκών.

AKRITIDHS

Πρόσβαση στις μονάδες

Με την ευκαιρία, ο κ. Ακριτίδης θίγει το σοβαρό ζήτημα της προσβασιμότητας στις κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς οι δρόμοι παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα και η δημοτική αρχή στην περιοχή της Προσοτσάνης δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα μ’ αυτό το θέμα.

Όπως είπε, «πριν αρχίσει η χιονόπτωση πρόλαβαν και έριξαν χαλίκι και έστρωσαν λίγο τον δρόμο για τις κτηνοτροφικές μονάδες στην Μικρόπολη, διαφορετικά θα υπήρχαν πολύ σοβαρά προβλήματα. Δε φτάνει όμως αυτό. Οι συντηρήσεις πρέπει να γίνονται το καλοκαίρι, να δουλεύονται σωστά οι δρόμοι για να έχει το ανάλογο αποτέλεσμα τον χειμώνα».

Όσον αφορά το ζήτημα των ομβροδεξαμενών, αυτές είναι ελάχιστες στον Δήμο Προσοτσάνης και δεν είναι συντηρημένες. «Από πέρυσι τα έχουμε καταθέσει στην δημοτική αρχή όπου τα καταγράψαμε μαζί, αλλά δυστυχώς δεν είδαμε κανένα αποτέλεσμα στην συντήρηση τουλάχιστον. Καθημερινά ζητούμε να ανεβάζουν νερά με τα βυτία που όμως δεν είναι αρκετό».

KITSOUKAKHS

Έλλειψη κτηνιάτρων και βοσκότοποι

Ο κ. Κιτσουκάκης, θίγει επίσης και το ζήτημα της πληρότητας κτηνιάτρων, τόσο στη Δράμα, όσο συνολικά και στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Όπως τονίζει, «την ώρα που έπρεπε, ο περιφερειάρχης δεν έβαλε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού κτηνιάτρων. Συνήθως γινόταν προσλήψεις κτηνιάτρων με συγκεκριμένες συμβάσεις και δεν προβλέφθηκε για το 2019. Το θέμα είναι ότι οι μόνιμοι κτηνίατροι είναι ελάχιστοι σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, αν και η Δράμα είναι σε καλύτερη μοίρα από άλλες Π.Ε.,  καθώς έχει 8 μόνιμους κτηνιάτρους. Η Περιφέρειά μας είναι πηγή εσόδου για τη χώρα. Δεν θα έπρεπε να έχουμε επάρκεια προσωπικού κτηνιάτρων για κάθε έλεγχο;»

Επισημαίνει ακόμα ο κ. Κιτσουκάκης, ότι «η Περιφέρεια δεν δίνει ιδιαίτερη βάση στον πρωτογενή τομέα και ένα παράδειγμα είναι οι βοσκότοποι. Τώρα φτάσαμε στο επίπεδο, η Περιφέρεια να κρατάει απευθείας από τους λογαριασμούς μας το ενοίκιο για τους βοσκοτόπους. Και τι κάνει η Περιφέρεια για εμάς, όταν παίρνει το χρόνο 300.000 ευρώ ενοίκια από τους βοσκοτόπους, για ανύπαρκτους και θεωρητικούς βοσκοτόπους;

Ούτε καν μπαίνει στη διαδικασία, για να κάνει διαχειριστικές μελέτες για να οριστούν νέοι βοσκότοποι, να ανοίξουν κι άλλους επιλέξιμους βοσκοτόπους στο σύστημα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της χρηματοδότησης για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, σημειώνει  ότι πρόσφατα η κυβέρνηση μοίρασαν το κονδύλιο των 170 εκατ. ευρώ και η Περιφέρεια ΑΜΘ πήρε μόνο 6 εκατ. ευρώ. «Είναι δυνατόν; Όταν είσαι η πρώτη Περιφέρεια σε βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και παίρνουμε το 5% με το ζόρι. Και τώρα έκανε ο περιφερειάρχης επιστολή διαμαρτυρίας. Το θέμα είναι  να είσαι έτοιμος πριν το μοίρασμα της πίτας και όχι να διαμαρτύρεσαι κατόπιν».

Λατομεία στα βοσκοτόπια

Ένα άλλο θέμα που θίγει ο κ. Ακριτίδης, είναι ότι γίνονται παραχωρήσεις εκτάσεων για εξόρυξη μαρμάρου, «χωρίς να προβλέπουν Περιφέρεια, Αντιπεριφέρεια και Δήμοι, τι θα γίνει με τα ζώα που βόσκουν στις περιοχές αυτές». Όπως λέει, «εμείς πρέπει να πάρουμε άδεια από το δασαρχείο για να χαράξουμε άλλους δρόμους, στα ποιμνιοστάσια επάνω τα καλοκαιρινά για να βόσκουν τα ζώα πάνω στα βουνά. Πρέπει να πάρουμε ειδικές άδειες τις οποίες δεν παίρνουμε εύκολα, καθώς υπάρχει μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία και γραφειοκρατία».

Όπως λέει, θα πρέπει οι αρμόδιοι να δώσουν λίγη προσοχή στο θέμα αυτό, «να χαράξουν δρόμους για να μπορούν να πηγαίνουν τα ζώα να βοσκίσουν και όχι να περπατάνε μέσα από τα μάρμαρα. Έχουμε καταγγελίες από συγκεκριμένους κτηνοτρόφους που έχουν πρόβλημα με τα μάρμαρα, λόγω τις θνησιμότητας των ζώων τους. Δεν υπάρχει καμία προστασία».

Όπως τονίζει τέλος ο κ. Ακριτίδης, «εμείς δεν είμαστε αντίθετοι να γίνονται επενδύσεις. Να γίνονται και να μπορούμε να προστατεύσουμε και τα ζώα μας. Να δημιουργήσει μια ζώνη το δασαρχείο ώστε να πηγαίνουν τα ζώα εκεί, να γίνουν σωστοί δρόμοι ώστε να μην κινδυνεύουν τα γκρέϊντερ να ανοίξουν το δρόμο, οι κτηνοτρόφοι που θέλουν να πάνε ζωοτροφές στις μονάδες, αλλά ούτε και οι υπάλληλοι που έρχονται από τον ΕΛΓΑ και ανεβαίνουν στα βουνά για να κάνουν καταμέτρηση των ζώων μας».